Športové aktuality
Podcast
4 min. čítania

10 rokov od Vancouveru očami Jána Filca. Prečo sme nezískali medailu?

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty Spotify | Apple podcasty RSS 

Olympijské hry, Vancouver 2010. Z pohľadu slovenských fanúšikov jeden z najpamätnejších hokejových turnajov. Zlatá generácia okolo trénera Jána Filca sa nadýchla na ešte jeden veľký moment. Na západe Kanady siahla na medailu, napokon zažila obrovské sklamanie a smútok po prehre 3:5 s Fínskom v dueli o bronz.

Hosť podcastu Slovenského olympijského a športového výboru, kouč Filc, si pred pár dňami, na svoje 67. narodeniny pripomenul výnimočný turnaj výnimočným triumfom 2:1 po nájazdoch v skupine nad Ruskom.

Náš redaktor Stanislav Benčat vyspovedal trénera, ktorý priviedol slovenských hokejistov k zlatým medailám na svetovom šampionáte v roku 2002 v Göteborgu, o dianí vo Vancouveri, ale aj následnom vývoji slovenského hokeja do dnešnej podoby.

Na čo všetko sa teda môžete v podcaste tešiť?

Ako sa tvoril tím pre OH vo Vancouveri?

Čo znamenala pre mužstvo výhra nad Ovečkinovým Ruskom?

Ako vnímal boj o medaily?

Ako vníma s odstupom 10 rokov skrat slovenského mužstva v zápase o bronz?

Čo prezradil na Anastasiu Kumzinovú?

Komu fandí v Tipsport lige?

 


„Za to, čo chalani urobili pre náš hokej, a to nehovorím len o Vancouveri, ale za celú dobu, čo som bol pri národnom mužstve, sme si minimálne bronzovú medailu zaslúžili. Bola to výnimočná generácia. Štvrté miesto je pekné, ale to všetko, čo vo Vancouveri zanechali a odviedli, bolo úžasné. Fanúšikovia, odborníci nám vzdali neraz hold za to, čo sme na turnaji dokázali. O to viac mrzí a cítim pocit previnenia, že som mužstvu nedokázal pomôcť prekonať krízovú situáciu. Ani teraz neviem povedať, čo by som mal urobiť, aby sa situácia zmenila.“


JÁN FILC (67)

Narodil sa 19. februára 1953 v Bratislave. Ako hráč pôsobil na brankárskom poste. Jeho kariéra sa viaže na Slovan Bratislava, Plastiku Nitra a Poprad. Aktívnu kariéru ukončil ako 31-ročný. Najväčšie hokejové úspechy však dosiahol ako tréner. Slovenskú dvadsiatku priviedol k historickému bronzu na šampionáte v roku 1999. O rok neskôr získal v Petrohrade 2000 striebro s reprezentačným „áčkom“. O dva roky neskôr na MS v Göteborgu vybojoval národný tím pod jeho vedením historický titul majstra sveta.
Na poste reprezentačného trénera pôsobil aj v rokoch 2009-2010. V tomto období s reprezentáciou dosiahol 10. miesto na MS 2009 vo Švajčiarsku, pamätné je však najmä vystúpenie na OH 2010 vo Vancouveri.
Je ženatý, má syna Róberta a dcéru Evu. Medzi jeho záľuby patria lyžovanie a turistika.


Žiarila na nej aj Vlhová. Slováci priniesli z olympiády mládeže šesť medailí

Uznáva Rytmusa, žije pre box. Šampión z chatrče Tankó sníva o Tokiu

Jakeš o Dakare: Truhla je zaplatená v štartovnom

Odborná pomoc nie je hanba. O problémoch treba hovoriť, tvrdí športový psychológ Kuračka

Kaká či Drogba. Vittek má v Paríži hviezdnych spolužiakov


Olympijský podcast môžete počúvať zadarmo 

Počúvajte na: Google podcasty Spotify | Apple podcasty RSS 

Olympijský podcast môžete počúvať nielen prostredníctvom počítača, ale aj mobilného telefónu. Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Podcasty. Mobilné telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Podcasty Google, Podcast Addict...). Olympijský podcast môžete počúvať taktiež na Spotify. Do vyhľadávania vo svojich aplikáciách, cez ktoré nás chcete počúvať, zadáte „Olympijský podcast", nastavíte si automatické odoberanie a každý týždeň môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV