Športové aktuality
5 min. čítania

100 dní do EH 2023: Črtá sa vyše 200-členná výprava SR

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Do začiatku Európskych hier v Krakove a v regióne Malopoľsko zostáva od pondelka 13. marca posledných 100 dní. Poliaci sú presvedčení, že podujatie bude mať pozitívny dopad na športovú i verejnú infraštruktúru v celom regióne. Do programu nedávno pribudol thajský box. Slovensko by malo reprezentovať okolo 130 športovcov, výprava sa 100 dní pred EH 2023 ešte formuje. 

Európske hry 2023 sa budú konať od 21. júna do 2. júla. Slovensko na podujatie vyšle jednu z najväčších výprav v histórii, celkovo by mala mať viac ako 200 členov. Vo viacerých športoch sa bude na Európskych hrách bojovať aj o kontinentálne tituly či o miestenky na olympijské hry 2024 do Paríža.

Slováci už majú istotu vo viacerých športoch

Sto dní pred hrami sa už pomaly začína formovať slovenský tím. Vzhľadom na špecifický formát atletiky by sa malo predstaviť 48 atlétov. Miestenky na EH 2023 k dnešnému dňu vybojovalo 13 rýchlostných kanoistov (súťažiť sa bude iba v disciplínach na 500 m). Vo vodnom slalome  sa v bude v Krakove bojovať aj o olympijské miestenky, Slováci budú môcť na EH obsadiť všetky štyri kategórie maximálnym počtom troch lodí, čo znamená účasť 12 športovcov. V taekwondo je potvrdená miestenka pre Gabrielu Briškárovú, do 53 kg. V kickboxe sa zo Slovenska kvalifikovali jedna žena a jeden muž (Michaela Goralczyková, -60 kg, Sebastian Fapšo, -86 kg).

V lukostreľbe je istá účasť trojice Slovákov. Začiatkom apríla sa ešte bude bojovať o miestenky pre súťaže družstiev. V športovej streľbe je istá účasť minimálne pätice reprezentantov. V stolnom tenise sa kvalifikovali aj oba slovenské tímy, do Poľska pocestuje dokopy osem mužov a žien.

V boxe budú súťaže EH zároveň majstrovstvami Európy. Predpokladá sa účasť 4 – 5 mužov a 2 – 3 ženy. EH sú zároveň aj kontinentálnym kvalifikačným turnajom pre OH v Paríži.

Vzhľadom na predchádzajúce výsledky sa predpokladá účasť aj v karate, šerme, bikrose, horskej cyklistike, skokoch na lyžiach či v teqbale. Reálne sa javí aj slovenské zastúpenie v modernom päťboji a v triatlone.

V plážovom futbale, basketbale 3x3, rugby, bol kvalifikačný proces ukončený bez zisku miestenky pre slovenských športovcov. Účasť nebude mať Slovensko ani v džude (súťaž družstiev).

Šanca pre Slovensko v thajskom boxe

V predošlých týždňoch dotiahli organizátori s európskou federáciou muaythai dohodu a na Európskych hrách 2023 budú mať premiéru aj thajskí boxeri. Súťažiť sa bude v piatich váhových kategóriách pre mužov i pre ženy. Dejiskom thajského boxu bude aréna v Mysleniciach, mestečku vzdialenom 35 km od Krakova.

Šancu na popredné umiestnenie v thajskom boxe má aj Slovenka Monika Chochlíková, ktorá v tomto športe vyhrala vlani Svetové hry v Birminghame a stala sa druhou najlepšou športovkyňou sveta v neolympijských športoch.

Poľsko verí, že aj vďaka organizácii Európskych hier sa vylepší jeho infraštruktúra. Financie od poľskej vlády smerujú do obnovy športovísk, ale aj ciest a chodníkov. Celkovo poľská vláda vyčlenila na infraštruktúrne projekty 73,7 milióna eur. „Európske hry prinesú reálny profit celému regiónu. Vďaka multimiliónovej podpore zrenovujeme a zmodernizujeme cesty, trate a chodníky, vzniknú nové cyklistické cesty,“ povedal primátor Krakova Jacek Majchrowski. Do mesta pred Európskymi hrami pribudne 60 nových električiek a zlepší sa aj dopravný systém celého regiónu. Do začiatku podujatia zmodernizujú kanál pre vodný slalom za 9 miliónov eur.

100 dní do EH 2023 pripomína aj špeciálna akcia na vstupenky

Pri príležitosti 100 dní do začiatku EH 2023 začali organizátori aj s predpredajom vstupeniek a pripravili v tomto období špeciálne ceny. Prvých 10-tisíc vstupeniek ponúkajú so zľavou 25 %. Každý má možnosť zakúpiť si so zľavou 4 vstupenky na vybraný šport.

Na viaceré disciplíny vrátane teqballu, padelu, thajského boxu či kickboxu bude vstup bezplatný. Rovnako sa záujemci dostanú na atletické disciplíny v Chorzówe počas prvých troch dní programu. Samotný predpredaj s registráciou sa začal 13. marca a lístky sa začnú predávať začiatkom apríla.

Súťaže Európskych hier 2023 sa okrem Krakova (dejisko otváracieho i záverečného ceremoniálu a súťaží v stolnom tenise, basketbale 3 proti 3, vodnom slalome, rýchlostnej kanoistike, lukostreľbe, šerme, modernom päťboji, sedmičkovom ragby, teqbale, triatlone, padeli a v karate) budú konať v Chorzówe (atletika), Krynici-Zdróji (horská cyklistika, beh do vrchu, džudo, breaking a taekwondo), Krzesowiciach (BMX freestyle), Nowom Targu (kickbox, Tarnówe (bedminton, plážová hádzaná, plážový futbal a športové lezenie), Vroclave (športová streľba), Mysleniciach (thajský box) a v Zakopanom (skoky na lyžiach na umelej hmote).

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV