Šport a olympizmus
Reportáž
4 min. čítania

17 dní plných športu a zábavy sme si užili naplno: Olympijský festival má za sebou záverečný deň

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

V nedeľu 8. augusta sa konal posledný deň Olympijského festivalu v Šamoríne. Festival plný športu, hudby a dobrej zábavy prebiehal súčasne s olympijskými hrami v Tokiu. Práve počas záverečného dňa privítali fanúšikovia slovenského športu našich olympionikov, medzi ktorými nechýbali ani zlatá Zuzana Rehák Štefečeková a strieborní Jakub Grigar a Rory Sabbatini.

Športoví nadšenci spoznali karate, vyskúšali si aj golf

Už od rána sa návštevníci Olympijského festivalu rozhodne nenudili. Po otvorení areálu na nich čakali golfové ihriská aj predstavenie karate. Tento šport sa predstavil aj na hlavnom pódiu. Nechýbala ani exhibícia mladých talentov. „Chceme, aby sa deti vedeli hýbať a aby bolo postupne na čom stavať. Keď prídu, začínajú so základmi, aby sa vedeli hýbať, spoznali sa na tatami a aby sa nebáli, pretože dospelí vnímajú kopy a údery inak ako deti, takže v tomto majú výhodu,“ hovoril predseda klubu karate Budokan Samaria v Šamoríne Ladislav Varga.

Návštevníci boli spokojní, užili si všetky športoviská

Počas 17 dní si malí aj veľkí užívali množstvo športovísk. Počas celého festivalu tu pre nich bol stolný tenis, futbal, boxerský ring, lezecká stena či rôzne atletické disciplíny. Okrem stálych športovísk sa počas festivalu vystriedali desiatky iných športov, ako napríklad športová streľba, golf, paralympijské športy, šerm či orientačný beh.  Na svoje si prišiel aj malý Rafaelko. „Vyskúšal som si zatiaľ iba atletiku, ale plánujem ísť aj na iné športy. Veľmi sa mi tu páči,“ povedal. „Sme ubytovaní tu v hoteli, takže sme chceli zažiť aj Olympijský festival. Je to tu skvelo zorganizované, syn sa aspoň dobre vybehá,“ dodala jeho mama.

Podobne to videli aj traja kamaráti Natálka, Bruno a Alex. Tí práve oddychovali v partnerskej zóne po návšteve športovísk. „Vyskúšali sme všetko. Dobrá bola atletika aj futbal. Nie sme tu prvýkrát, bývame blízko Šamorína, takže sme tu boli viackrát,“ hovoril Alex. „Športoviská aj iný program bol naozaj super. Páčilo sa mi, že to tu bolo zadarmo,“ neskrývala úprimnosť malá Natálka. „Najviac som si užil parkour, ktorý som si aj viackrát vyskúšal,“ spomínal Bruno.

Spokojní boli aj starí rodičia, ktorí do Šamorína zobrali vnučku. „Často sem chodíme na konské súťaže. Rozhodli sme sa preto skúsiť navštíviť aj Olympijský festival. Vnučka si práve skúša golf. Je to pekná akcia, rozhodne neľutujeme,“ nechali sa počuť.

Zuzana Rehák Štefečeková na Olympijskom festivale ukázala zlatú medailu-
Zuzana Rehák Štefečeková na Olympijskom festivale.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Vítanie olympionikov za búrlivého potlesku

Na Olympijskom festivale v Šamoríne v nedeľu nechýbal množstvo športovcov, ktorí ešte pred pár dňami bojovali o medaily v Tokiu. Do areálu x-bionic® sphere prišli vodný slalomár Matej Beňuš, lukostreľkyňa Denis Baránková, stolní tenisti Ľuboš Pištej a Barbora Balážová, atlétka Gabriela Gajanová, rýchlostný kanoista Peter Gelle, strieborný vodný slalomár Jakub Grigar, zlatá strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, stireborný golfista Rory Sabbatini, strelec Patrik Jány, športová gymnastka Barbora Mokošová, strelci Erik Varga a Marián Kovačócy, prekážkarka Emma Zapletalová aj šprintér Ján Volko.

Na pódiu spoločne s nimi ako prvý vystúpil prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. „V prvom rade chcem pogratulovať športovcovom. Sú nielen reprezentanti, ale aj skvelá partia ľudí, dnes môžeme konštatovať že sa OH v Tokiu skončili úspechom slovenského športu. Ale nielen v rámci získaných medailí. Podarilo sa nám zabezpečiť všetko, čo bolo dôležité, naša výprava sa vrátila domov zdravá,“ povedal prezident SOŠV.

Veľký potlesk zožali Rory Sabbatini a Zuzana Rehák Štefečeková, ktorí prišli ukázať svoje medaily do Šamorína. Jakub Grigar si túto milú povinnosť splnil pred pár dňami priamo po prílete z Japonska. Po rozhovore s úspešnými športovcami odovzdal Anton Siekel olympijskú pochodeň prezidentovi Slovenského paralympijského výboru Jánovi Riapošovi. Už o pár dní sa totiž začínajú v Tokiu paralympijské hry.

O zábavu sa postaral folklórny súbor aj skupina Para

Počas záverečného dňa nebola núdza ani o hudobný sprievod. Najskôr roztancovali návštevníkov šikovní chlapci a dievčatá z folklórneho súboru Hriňovčan. Záverečnou bodkou za Olympijských festivalom v Šamoríne bola hudobná skupina Para. Tá zahrala množstvo svojich známych hitov a ukončila najdlhší a najväčší športový festival na Slovensku.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV