Športové aktuality
8 min. čítania

2. súťažný deň na II. ZOHM: zjazdárka Jančová na 14. mieste v super-G, premiéra novej disciplíny bežeckého lyžovania, hokejistky prehrali s Českom

Mojmír Gaško

Lillehammer, 13. februára (od tlačového atašé slovenskej výpravy Mojmíra Gaška) – Na severe Európy sa v sobotu už naplno rozbehli súťaže. V piatok večer si účastníci, ale i diváci cez internet mohli vychutnať otvárací ceremoniál II. zimných olympijských hier mládeže v nórskom Lillehammeri. Do športových súťaží sa dnes zapojili aj viacerí slovenskí športovci. Svoj druhý zápas na turnaji odohrali slovenské hokejistky, ich súperom boli Češky. Po prvý raz sa predstavili aj naši zástupcovia v súťaži hokejových zručností Martina FedorováSebastian Čederle. V slovenskom programe figurovalo aj zjazdové a bežecké lyžovanie.
 

Dobrý štart zjazdárky Terezy Jančovej

 
Zjazdári sa v sobotu predstavili v super-G. Doobeda mali súťaž dievčatá, jednou z nich bola aj slovenská reprezentantka Tereza Jančová. Tá dosiahla v superobrovskom slalome na zjazdovke Kringleasen hodnotný výsledok, keď obsadila 14. miesto a umiestnila sa tak v 1. tretine štartového poľa. Víťazkou sa stala Rakúšanka Festová. Poobede nastúpili na štart chlapci. Henrich Katrenič mal štartové číslo 2 a v celkovej kvalifikácii napokon skončil na 27. mieste spomedzi 52 štartujúcich zjazdárov. Zvíťazil River Radamus z USA. Naši zjazdoví lyžiari sa predstavia v programe hier aj zajtra, keď je na programe superkombinácia.
 

Svetová premiéra v bežeckom lyžovaní

 
Stredisko Birkebeineren sa stalo domovom našich biatlonistov i bežcov na lyžiach. V sobotu zažilo zimné športovisko premiéru nielen prvou súťažou na II. ZOHM, ale aj premiéru novej disciplíny bežeckého lyžovania cross-country
Zuzana Šefčíková na štarte. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Zuzana Šefčíková na štarte.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
cross
. Priblížiť novú disciplínu na svetovej bežeckej scéne sa pokúsil tréner našich bežkárov v Lillehammeri Michal Malák: „Táto disciplína by mala priniesť oživenie do stereotypu bežeckého lyžovania. Tak ako ho priniesli šprinty v minulosti. Cross-country cross je však ešte o čosi technickejší a je aj náročnejší než šprint, pretože v zjazdoch pretekári nemôžu oddychovať, ale prekonávajú terénne nerovnosti. Neustále teda musia dávať pozor a koncentrovať sa na trať.“ Zastúpenie v tejto novej disciplíne malo aj Slovensko. V kvalifikácii sa predstavila Zuzana Šefčíková, no spomedzi 40 pretekárok obsadila 33. pozíciu a postúpiť do semifinále (postupovalo prvých 30) sa jej nepodarilo. Do ďalších bojov sa nepodarilo postúpiť ani Jánovi Mikušovi, ten obsadil v kvalifikácii 35. miesto spomedzi 50 štartujúcich (do semifinále postupovalo 30 najlepších). Sklamanie z toho, že ani jeden náš športovec nepostúpil bolo o to väčšie, že v semifinále sa štartovalo v troch fázach po 10 bežcoch, Slováci si tak novú disciplínu nemohli vychutnať v celom rozsahu. „Naši reprezentanti zaostali za očakávaniami.
Ján Mikuš na záverečnom skoku. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Ján Mikuš na záverečnom skoku.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
Zuzka je výbušnejší typ, je dobrá šprintérka. Dnes sa teda mala presadiť, ale doplatila čiastočne aj na nováčikovskú daň. Už na začiatku bola trochu vystresovaná z pretekov. Aj počas tréningu bolo vidieť, že z trate má rešpekt. Ján Mikuš sa na túto disciplínu veľmi tešil, žiaľ nevyšlo mu to, v hornej časti vytuhol a potom sa už nedokázal zmestiť do prvej tridsiatky,“
zhodnotil účinkovanie našich pretekárov Michal Malák. Slováci sa na tento nový typ súťaže pripravovali aj na Slovensku: „Na Štrbskom plese sme robili cross-country cross kemp s medzinárodnou účasťou. Tam si teda mohli aj naši športovci vyskúšať túto disciplínu. Žiaľ kvôli poveternostným podmienkam sme ďalšie podujatie museli zrušiť.“ Z víťazstva sa v Lillehammeri radovali Švédka Lundgrenová a Kórejčan Kim.
 

V druhom zápase tesná prehra našich hokejistiek, Sebastian ČEderle priebežne prvý

Na svoj druhý zápas nastúpili v sobotu o 17:00 slovenské hokejistky. Ich súperom boli mladé Češky, ktoré sú považované za jedného z favoritov ženského turnaja. V bráne nášho družstva stále tentoraz Andrea Rišianová a rozhodne sa nenudila. Češky sa snažili o nátlakovú hru, ktorá vyústila v pomerne rýchly gól. Už po 4 minútach a 29 sekundách sa v skrumáži dokázala presadiť Exnerová. Naše hokejistky ale bleskovo vyrovnali. Po perfektnom
Slovenské hokejistky krátko pred zápasom. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Slovenské hokejistky krátko pred zápasom.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
napádaní spravila česká zadáčka chybu a Patrícia Ágoštonová sa s istotou presadila. Naše hokejistky dokázali držať s favoritom stretnutia krok, avšak v druhej tretine, opäť po skrumáži inkasovali druhý gól z hokejky Mlynkovej. Keď naše hokejistky nebezpečné situácie nedokázali premeniť na gól, do šatne odchádzali za stavu 1:2. V tretej tretine aj vinou vylúčení bol náš tím pod väčším tlakom, gól však už do konca duelu nepadol a Slovenky tak v druhom zápase podľahli Češkám 1:2. Hodnotenie hlavné trénera našich hokejistiek Andreja Schöbera po zápase: „Vzhľadom na to, že predošlý zápas s Češkami nedopadol najlepšie, pripravili sme sa na toto stretnutie trochu viac. Dve tretiny to bolo vyrovnané, mali sme aj veľké šance, ktoré sme bohužiaľ nevyužili. Potom z toho rezultoval trest vo forme gólu. V tretej tretine sa súper dostal do tlaku, vytvoril si viacero príležitostí. Našťastie neskóroval, no my sme už šancí nemali toľko, ako v prvých dvoch tretinách.“ Aj napriek prehre podali Slovenky oduševnený výkon a veľkého favorita na celkový triumf sme trápili celý zápas. „Musím pochváliť dievčatá, pretože bojovali do poslednej sekundy.“ V bráne si výborne
Slovenskí diváci na zápase. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Slovenskí diváci na zápase.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
počínala Andrea Rišianová, ktorá čelila 34 strelám. „Chceme dať príležitosť obom brankárkam. Sú kvalitatívne vyrovnané, potrebujeme si otestovať ich formu, či dokážu zvládnuť aj zápasový stres z takéhoto veľkého podujatia,“ vysvetlil dôvody zmeny na brankárskom poste Andrej Schöber. Po dni voľna čaká na naše hokejistky v pondelok 15. februára výber Švédska, o deň neskôr si zahráme so Švajčiarskom. Pre nášho hlavného trénera je cieľ pred zvyšnými dvoma zápasmi cieľ jasný: „Chceme samozrejme bodovať. Máme síce tri body, no v konečnom zúčtovaní by nemuseli stačiť. Ak získame ešte dva-tri body navyše s istotou semifinále, potom budeme spokojní.“
 
Po prvý raz sa v sobotu predstavili aj Sebastian ČederleMartina Fedorová v súťaži hokejových zručností. Naplánované boli síce súťaže až v troch zručnostiach, no z časových dôvodov sa stihli odohrať iba dve v chlapčenskej i dievčenskej súťaži. Dievčatá aj chlapci súťažia v 6 rôznych zručnostiach KO systémom. Ambície zatiaľ napĺňa Sebastian Čederle. Ten úvodnú súťaž rýchlosti vyhral a získal tak 5 bodov. V presnosti streľby najprv porazil Kanaďana Fochta, no v druhom kole nestačil na Austrálčana Rileyho. Pripísal si tak 2 body za ôsme miesto. V celkovom hodnotení po prvom dni kvalifikácie sa tak delí o prvú priečku so 7 bodmi s Maďarom Vertesem a Rumunom Casaneanuom. Do dievčenskej súťaže nemala taký dobrý vstup naša reprezentantka Martina Fedorová. V rýchlostnej súťaži obsadila 8. miesto, v súťaži presnosti streľby až 14. Celkovo je tak po dvoch súťažiach zručností na 9. pozícii.  
 

Výsledky Slovákov počas 2. súťažného dňa na II. ZOHM v Lillehammeri:

Bežecké lyžovanie: cross-country cross – dievčatá (40): 1. Lundgrenová (Švéd.) 3:26,35, ... 33. Zuzana Šefčíková 4:07,26; cross-country cross – chlapci (50): 1. Kim (Kór.) 2:59,56,... 35. Ján Mikuš 3:25,72.
Zjazdové lyžovanie: super-G dievčatá (44): 1. Festová (Rak.) 1:11,93, ... 14. Tereza Jančová 1:15,93; super-G chlapci (52): 1. Radamus (USA) 1:10,62,... 27. Henrich Katrenič 1:13,89.
Ľadový hokej (dievčatá): Česká republika – Slovensko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0), gól Slovenska: Ágoštonová
Ľadový hokej – súťaž zručností: chlapci (16): rýchlosť korčuľovania: 1. Sebastian Čederle, presnosť streľby: 8. Sebastian Čederle; dievčatá (16): rýchlosť korčuľovania: 8. Martina Fedorová, presnosť streľby: 14. Martina Fedorová.
 

Program Slovákov počas 3. súťažného dňa na II. ZOHM v Lillehammeri:

KRASOKORČUĽOVANIE (The Amphitheatre): 16:10 – 18:35 krátky program (D) (Hagarová)
ĽADOVÝ HOKEJ – súťaž zručností (Kristins Hall): 13:00 – 16:00 2. deň kvalifikácie (D) (Fedorová)
SÁNKOVANIE (Lillehammer Olympic Sliding Centre): 10:00 – 12:00 jednosedadlové sane (CH) (Gavlas)
ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE (Hafjell Olympic Slope): 10:20 – 11:10 super-G do superkombinácie (D) (Jančová), 11:30 – 12:30 (CH) super-G do superkombinácie (CH) (Katrenič), 13:50 – 14:20 slalom do superkombinácie (D) (Jančová), 14:30 – 15:10 (CH) slalom do superkombinácie (CH) (Katrenič)
BIATLON (Birkebeineren Biathlon Stadium): 12:15 – 13:00 šprint 7,5 km (CH) (Lepeň, Pavlák), 14:45 – 15:30 šprint 6 km (D) (Horvátová, Haidelmeierová)
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV