Športové aktuality
10 min. čítania

2. SÚŤAŽNÝ DEŇ NA ZIMNOM EYOF V SARAJEVE: RUSNÁKOVÁ POZLÁTILA SVOJ DRUHÝ ŠTART, FILIPOVÁ MÁ STRIEBRO!

Jakub Takáč

Sarajevo 12. februára (SOŠV) – Po včerajšej fantastickej finálovej jazde Petry Rusnákovej v šorttreku na 1500 metrov a zisku striebra, pokračuje medailová radosť na XIV. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Sarajeve aj dnes. V utorok sa o zisk zlata a striebra postarali v hale Skenderija opäť rýchlokorčuliarky. Vo finále na 500 metrov získala Petra Rusnáková zlato a jej krajanka Lucia Filipová striebro. Prebiehajúci EYOF v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny sa tak pre Slovensko zaraďuje medzi najúspešnejšie podujatia tohto druhu v samostatnej histórii. V histórii zimných EYOF/EYOD je už jednoznačne najúspešnejší. Navyše zlatá medaila Petry Rusnákovej je vôbec prvá slovenská v individuálnej súťaži na zimnej verzii tohto multišportového podujatia pre mládež. Takisto po prvý raz v histórii v jednej súťaži získali Slováci až dve medaily.

Obrovská radosť zo zisku cenných kovov sa v Sarajeve nekončí. To, o čom hovorila včera po pretekoch na 1500 m Rusnáková i Filipová, nabralo dnes reálne kontúry. Dievčatá totiž nechceli byť ani v utorok medzi svojimi konkurentkami iba do počtu a medailovú príchuť si chcela minimálne jedna z nich vychutnávať aj po vysnívanom finále na 500 metrov. Stalo sa. A hneď dokonca dvakrát! Obe Slovensky vyhrali svoje rozjazdy i štvrťfinále, uspeli aj v semifinále, kde sa stretli spoločne a vďaka ich 1. a 2. miestu zmarili postup včerajšej šampiónke na 1500 m, Talianke Confortolovej. Absolútne finále sa nieslo znovu v ich duchu, na ľade od začiatku udávali tón a boli na čele. A to až do úplného konca. Radosť im neprekazila ani poľská reprezentantka Magdalena Zychová, ktorá skončila tretia, či štvrtá Michelle Catharina Velzeboerová z Holandska. Naše dievčatá boli spomedzi 33 pretekárok v šorttreku na 500 metrov jednoznačne najlepšie. „V semifinále sme si jasne nastavili taktiku a vzájomne pomohli. Po finále sa cítim úžasne, pretože som si to tvrdo odpracovala. Mám pocit, že zlatá medaila je za tú drinu veľká odmena. Sme šťastné aj z toho, že nás prišli podporiť naši krajania, z hľadiska sme cítili pozitívnu energiu. Pre mňa bolo už včera zážitkom stáť na stupni víťazov, teším sa, že si to zopakujem a na večernom ceremoniále aj vypočujem slovenskú hymnu,“ povedala 17-ročná členka ŠK STEZ Spišská Nová Ves a zlatá medailistka v šorttreku na 500 metrov Petra Rusnáková.

Fotografia výsledkov na televíznej obrazovke do našej olympijskej histórie. FOTO: PATRIK HRBEK
Fotografia výsledkov na televíznej obrazovke do našej olympijskej histórie.
Foto
PATRIK HRBEK

Najúspešnejší zimný EYOF v slovenskej histórii

Rusnákovej zlato je historicky druhou medailou tohto lesku z podujatí EYOF,

V Sarajeve bol dnes dôvod na dvojitú medailovú slovenskú radosť! FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
V Sarajeve bol dnes dôvod na dvojitú medailovú slovenskú radosť!
Foto
: SOŠV/Andrej Galica

za to však prvou z individuálnych disciplín.

Zaujímavosťou je rovnako i to, že nikdy predtým nezískali slovenskí športovci v jednej súťaži až dva cenné kovy. Prebiehajúci zimný EYOF v Sarajeve sa tak pre Slovensko zaraduje medzi najúspešnejšie podujatia tohto druhu v samostatnej histórii. A to aj vďaka striebornej Lucii Filipovej.

Je to skutočne úžasný pocit, teší nás, že to takto skončilo. Od rána sme dúfali, že to dáme na medailové pozície, sme šťastné. Pred semifinálovou jazdou som mala rešpekt, keďže som ešte mala v živej pamäti včerajšiu penalizáciu z 1500 metrov. Čaká nás ešte súťaž na 1000 metrov, opäť dáme zo seba maximum a veríme, že sa nám podarí uspieť,“ skonštatovala Lucia Filipová. „Je radosť trénovať a brúsiť korčule takýmto talentom,“ doplnila s úsmevom trénerka Kateřina Novotná.

Slovenské dievčatá získali na aktuálnom zimnom EYOF tri cenné kovy. Šancu zabojovať o ďalšie úspechy budú mať v posledný súťažný deň, tj. v piatok 15. februára krátko pred obedom v šorttreku na 1000 metrov.

Bežci na lyžiach spolupracovali s českým tímom

Igman Veliko Polje neprinieslo v úvodný deň zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže bežcom na lyžiach ideálne počasie. Všetko sa však zmenilo v utorok, kedy boli poveternostné podmienky výrazne lepšie. „V pondelok bolo o šesť stupňov teplejšie.

V spolupráci s českým tímom sa našej výprave podarilo zvoliť dobré voskovanie. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
V spolupráci s českým tímom sa našej výprave podarilo zvoliť dobré voskovanie.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica

Chlapci doplatili na to, že snežilo, no niekto z toho dokázal aj vyťažiť. Včera sa s nami príroda zahrala, ale robíme outdoorový šport, takže sa tomu musíme prispôsobiť,“ zamyslel sa tréner Stanislav Holienčík.

Na počasie sa už dnes nikto sťažovať nemohol, to bolo úplne štandardné. „V spolupráci s českým tímom sa nám podarilo zvoliť veľmi dobré voskovanie. Ostatným krajinám sme boli konkurencieschopní,“ pokračoval Holienčík.

„U dievčat to dnes bolo vo výkonoch z môjho pohľadu lepšie. Odzrkadľuje to aj strata od prvej pretekárky po 50. miesto. Bolo vidieť, že konkurencia bola skutočne nabitá,“ prezradil tréner Stanislav Holienčík. „Chlapci nepotvrdili včerajšie umiestnenia a málo zaostali za očakávaniami. Našimi i svojimi.“

Podľa slov trénera dnes chlapci zaostali za očakávaniami. Na snímke Denis Tilesch. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
Podľa slov trénera dnes chlapci zaostali za očakávaniami. Na snímke Denis Tilesch.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica

Medzi dievčatami triumfovala Švajčiarka Anja Weberová, najlepšia z našich bola 46. Mária Danielová, ktorá na víťazku strácala +1:57,5. Spomedzi chlapcov bol na trati najlepší Nór Martin Kirkeberg Moerk, z dvoch slovenských reprezentantov sa lepšie umiestnil 69. Denis Tilesch so stratou +3:21,5 na víťaza.

Vo štvrtok nás čaká šprint klasickou technikou. Mali sme poradu a povedali sme si, že nech sú podmienky akékoľvek, sme schopní podať dobré výkony. Bojujeme o prvú tridsiatku a ja verím, že minimálne jeden chlapec a jedno dievča sa tam aj dostanú. Potom je to už o šťastí, taktike i ďalšom kole, ktoré môže v prípade postupu znamenať najhoršie 12. miesto. A práve o to chceme zabojovať,“ doplnil Holienčík.

Životný výkon biatlonistky Hubačovej

Dvorišta dnes hostila biatlonistov v šprinte dievčat na 6 kilometrov a chlapcov na 7,5 km. Medzi dievčatami triumfovala severanka Hanna Boerveová z Nórska s časom 22:13,5, ktorá v streľbe chybovala iba raz. Zo Sloveniek zaujala najviac Michaela Hubačová, ktorá na víťazku stratila +2:13,6. „Miška podala veľmi dobrý výkon, dnes jej fungovalo všetko. Vyšlo jej i počasie,“ radoval sa tréner Peter Kazár.

Z ďalších našich reprezentantiek obsadila Barbora Horniaková delené 45. miesto spolu s Viktóriou Vozárovou, Eme Kapustovej patrila v cieli 55. pozícia.

Husté sneženie a silný vietor dnes miestami biatlonistkám komplikoval pobyt na trati. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
Husté sneženie a silný vietor dnes miestami biatlonistkám komplikoval pobyt na trati.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica

„Ema, ktorá je naša veľmi vyrovnaná strelkyňa, nezvládla prvú položku. Zhodou okolností začalo veľmi husto snežiť, fúkať vietor a vysporiadala sa s tým tak, že strelila za tri. Hneď za ňou prišla Barbora Horniaková a rozfúkalo sa ešte viac. Strelila za štyri. Začiatok pretekov nám nevyšiel, potom už dievčatá zvládli veľmi pekne stojku, hlavne Ema, ktorá dala za 0 a Barborka zase za 2,“ informoval tréner Kazár.

Medzi chlapcami zvíťazil Francúz Eric Perrot s časom 24:31,7 a jedným kiksom v streľbe v stoji. Spomedzi našich mladých biatlonistov prišiel do cieľa najlepšie Adam Koštiál na 46. mieste a stratou +3:17,3 na víťaza. V konkurencii 88 súťažiacich bol 65. Matej Gregor, 71. Damián Cesnek a 72. Juraj Vološin. Adam Koštiál zvládol veľmi dobre streľbu, išiel na 1 a za 0. V rámci nášho dorastu je to veľmi dobrá bilancia, keďže absolvoval prvý veľký medzinárodný pretek. S ním som bol spokojný,“ konštatoval Peter Kazár.

Biatlonistky si to zajtra v Dvorište rozdajú na 10 km a chlapci na 12,5 kilometra. „Pri dievčatách máme lepšie vyhliadky na prvú desiatku, uvidíme, ako vyjde streľba, počasie a budú pripravené lyže,“ dodal tréner Kazár.

Slalom dokončil iba Sanitrár

V Jahorine sa súťažilo v slalome a spomedzi 105 chlapcov zvíťazil rakúsky reprezentant Joshua Sturm s časom 1:52,05. Zo Slovákov dokončil preteky iba Ján Sanitrár, ktorý obsadil 17. priečku a na celkového víťaza stratil +5,32. Druhé kolo nedokončil Filip Botka, prvé Adam Lások a Filip Baláž. „Svah bol po nočnom snežení v zúfalom stave. Napriek tomu, ako aj výpadku elektrickej energie, organizátori harmonogram dodržali. Chlapci s vyššími číslami sa s podmienkami vysporiadať nedokázali,“ stručne zhrnul tréner Ján Sanitrár.

Hokejisti uspeli, víťazstvo nad Bieloruskom sa zrodilo až v predĺžení

Dnešné účinkovanie slovenských športovcov v Sarajeve ukončili večer mladí hokejisti s dvojkrížom na prsiach. Tí si po včerajšej tesnej prehre s Fínskom (1:2) aspoň mierne napravili chuť v stretnutí s Bieloruskom. Ich tesné víťazstvo sa v hale Zetra zrodilo až v predĺžení. Slováci pritom vyhrávali od 3. minúty, keď sa presadil Faith,

Naši mladí hokejisti rozhodli o svojom prvom víťazstve na turnaji až v predĺžení. FOTO: : SOŠV/Andrej Galica
Naši mladí hokejisti rozhodli o svojom prvom víťazstve na turnaji až v predĺžení.
Foto
: SOŠV/Andrej Galica

no potom sa sieť za oboma brankármi dlho nevlnila. Prišla až 49. minúta a vyrovnávajúci gól Bielorusov, presadil sa Mark Jaruta. Zápas tak išiel do predĺženia, v ktorom po 61 sekundách hry rozhodol o definitívnom výsledku Matej Kašlík. Zvolil som strelu a myslím si, že som urobil dobre. Zvíťaziť, ešte aj v predĺžení, to sú neopísateľné pocity. Ďakujeme fanúšikom, ktorí nás dnes povzbudzovali. Teraz sa už musíme sústrediť na ďalší zápas,“ povedal autor víťazného zásahu. „Očakával som ťažký zápas, ale priznám sa, že nie až tak náročný. Od začiatku sme boli krok pozadu, Bielorusko malo prvé dve tretiny viac z hry. Priebežný výsledok bol však za nami, tesne sme viedli a bolo vidieť aj to, že sme mali v nohách ťažký včerajší duel. Na to sa však vyhovárať nemôžme. Som veľmi rád, že chalani to ani po góle na 1:1 nevzdali a išli si za extra bodom. Víťazstvo si dnes vydreli. Teraz si deň oddýchneme a uvidíme, na koho narazíme v stretnutí o umiestenie,“ nadviazal tréner Ján Lipiansky.

DOTERAJŠIE SLOVENSKÉ MEDAILY ZO ZIMNÝCH EYOF/EYOD

ZLATO

IV. ZIMNÝ EYOD POPRAD-TATRY 1999

KOMBINOVANÁ BIATLONOVÁ ŠTAFETA NA 4x5 km (D. Šimočko, Slezáková, Hasillová, M. Kazár)

XIV. ZIMNÝ EYOF SARAJEVO 2019

Petra RUSNÁKOVÁ, šorttrek – 500 m

STRIEBRO

XIV. ZIMNÝ EYOF SARAJEVO 2019

Petra RUSNÁKOVÁ, šorttrek – 1500 m

Lucia FILIPOVÁ, šorttrek – 500 m

BRONZ

I. ZIMNÝ EYOD AOSTA 1993

Martin BAJČIČÁK, beh na lyžiach - 7,5 km

III. ZIMNÝ EYOD SUNDSVALL 1997

KOMBINOVANÁ BIATLONOVÁ ŠTAFETA NA 5,2 km (Reguly, Haazová, Timko, Valenčinová)

VII. ZIMNÝ EYOF MONTHEY 2005

KOMBINOVANÁ ŠTAFETA V BEHU NA LYŽIACH NA 4x5 km (Otčenáš, Garajová, Janečko, Blašková)

X. ZIMNÝ EYOF LIBEREC 2011

Monika SIMANČÍKOVÁ, krasokorčuľovanie

XIII. ZIMNÝ EYOF ERZURUM 2017

DRUŽSTVO HOKEJISTOV

UTORŇAJŠIE VÝSLEDKY SLOVÁKOV:

Šorttrek (33 súťažiacich) – 500 m (dievčatá) – 1. Petra Rusnáková (SVK) 0:44,804, 2. Lucia Filipová (SVK) 0:45,045

Bežecké lyžovanie (81 súťažiacich) – 5 km voľnou technikou (dievčatá) - 1. Anja Weberová (Švaj.) 14:51,51, ... 46. Mária Danielová (SVK) 16:49,07, ... 48. Kristína Sivoková (SVK) 16:52,96, ... 56. Marianna Klementová (SVK) 17:39,16

Bežecké lyžovanie (92 súťažiacich) – 7,5 km voľnou technikou (chlapci) - 1. Martin Kirkeberg Moerk (Nór.) 19:47,3, ... 69. Denis Tilesch (SVK) 23:08,8, ... 73. Matúš Oravec (SVK) 23:18,3

Biatlon (88 súťažiacich) – 7,5 km šprint (chlapci) - 1. Eric Perrot (Fra.) 24:31,7, ... 46. Adam Koštiál (SVK) 27:49,0, ... 65. Matej Gregor (SVK) 29:02,3, ... 71. Damián Cesnek (SVK) 29:18,3, 72. Juraj Vološin (SVK) 29:36,9

Biatlon (79 súťažiacich) – 6 km šprint (dievčatá) - 1. Hanna Boerveová (Nór.) 22:13,5, ... 25. Michaela Hubačová (SVK) 24:27,1, ... 45. Barbora Horniaková (SVK) 25:40,7, 45. Viktória Vozárová (SVK) 25:40,7, ... 55. Ema Kapustová (SVK) 26:13,8

Slalom chlapci (105 súťažiacich) – 1. Joshua Sturm (Rak.) 1:52,05, ... 17. Ján Sanitrár (SVK) 1:57,37, ...Filip Botka (SVK) nedokončil 2. kolo, … Adam Lások (SVK), Filip Baláž (SVK) nedokončili 1. kolo

Ľadový hokej: Slovensko – Bielorusko 2:1 pp. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0), góly: 3. Roman Faith, 62. Matej Kašlík - 49. Mark Jaruta

STREDAJŠÍ PROGRAM SLOVÁKOV:

Obrovský slalom - 1. kolo dievčatá (Jahorina, 10:00 hod.) - Derfenyiová, Strachanová, Zimenová, Pavláková

Biatlon (Dvorišta, 10:00 hod.) - 12,5 km chlapci - Gregor, Koštiál, Cesnek, Vološin

Obrovský slalom - 2. kolo dievčatá (Jahorina, 11:35 hod.) - Derfenyiová, Strachanová, Zimenová, Pavláková

Biatlon (Dvorišta, 13:00 hod.) - 10 km dievčatá - Kapustová, Horniaková, Hubačová, Vozárová

Krasokorčuľovanie (Skenderija, 13:00 hod.) - krátky program dievčatá - Ema Doboszová

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV