Športové aktuality
7 min. čítania

3. súťažný deň na EYOF 2017 v Erzurume: Biatlonistka Horvátová v stíhacích pretekoch medzi 10 najlepšími, šortrekárka Trusová vyhrala B-finále, krasokorčuliarka Hugec napokon ôsma

Mojmír Gaško

Erzurum, 15. februára (mg) – V prostredný súťažný deň sa na XIII. európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v tureckom Erzurume predstavili Slováci až v piatich športových odvetviach. Svoje súťaže začali naše šortrekárky, a snoubordista. V slalome bojovali zjazdárky a voľné jazdy boli na programe v krasokorčuľovaní. V biatlone sa dnes súťažilo v stíhacích pretekoch. Počasie bolo opäť krásne slnečné, avšak so silným mrazom. Počas noci zo stredy na štvrtok je dokonca predpovedaná teplota -36°C.
 
Počasie vyšlo v stredu dokonale našim biatlonistom. Slnečný deň s úplným bezvetrím mohol dopriať mladým biatlonistom potrebnú presnosť na strelnici. Na programe mali stíhacie pretky na 10 km. Ako prvý spomedzi našich vybehol na trať Lukáš Ottinger. So štartovým číslom 12 obsadil napokon 14. miesto so 6 nepresnými výstrelmi. Mimochodom Lukáš Ottinger je jedným z mladých športovcov, ktorým finančne pomohla aj Nadácia Slovenského olympijského výboru v rámci projektu Ukáž sa. Oproti včerajšiemu dňu si o jednu pozíciu pohoršil aj náš druhý najlepší reprezentant na trati Tomáš Sklenárik. S piatimi nepresnými ranami skončil na 17. pozícii. Najhoršie z našich chlapcov strieľal v stredu Viktor Slezák a so 7 nepresnými strelami obsadil konečné 35. miesto z 50 štartujúcich. Tréner našich biatlonistov na EYOF v Erzurume Michal Mojžiš bol krátko po skončení súťaže vcelku spokojný, volal však po lepšej streľbe: „Streľba dnes nebola ideálna. Všetci traja mali na prvej ležke po dve nepresné rany. Psychicky to trochu nezvládli. Bola to vyslovene chyba na spúšti. Potom sa stabilizovali a mali viaceré tesné rany na stojke, možno chýbalo aj trochu viac šťastia. Bežecky to dnes bolo lepšie ako včera, svoju rolu zohral celkom určite aj fakt, že už máme naše vlastné lyže. Pochváliť musím aj servismana Juraja Valenta, ktorý odviedol výbornú robotu. Celkovo je umiestnenie chlapcov dobré, no chceli sme preniknúť do prvej desiatky.“
 
Ešte lepší výsledok dosiahla slovenská biatlonistka Henrieta Horvátová. Do stíhacích pretekov na 7,5 km vybehla so štartovým číslom 14, no najmä zásluhou skvelej streľby sa posunula na konečné 10. miesto. Horvátová netrafila jediný terč a to na poslednej streľbe. Spomedzi štartového poľa dosiahla rovnako úspešnú streľbu iba 20. Ruska Batmanová.

Na archívnej fotografii Henrieta Horvátová na II. ZOHM v Lillehammeri. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Na archívnej fotografii Henrieta Horvátová na II. ZOHM v Lillehammeri.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
Zaujímavosťou je, že pre Horvátovú nie je EYOF v Erzurume prvou olympijskou skúsenosťou. Minulý rok totiž štartovala na II. zimných olympijských hrách mládeže v nórskom Lillehammeri. Tréner našich biatlonistiek v Erzurume Jaroslav Kamenský bol samozrejme s jej výsledkom i výkonom spokojný: „Bol to z jej strany výborný výkon. V streľbe bola Henrieta výborná, bežecky to ale mohlo byť aj lepšie. Umiestnenie v TOP 10 je však pre nás veľmi dobrý výsledok. Škoda, ak by trafila na poslednej položke všetky rany, mohla sa posunúť ešte o dve miesta vyššie.“ Zvyšné dve slovenské biatlonistky nedokázali vylepšiť svoje umiestnenie z predošlého dňa. Veronika Haidelmeierová skončila 31. a Mária Remeňová 35. Kým Haidelmeierová netrafila 5 rán, Remeňová až 9. „Ani jednej sa nepodarilo vylepšiť si svoju pozíciu. Remeňová nezvládla jednu stojku, dala ju za 5, strieľala veľmi rýchlo a neskôr zaostala. Haidelmeierová na prvej položke urobila chybu, všetky rany dávala dolu doprava,“ zhodnotil tréner Jaroslav Kamenský. Pred piatkovou miešanou štafetou biatlonistov sa ale po doterajších

Aj takýto výhľad sa naskytol snoubordistom a divákom počas stredajších pretekov v snoubordkrose. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Aj takýto výhľad sa naskytol snoubordistom a divákom počas stredajších pretekov v snoubordkrose.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
výsledkoch môžeme tešiť znova na boj o horné priečky. Naše šance pred piatkovým štartom hodnotil Jaroslav Kamenský takto: „Ťažko hovoriť dopredu. Môj odhad je, že do 5. - 6. miesta by sme sa mohli zmestiť.“
 
Pre silný mráz bol stredajší večerný slalom dievčat preložený na doobedňajší termín. V ňom nastúpili obe naše lyžiarky. V prvom kole obstála o niečo lepšie Andrea Šafáriková a obsadila 26. miesto. Hneď za ňou sa umiestnila 27. Zuzana Jakubčová. Po druhom kole sa napokon posunula na 24. miesto s mankom 10.67s za víťaznou Slovinkou Tomšičovou. Andrea Šafáriková druhé kolo nedokončila. Vo štvrtok sa mali chlapci predstaviť vo večernom slalome, no kvôli predpovedaným extrémnym mrazom sa aj táto súťaž presunula na doobedňajší termín.
Obe naše pretekárky tesne pred štartom B-finále. Vľavo Sandra Trusová, vpravo Ema Zelinská. Medzi nimi miestna dobrovoľníčka. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Obe naše pretekárky tesne pred štartom B-finále. Vľavo Sandra Trusová, vpravo Ema Zelinská. Medzi nimi miestna dobrovoľníčka.
Foto
MOJMÍR GAŠKO

 
Svoje úvodné súťaže dnes mali po prvý raz šortrekári. Medzi nimi sa predstavili aj dve naše reprezentantky. Ema Zelinská Sandra Trusová súťažili na 1500 m trati. Do semifinále postúpili hladko, Sandra Trusová z prvého a Ema Zelinská z tretieho miesta. V ňom však už na svoje súperky nestačili. Trusová, rovnako ako i Zelinská obsadili 4. miesto a dostali sa tak iba do B-finále. Krátko pred cieľom sa zdalo, že obe naše pretekárky by „malé finále“ mohli vyhrať. Napokon však tesne pred koncom Ema Zelinská nepríjemne spadla a z víťazstva sa tešila Sandra Trusová. Tréner Sloveniek Igor Bodó sa krátko po skončení súťaže tešil aspoň z tohto triumfu: „Do semifinále postúpili dievčatá vcelku poľahky. Žiaľ, v ňom sa im do A-finále postúpiť nepodarilo. B-finále ale ponúklo veľmi pekné preteky. Bohužiaľ Ema spadla, pretože sa snažila a bojovala. Samozrejme spokojnejší by som bol s A-finále, ale som rád, že sme vyhrali aspoň to béčkové. Predsa len musím uznať, že ich semifinálové súperky boli lepšie.“ Celé B-finále si môžete pozrieť aj na našom účte na Facebooku, cez ktorý sme sprostredkovali aj online prenos.
 
Vo svojej jedinej disciplíne na EYOF v Erzurume sa dnes predstavil snoubordista Tomáš Gerát. Žiaľ v snoubordkrose v lyžiarskom areáli Palandöken obsadil 17. miesto a tesne mu ušiel postup do štvrťfinále. Za ním skončil už len Islanďan Agustsson, zvíťazil Francúz Cornillat.
 
Voľnými jazdami dnes vyvrcholil program krasokorčuliarov. Doobeda sa slovenské pohľady upierali na Silviu Hugec, ktorá figurovala po krátkom programe na výbornom 5. mieste. To si žiaľ po voľných jazdách neudržala, keď po jednom zo svojich skokov spadla a s celkovým skóre 117,47 napokon klesla na konečné 8. miesto. S absolútnym prehľadom zvíťazila Ruska Zagitová, s celkovým ziskom 187,06 bodov. Celú jazdu Silvie Hugec si môžete pozrieť na našom účte na Facebooku. Naopak o jedno miesto si po voľných jazdách polepšil náš krasokorčuliar Simon Fukas. V konečnom poradí obsadil 11. pozíciu spomedzi 14 štartujúcich. Obaja naši športovci si však v Erzurume zajazdili svoje sezónne maximá.
 

Výsledky Slovákov:

Alpské lyžovanie: slalom dievčatá (56): 1. Tomšičová (Slov.) 1:48.64,..., 24. Zuzana Jakubčová 1:59.31, Andrea Šafáriková – nedokončila 2. kolo (obe SVK)
Snoubording: snoubordkros chlapci (18): 1. Cornilat (Fra),..., 17. Tomáš Gerát (SVK)
Biatlon:
10 km stíhacie preteky chlapci (50): 1. Briffaz (Fra) 28:45,9,..., 14. Lukáš Ottinger 31:53,4, 17. Tomáš Sklenárik 32:11,9, 35. Viktor Slezák 35:33,6 (všetci SVK)
7,5 km stíhacie preteky dievčatá (45): 1. Grigorevová (Rus) 24:45,8,..., 10. Henrieta Horvátová 27:34,5, 31. Veronika Haidelmeierová 30:50,6, 35. Mária Remeňová 32:19,2 (všetky SVK)
Šortrek: 1500 m dievčatá (27): 1. Rasskazová (Rus),..., 7. Sandra Trusová, 11. Ema Zelinská.
Krasokorčuľovanie:
celkové umiestnenie dievčatá (21): 1. Zagitová (Rus) 187,06,..., 8. Silvia Hugec 117,47 (SVK)
celkové umiestnenie chlapci (14): 1. Gumennik (Rus) 195,21,..., 11. Simon Fukas 123,35.
 

Štvrtkový program Slovákov:

Alpské lyžovanie: slalom chlapci, 1. kolo 10:00, 2. kolo 12:15
Bežecké lyžovanie: šprint klasicky dievčatá 10:30, šprint klasicky chlapci 11:20
Šortrek: 500 m dievčatá 11:00
Ľadový hokej: chlapci Slovensko : Rusko 18:30
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV