Športové aktuality
13 min. čítania

50 dní do Pekingu: Pozornosť sa sústredí predovšetkým na Vlhovú a hokejistov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová.

Slovensko by malo mať na zimných olympijských hrách v Pekingu približne 50 športovcov. Najväčšou nádejou je bez diskusie zjazdárka Petra Vlhová. Pozornosť krajiny sa však sústredí aj na vystúpenia hokejistov, ktorí tvoria najväčšiu časť olympijského tímu.

Už dva mesiace pred začiatkom ZOH bolo jasné, že v rámci Misie Peking nebude mať Slovensko zastúpenie vo väčšine disciplín klasického lyžovania s výnimkou behov, v akrobatickom lyžovaní, curlingu, skeletone, krasokorčuľovaní či v rýchlokorčuľovaní.

Veľkosť výpravy môže byť podobná ako malo Slovensko v Salt Lake City 2002. Na posledných ZOH v Pjongčangu reprezentovalo našu krajinu 55 športovcov. Doteraz najmenej ich bolo v Nagane v roku 1998, kde sa predstavilo 39 Slovákov.

Pozreli sme sa na to, ako to vyzerá s vyhliadkami Slovákov na účasť a s ich šancami či ambíciami vo vybraných športoch. Venujeme sa tým, v ktorých je naša účasť istá.

Text je súčasťou nového čísla magazínu Olympic.sk, ktorý vyjde 20. decembra 2021 a k dispozícii bude v papierovej podobe i na internete.

ALPSKÉ LYŽOVANIE: Vlhová podriaďuje Pekingu celú prípravu

Petra Vlhová smeruje celé svoje tohtosezónne úsilie k úspechu na zimných olympijských hrách v Pekingu. Aj z tohto dôvodu si dala trojtýždňovú pauzu od pretekania a pripravovala sa na svahoch v Colorade, kde sú podobné podmienky ako v lyžiarskom stredisku v Jen-čchingu. Tam by mala súťažiť v slalome, obrovskom slalome, kombinácii a super-G. Počas prípravy spravila Petra Vlhová veľký progres, z kempov sa vrátila s veľkou sebadôverou.

„Keď sme začali plánovať zimnú časť sezóny, jednou z hlavných otázok bolo, ako sa môžeme perfektne pripraviť na ZOH? Nemali sme šancu ísť do Číny, nikto ju nemal a tak sme sa rozhodli investovať nejaký čas príprave v Colorade. Pretože v Číne môžu byť rovnaké snehové podmienky ako tu. Som rád, že sme si mohli odskúšať lyže, ten suchý sneh. Bolo to pre nás veľmi dôležité,“ povedal tréner Mauro Pini, ktorý sa so svojou zverenkou presunie do Číny koncom januára či začiatkom februára.

Kým vlani naháňala body na všetkých podujatiach Svetového pohára, čo jej nakoniec vynieslo celkové prvenstvo, teraz sa zamerala na ZOH. Pod tlakom sa necíti, keďže nie je nastavená bojovať o veľký krištáľový glóbus. Celú prípravu ladí na február.

„Vlani som nemala ani čas na tréning, teraz máme veľa času skúšať nové veci. Nie som ani taká unavená, pretože cestovanie a neustále preteky zoberú naozaj veľa síl. Je to úplne iné a som s tým spokojná. Po vlaňajšej sezóne to bolo náročné, toto mi vyhovuje viac, pretože sa môžem zlepšovať a pokúsim sa to ukázať v nasledujúcich pretekoch,“ uviedla Petra Vlhová.

Adam Žampa
Adam Žampa.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Popri Petre Vlhovej bude lídrom lyžiarskeho tímu Adam Žampa, ktorý sa predstaví na olympijských zjazdovkách spoločne s bratom Andreasom. Starší a skúsenejší z bratskeho dua Adam sa vie na olympijské štarty veľmi dobre pripraviť. Vyšli mu najmä preteky v Soči 2014, kde bol v kombinácii piaty a v slalome šiesty.

V predolympijských pretekoch sa sústredí predovšetkým na zlepšenie svojho štartového čísla. V točivých disciplínach mu okrem kvalitného výkonu môže pomôcť k výsledku aj nižšie číslo. Hlavnou disciplínou oboch Žampovcov bude obrovský slalom, v ktorom najmä Adam môže útočiť na najlepšiu desiatku.

Adam už aspoň čo-to vie o podmienkach v areáli Jen-čching.

„Pred dvoma či tromi rokmi tam boli na pretekoch moji známi. Vraj tam býva strašná zima. Teploty môžu byť až pod mínus 20 stupňov. Technický sneh bude veľmi suchý a predovšetkým agresívny. Olympijské preteky budú o tom, kto sa najlepšie prispôsobí podmienkam, ktoré sú iné ako v Európe. Každá olympijská súťaž je sama osebe zaujímavá a teraz to bude pre snehový podklad i neznáme prostredie ešte zaujímavejšie,“ hovorí.

Pre ženy s výnimkou Vlhovej bude úspechom každé umiestenie v elitnej tridsiatke. Do Číny by na základe postavenia v rebríčkoch FIS a „fisových“ bodov mohli cestovať ešte dve zjazdárky – šancu majú Soňa Moravčíková, Petra Hromcová či Rebeka Jančová. Výsledky v tímovej súťaži budú závisieť od množstva faktorov, vrátane účasti či neúčasti Petry Vlhovej.

ĽADOVÝ HOKEJ: V silách je aj štvrťfinále

Hokej je v slovenskom prostredí špecifický šport. Na rozdiel od väčšiny krajín sveta púta u nás najväčšiu pozornosť fanúšikov. Vďaka vystúpeniam hokejovej reprezentácie sú ZOH v televíziách pod Tatrami sledovanejšie ako hry olympiády.

Inak to nebude ani v Pekingu. Po ôsmich rokoch sa na olympijskom ľade stretne kompletná hokejová smotánka. Na rozdiel od Pjongčangu 2018 nebudú chýbať ani hviezdy z NHL. Slovenskí fanúšikovia tak nebudú pozorne sledovať len vystúpenia družiny trénera Craiga Ramsayho, ale aj čo vyvedú na ľade momentálne dominantný Kanaďan Connor McDavid, nestarnúci Rus Alexander Ovečkin, najlepší obranca dneška Victor Hedman zo Švédska, či ďalšie osobnosti svetového hokeja.

„Aj pre mňa bude vzrušujúce naživo sledovať olympijský turnaj v Pekingu. Sledovať dnešných elitných hráčov je vždy zážitok. Turnaj v čínskej metropole bude výnimočný,“ hovorí reprezentačný tréner Craig Ramsay.

Každé olympijské vystúpenie hokejistov je veľmi sledované.
Každé olympijské vystúpenie hokejistov je veľmi sledované.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Od premiéry v Lillehammeri 1994 čaká hokejistov ôsma olympijská púť. Definitívne si ju zabezpečili triumfom na augustovej olympijskej kvalifikácii v Bratislave, na ktorej si poradili s Rakúšanmi 2:1, Poliakmi 5:1 a na záver aj s ambicióznymi a namotivovanými Bielorusmi 2:1. Pre hráčov, trénerov, ale aj pre fanúšikov bol bratislavský turnaj náporom na nervy. Najmä posledný duel s Bielorusmi bol veľká dráma. Craig Ramsay ju intenzívne prežíval.

„Pôsobím v tejto brandži päťdesiat rokov, ale stále nie som nad vecou. Ani neviem vysloviť, aké emócie som prežíval a prežívam,“ priznal po radostnej bodke za kvalifikáciou. Súboj s Bielorusmi bol otvorený do posledných minút. Stačila jedna slovenská chyba, jedno zaváhanie, jeden inkasovaný gól a rozdané karty by sa úplne zmenili.

Kanaďana čaká so Slovenskom piaty veľký turnaj – po olympijskom Pjongčangu a troch majstrovstvách sveta. V základnej B-skupine v Pekingu nastúpia jeho zverenci medzi 10. až 13. februárom proti Fínsku, Švédsku a Lotyšsku.

Proti severským tímom nemajú čo stratiť, môžu hrať uvoľnene. Proti Lotyšom budú nastupovať v pozícii miernych favoritov, bude to vhodná príprava na vyraďovaciu fázu.

Víťaz skupiny a možno aj druhý tím, ak bude najlepší spomedzi tria mužstiev na 2. miestach, si zabezpečí účasť vo štvrťfinále. Zvyšných účastníkov čaká nevyspytateľné osemfinále.

Kým na majstrovstvách sveta rozhoduje o úspechu či neúspechu len štvrťfinálový duel, na olympijskom turnaji to bude okrem neho aj osemfinálový. Tím, v ktorom na rozdiel od minulosti nebude veľa hráčov z NHL, v play-off môže iba prekvapiť. V silách Slovákov je bojovať o najlepšiu osmičku, kam sa od roku 2014 na vrcholných podujatiach dostali len raz –na MS 2021 v Rige. Na posledných dvoch olympijských turnajoch obsadili zhodne 11. miesto a na skvelé vystúpenie vo Vancouveri 2010 len spomínali.

Tréner Craig Ramsay bude svojim zverencom pred každým zápasom opakovať, že musia veriť predovšetkým vo víťazstvo. „Nemôžeme len čakať a snažiť sa neprehrať. Na najkvalitnejšom turnaji sa to nevypláca. Čakajú nás najlepší svetoví hráči, ale musíme neustále veriť,“ vysvetľuje Ramsay.

Členovia realizačného tímu už majú plné ruky riešenia nominačného rébusu. V novembri sa ho snažili rozlúsknuť na Nemeckom pohári v Krefelde, v decembri zasa na turnaji vo švajčiarskom Vispe. Medzičasom už oznámili, že do nominácie sa dostanú brankár Jaroslav Halák a obrancovia Erik ČernákAndrejom Sekerom. O ďalších menách bude jasno až v januári, do olympijského výberu sa pýtajú aj talentovaní mladíci Šimon Nemec či Juraj Slafkovský.

Zloženie skupín na ZOH 2022 v Pekingu

A-skupina: Kanada, USA, Nemecko, Čína.

B-skupina: ROV, Česko, Švajčiarsko, Dánsko.

C-skupina: Fínsko, Švédsko, SLOVENSKO, Lotyšsko.

BIATLON: Chýba test vo vysokej nadmorskej výške

Pre Slovenský zväz biatlonu je priorita účasť ôsmich biatlonistov v Pekingu. Definitíva o počtoch štartujúcich padne v prvej polovici januára po úvodných piatich kolách . V Pekingu môže počítať s účasťou svojej štafety len po 20 najlepších krajín v mužskom i ženskom Pohári národov.

Najväčšie ambície spomedzi slovenských biatlonistov budú mať v areáli v Čang Ťia-kchou vo výške takmer 1800 m nad morom sestry Paulína a Ivona Fialkové. Rodáčky z Čierneho Baloga si následky prekonania choroby COVID-19 zo začiatku minulej sezóny niesli prakticky až do jej záveru. Pred novou zimou absolvovali viaceré testy, ktoré neodhalili už žiaden problém. Až preteky Svetového pohára im ukazujú, ako na tom sú.

Paulína Fialková
Paulína Fialková.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Pred sezónou sa Fialkové rozhodli pre zmenu v realizačnom tíme. Ich dlhoročnú trénerku Annu Murínovú nahradil Čech Tomáš Kos, ktorý v minulosti strelecky pripravoval aj Anastasiu Kuzminovú a dnes je trénerom mužskej reprezentácie. Mal by im pomôcť zlepšiť predovšetkým streľbu, ktorá bola v minulej zime podpriemerná (Paulína 83 %, Ivona 71 %). V poslednej fáze predolympijskej zimy sa priblížili už k ideálnej bežeckej forme, čo dodávalo optimizmus pred novou. Paulína tak môže pomýšľať aj na zopakovanie výsledkov z Pjongčangu, kde bola piata vo vytrvalostných pretekoch či jedenásta v rýchlostných.

Biatlonisti sa musia v Pekingu pripraviť na veľmi striktný režim i náročné podmienky. V nadmorskej výške 1800 m nad morom nemajú žiadne preteky, talianska Anterselva je vo výške 1700 m. Trate i ich zázemie si nemohli ani otestovať, keďže pre pandémiu sa do Číny nedostali.

„Testovacie preteky v rámci Svetového pohára nám chýbajú. Máme len útržkovité informácie o profile tratí. Vraj je tam veterná strelnica. Skúsime sa pripraviť aspoň na nadmorskú výšku. Pre každého to bude niečo nové a zaujímavé. Dôležitá bude aj dobrá aklimatizácia,“ povedala Paulína Fialková.

Kos by mal zapracovať na zlepšení streľby nielen u Fialkových, ale aj u mužov. Vystúpenie na strelnici je alfa a omega pre dobrý výsledok. V mužskom kolektíve nie je vyslovený líder, tím je vyrovnaný a každý z neho môže príjemne prekvapiť. Nominácia do Pekingu sa bude tvoriť na základe sezónnych výsledkov.

„Olympijské preteky sú špecifické a prekvapiť či získať medailu môže aj športovec, ktorý nepatrí do svetovej špičky. V čínskych podmienkach sa môže stať čokoľvek,“ povedal Kos.

SNOUBORDING: Medlová si už peking ošahala

Klaudia Medlová
Klaudia Medlová.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Snoubordistka Klaudia Medlová túži v Pekingu odčiniť vystúpenie v Pjongčangu. Tam jej vo veternej lotérii jazdy v slopestyle a ani v big air nevyšli podľa predstáv. S istotou olympijskej miestenky vo vrecku sa na podujatie v Číne pripravuje s väčším pokojom ako iní športovci.

„Môžem sa viac koncentrovať na úroveň trikov. Svetová úroveň je veľmi vysoká, treba stále veľa trénovať. Konkurentky na sociálnych sieťach neustále zverejňujú svoje triky, takže viem, čo môžem očakávať,“ povedala na začiatku zimnej sezóny.

Ako jedna z mála športovcov si stihla vyskúšať podmienky v Pekingu. Súťaž v big air sa uskutoční v areáli bývalého priemyselného parku a oceliarne v Šou-kangu. Mostík vysoký 64 m a dlhý 164 m ju upútal na prvý pohľad.

„Bol to veľmi príjemný skok. Aj samotná súťaž bola kvalitne pripravená. Aj preto sa na pekinské vystúpenie teším,“ povedala Medlová, ktorej môže v Číne robiť spoločnosť aj ďalší snoubordista Samuel Jaroš. Ten však musí výsledkovo zabrať v pretekoch Svetového pohára, aby sa kvalifikoval.

SÁNKOVANIE: Nádherná dráha s nepoznanými prvkami

Len hŕstka športovcov z celého sveta mala šancu pozrieť sa do dejiska konania ZOH 2022 ešte pred ich začiatkom. Zo Slovákov dostali v tejto zime možnosť cestovať do Pekingu vďaka aktivitám medzinárodných federácií len šortrekárky a sánkari, ktorí v Číne absolvovali preteky Svetového pohára. Okrem sťažených dopravných podmienok, keď medzinárodné federácie pripravili charterové lety, museli športovci absolvovať aj množstvo papierovania či neustáleho testovania.

Zmij, Veverka
Foto
ILUSTRAČNÉ TASR/AP

„Všetko bolo striktne sledované a boli sme úplne izolovaní od okolitého sveta. Nesmeli sme vychádzať z hotela, mohli sme sa pohybovať len v jeho areáli. Na tréningy sme sa presúvali autobusmi a každá skupina mala svoj vyhradený autobus, ktorým chodievala každý deň na dráhu a späť. Rovnako fungoval aj presun z letiska. Čiže krajinu ako takú sme mali možnosť vidieť iba spoza okna autobusu. Avšak na dráhe sme si užívali neskutočne nádherné pohľady na okolité hory, samotnú dráhu či dokonca na olympijskú dedinu,“ povedal sánkar Matej Zmij, podľa ktorého samotná trať nie je jednoduchá.

Organizátori budú ľadový tobogan v Jen-čchingu ešte vylepšovať. „Dráha je neskutočne nádherná a jazda na nej je skutočným zážitkom ako pre športovca, tak aj pre oko diváka. Má v sebe prvky, ktoré som nikdy predtým nevidel. Zákruta Spiral je ako špirála a otočíme sa o 360 stupňov,“ opísal dojmy Zmij.

Okrem dvojice Matej Zmij a Tomáš Vaverčák sa o Peking uchádza aj Jozef Ninis. Ak by sa mu podarilo kvalifikovať z pretekov Svetového pohára, absolvoval by už svoj piaty olympijský štart. Ak by sa jemu či dvojici Zmij, Vaverčák podarilo na ZOH prepracovať do prvej desiatky, bol by to v rámci slovenských reálií veľký úspech a prakticky by sa rovnal zisku medaily. Veď pod Tatrami nemáme žiaden tobogan a sánkari sa pripravujú v skromných podmienkach.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV