Športové aktuality
7 min. čítania

500 dní do Paríža 2024: Ikonické miesta prepojené so športom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Paris 2024

Olympijské hry 2024, ktoré budú odpočítavať záverečných 500 dní do začiatku, chcú byť mestské, udržateľné a zamerané na mladé publikum. Prepoja unikátnu atmosféru a architektúru francúzskej metropoly, jej ikonické miesta so športom. Jubileum 500 dní do Paríža 2024 si organizátori pripomenú aj spustením ďalšej fázy predaja vstupeniek. 

Paríž sa už pripravuje na leto 2024, keď privíta od 26. júla do 11. augusta celý športový svet. Navštíviť parížsky sviatok bude stáť za to. Už slávnostné otvorenie bude veľkolepé, približne 500-tisíc ľudí okolo rieky Seina ho bude sledovať zdarma. Protokolárna časť na Trocadére neďaleko Eiffelovej veže bude už pre platiacich návštevníkov.

Aj Slováci budú súťažiť na OH na ikonických miestach

Slovensko má 500 dní pred OH zatiaľ isté tri miestenky v streľbe – v skeete a trape žien a vo vzduchovej puške 60 mužov. Kvalifikačné procesy sa naplno rozbehnú v najbližších dňoch a týždňoch. Na OH 2024 by Slovensko mohlo reprezentovať okolo 40 športovcov. Už dnes je prakticky isté, že opäť budú chýbať kolektívne športy.

Pohľad do útrob Stade de France.
Pohľad do útrob Stade de France.
Foto
Ľubomír Souček

Športoviská sú rozmiestnené po celom meste, niektoré pri ikonických pamiatkach. Plážový volejbal bude pod ikonickou Eiffelovkou, v jej blízkom okolí sa budú odohrávať aj súťaže v diaľkovom plávaní, cyklistike či cestné atletické disciplíny. Na Námestí Svornosti (Place de la Concorde) vyrastie park pre mestské športy – basketbal 3x3, BMX freestyle, skejtbording či break. Lukostrelci sa rozložia pri Invalidovni, moderní päťbojári a jazdci na koni vo Versailles. Francúzi využijú aj známe športové stavby – Stade de France, Roland Garros či halu Bercy.

Hry budú hostiť aj ďalšie francúzske mestá, strelci budú súťažiť v Národnom streleckom centre Chateauroux, jachtári v Marseille, futbalisti na viacerých francúzskych štadiónoch, hádzanári aj v Lille. A najvzdialenejšou destináciou budú Tahiti, kde sa stretnú surferi.

Medzinárodný olympijský výbor upravil počet účastníkov OH na 10 500, vďaka čomu sa zníži aj počet členov sprievodu. Medaily sa budú rozdávať v 32 športoch v 329 disciplínach. V programe je aj 22 miešaných súťaží a v 28 športoch je rovné zastúpenie mužov a žien. „Naďalej znižujeme náklady a zjednodušujeme náročnosť usporiadania olympijských hier. Zameriavame sa výrazne na mládež,“ povedal prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

Prvé pozitívne športové podujatie z hľadiska klímy

Organizátori sa snažia o udržateľnosť celého projektu a zníženie ekologickej záťaže. Viaceré plánované objekty nakoniec nepostavia a využijú sa doterajšie stavby. Využívať sa budú aj obnoviteľné zdroje. Tie nebudú chýbať ani v olympijskej dedine, ktorá vyrastie približne 2 km od Stade de France. Až 24 športov sa bude konať v dosahu 10 km od dediny. Pre divákov i návštevníkov OH bude k dispozícii prepracovaný systém verejnej dopravy.

Organizátori olympijských hier v Paríži v roku 2024 tvrdia, že plánujú, aby sa hry stali prvým športovým podujatím na svete, ktoré bude „pozitívne z hľadiska klímy.“

„Chceme ukázať, že tieto hry môžeme uskutočniť s polovičnými emisiami,“ povedala Georgina Grenonová, riaditeľka OV Paríž 2024 pre environmentálnu excelentnosť. „V rámci toho, čo je v roku 2024 technicky možné, vynaložíme všetko úsilie na to, aby sme znižovali emisie.“

Organizátori sú pripravení znižovať skleníkové plyny a kompenzovať zvyškové emisie spojené s podujatím. Na OH 2012 v Londýne i OH 2016 v Riu de Janeiro sa vyprodukovalo 3,5 milióna ton emisií CO2. Najväčšia stopa znečistenia na OH 2024 bude súvisieť s cestovaním, 25 % z celkových emisií bude pochádzať z tranzitu divákov, ich ubytovania, stravovania a bezpečnosti. „Kompenzáciou ešte väčšieho množstva emisií CO2, než aké vypustíme, sa staneme prvým veľkým športovým podujatím s pozitívnym prínosom pre klímu,“ uviedli organizátori.

Environmentálna kompenzácia zahŕňa financovanie výsadby stromov na pohlcovanie oxidu uhličitého a projekty na ochranu a obnovu lesov a oceánov.

Pred MOV a organizátormi zostáva viacero otáznikov

Športovci sa už dnes tešia na atmosféru na parížskych tribúnach. Naposledy pri OH 2020 v Tokiu, ktoré výrazne ovplyvnila pandémia choroby COVID-19, boli hľadiská prázdne. Na ZOH 2022 v Pekingu sa zasa dostali na sedadlá pre priaznivcov len domáci fanúšikovia. Pred organizátormi a Medzinárodným olympijským výborom zostáva do 26. júla 2024 úloha vyriešiť viaceré otázniky.

Niektoré renovované športoviská v Paríži.
Niektoré renovované športoviská v Paríži.
Foto
Paris 2024

Jedným z nich je účasť športovcov z Ruska a Bieloruska, ktorých krajiny sú iniciátormi vojnového konfliktu na Ukrajine. Medzinárodný olympijský výbor chce nájsť cestu pre športovcov s ruským a bieloruským pasom, aby sa v Paríži predstavili pod neutrálnym statusom, ak v súlade s Olympijskou chartou nepodporujú konflikt. Ukrajina na tieto návrhy reagovala najskôr bojkotom, teraz sa snaží diplomatickou cestou za výrazného angažovania sa politických predstaviteľov európskych krajín vrátane slovenských dosiahnuť stav, aby športovci z Ruska a Bieloruska nemohli štartovať na OH 2024. MOV ešte otázku definitívne neuzavrel a deklaruje, že je na začiatku akýchkoľvek diskusií.

Obavy a otázniky bezpečnostných služieb zasa vyvolali plány na veľkolepý ceremoniál na Seine. Francúzski bezpečnostní analytici už požadujú zníženie počtu divákov na brehu rieky. Súkromné bezpečnostné zložky majú problém s náborom dostatočného počtu zamestnancov a uvažuje sa, že rovnako ako v Londýne 2012 bude do bezpečnostných operácií povolaná armáda. „Ešte je veľmi skoro hovoriť o všetkých bezpečnostných plánoch. Na stole sú rôzne scenáre,“ hovorí francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin.

Ďalšou veľkou otázkou je, či neskolabuje parížsky dopravný systém, ktorý v posledných mesiacoch viackrát ochromili rôzne štrajky. Existujú tiež vážne pochybnosti, či sa podarí načas dokončiť predĺženie kľúčovej linky metra k dedine športovcov a obavy vyvoláva aj nedostatok vodičov autobusov.

S náporom cestujúcich sa budú musieť vyrovnať aj parížske letiská, ktoré po pandémii COVID-19 stále nenabehli na svoju predošlú kapacitu.

500 dní do Paríža 2024 aj s ďalšou fázou predaja vstupeniek

Organizátori už majú za sebou prvú fázu predaja vstupeniek na jednotlivé podujatia. Ďalšia pre neúspešných záujemcov i nových sa začne 15. marca. Zatiaľ sa lístky predávali v balíčkoch. Hneď v úvodnej fáze však organizátori čelili kritike, že lístky boli príliš drahé. Ďalším záujemcom prekážalo, že si museli zadovážiť aj lístky na menej zaujímavé športy, ak chceli vidieť tie najpopulárnejšie. „Prvá etapa predaja vstupeniek bola úspešná, aj keď chápeme kritiku a frustráciu niektorých ľudí, ktorí neboli uspokojení,“ povedal šéf organizačného výboru Tony Estanguet.

Rozpočet organizačného výboru, z ktorého 96 percent pochádza zo súkromných zdrojov, sa vlani zvýšil o 10 percent na 4,4 miliardy eur. Ak k tomu pripočítame ďalších 4,4 miliardy eur pre Solideo, orgán poverený výstavbou a rekonštrukciou športových zariadení, celkový rozpočet dosiahne 8,8 miliardy eur.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV