Športové aktuality
4 min. čítania

6. súťažný deň na II. ZOHM: Premiérová disciplína pre biatlonistov, zjazdár Henrich Katrenič 24. v obrovskom slalome

Mojmír Gaško

Lillehammer, 17. februára (od tlačového atašé slovenskej výpravy Mojmíra Gaška) - Na II. zimných olympijských hrách mládeže v Lillehammeri bola streda označená za oddychový deň. Hry sa v tento deň lámu do svojej druhej polovice a Slováci štartovali iba v biatlone v miešanej štafete jednotlivcov a zjazdár Henrich Katrenič nastúpil na obrovský slalom. Okrem športovania bola streda určená aj na množstvo workshopov, stretnutí a podujatí. Tie boli zamerané jednak na športovcov, ale aj pre sprievodné tímy.
 
Biatlonisti si v stredu vyskúšali úplnú novinku na olympijskej scéne – miešanú štafetu jednotlivcov. Každá krajina tak postavila do štafety dvoch športovcov, ktorí sa trikrát vystriedali. Novú disciplínu sa pokúsil opísať tréner našich biatlonistov v Lillehammeri Peter Kazár: „Je to atraktívna disciplína z mestských biatlonov, ktorá sa jazdí na štadiónoch. Ide o kontaktnú disciplínu a ide v nej najmä o streľbu, keďže sa dobíja a bežia skrátené trestné kolá. To je samozrejme veľká strata. V ideálnom prípade teda treba mať bezchybnú streľbu a rýchle kolá.“ Spomedzi Slovákov si novú disciplínu vyskúšali Henrieta Horvátová s Matejom Lepeňom. Naša biatlonistka začala s čistou streľbou v oboch položkách, nadviazal aj na ňu aj jej kolega Matej Lepeň a naša dvojica sa v tom čase nachádzala na výbornom 11. mieste. V ďalších kolách sa ale našim biatlonistom trochu vychýlila muška, aj vplyvom zmeny vetra. Dobíjanie a dve trestné kolá posunuli našu dvojicu až na 16. miesto spomedzi 27 dvojíc. Jeden z trénerov

Henrieta Horvátová počas pretekov. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Henrieta Horvátová počas pretekov.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
našich biatlonistov v Lillehammeri Peter Kazár: „Zo začiatku išli obaja naši pretekári veľmi dobre. Potom ale prišlo zaváhanie Mateja Lepeňa, ktorý trošku precenil svoje schopnosti pri príjazde na strelnicu a následne musel absolvovať trestné kolo. V druhej časti pretekov už bolo tých zaváhaní trochu viac. Henrieta Horvátová si neuvedomila zmenený vietor a tiež musela absolvovať trestné kolo. To nás stálo lepšie umiestnenie.“ „Spokojný by sme boli v polovici štartového poľa. To znamená na 13. – 14. mieste. To sme mali reálne aj na dosah,“ zhodnotil výsledok našich biatlonistov Peter Kazár. Veľmi napínavý bol záver pretekov, ktorý podčiarkol atraktivitu tejto disciplíny. V záverečnom finiši napokon zvíťazili Číňania o dve desatiny pre domácimi Nórmi. O treťom mieste rozhodoval až fotofiniš a šťastnejší boli Rusi na úkor Francúzov.
 
V Hafjeli dnes súťažili chlapci v obrovskom slalome. Na jeho štart sa postavil aj Slovák Henrich Katrenič. Spomedzi 60 štartujúcich pretekárov obsadil v prvom kole 29. miesto s časom 1:23,43. V druhom kole si vylepšil svoj čas na hodnotu 2:44,48. Obsadil tak konečné 24. miesto. Do cieľa druhého kola sa napokon dostalo 37 lyžiarov. Zvíťazil Američan Radamus.
 
Jedným z vrcholov slovenského účinkovania na II. ZOHM v Lillehammeri bude štvrtkové finále hokejových zručností chlapcov. V ňom nastúpi z prvej pozície Slovák Sebastian Čederle.
 

Výsledky Slovákov počas 6. súťažného dňa na II: ZOHM v Lillehammeri:

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE: obrovský slalom chlapci (60): 1. Radamus (USA) 2:35,05,..., 24. Henrich Katrenič 2:44,48.
BIATLON: miešaná štafeta jednotlivcov (27): 1. Čína (Mengová, Zhu) 41:35,4,..., 16. Slovensko (Henrieta Horvátová, Matej Lepeň) 45:22,1.
 

Program Slovákov počas 7. súťažného dňa na II: ZOHM v Lillehammeri:

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE (Hafjell Olympic Slope): 10:00 – 10:50 a 12:30 – 13:10 1. a 2. kolo slalomu (D) (Jančová),
BEŽECKÉ LYŽOVANIE (Birkebeineren Cross Country Stadium): 10:00 – 11:00 5 km voľnou technikou (D) (Šefčíková), 12:00 – 13:00 10 km voľnou technikou (CH) (Mikuš),
ĽADOVÝ HOKEJ – súťaž zručností (Kristins Hall): 20:00 – 21:50 finále chlapci (Čederle)
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV