Športové aktuality
4 min. čítania

7 zaujímavých podcastov z roku 2020

Hosťom Olympijského podcastu bol aj MMA zápasník Lajoš Klein.

Rok 2020 bol náročný pre všetkých. Koronakríza sa dotkla aj športového sveta. Zrušilo sa mnoho podujatí, športovci a fanúšikovia prišli aj o letné olympijské hry v Tokiu, MS v hokeji či európsky šampionát vo futbale.

Napriek tomu sa svet športu nezastavil úplne. Počas celého roka sme vás pravidelne zásobovali zaujímavými podcastami so skvelými hosťami a hostkami. Tí nám porozprávali o športovaní, trénovaní ale aj o zdravom životnom štýle či prevencii.

Obzrite sa spolu s nami za uplynulým rokom a vypočujte si 7 zaujímavých podcastov, ktoré sme počas neho na webe olympic.sk uverejnili.

Fenomén otužovania. Ochráni vás pred koronavírusom?

Otužovanie v ľadovej vode je výborným základom na podporene imunity, ktorá je špeciálne v dnešných COVID časoch dôležitá, ako pri všetkom inom, aj tu a to možno hneď dvojnásobne platí, že všetko treba vykonávať s mierou..

O tipoch, trikoch ako sa správne nastaviť na otužovanie sa a naopak, čoho sa vyvarovať, sa redaktor Stanislav Benčat rozprával so športovým fyziológom, odborníkom v oblasti zdravej výživy a telesného pohybu a propagátorom otužovania Viktorom Bielikom.

Uši má ako karfiol, páčilo sa mu, keď mal monokle. Klein chce robiť v UFC veľkú šou

Jeho poznávacím znamením v Oktagone je high kick. Dokonale ho ukázal aj na podujatí UFC 253 v Abú Zabí, kde pri svojej premiére medzi svetovou elitou MMA knokautoval už v 1. kole po 76 sekundách Novozélanďana Shayna Younga.

Slovenský zápasník Ľudovít Klein, ktorému však nepovie nik inak ako Lajoš, sa tak uviedol na jednotku s hviezdičkou v prestížnej spoločnosti. To podstatné však má stále pred sebou. Jedna vec je totiž sa medzi najlepších dostať, druhá udržať sa a v tom najlepšom prípade naďalej rásť.

Špinavé dieťa = zdravé dieťa, vraví uznávaná klinická imunologička

Katarína Bergendiová sa viac ako dve desaťročia sa venuje pediatrii, klinickej imunológii a alergiológii. V januári 2014 založila Centrum pre klinickú imunológiu a alergiológiu – ImunoVital. Ako tímový lekár sa zúčastnila na olympijských hrách v Aténach v roku 2004, v Pekingu 2008 a vo Vancouveri v roku 2010. Vrhlo sa v období pandémie viac ľudí na šport alebo naopak prepadajú skepse? Ako sme teda na tom ako ľudstvo čo do zdravotného stavu a ako bojovať so stresom a posilňovať imunitu? Dozviete sa v podcaste...

Doping mu zničil olympijský sen. Guliar Haborák o doživotnom dištanci

Je trojnásobným atlétom Slovenska, štartoval na dvoch olympijských hrách – v Sydney 2000 a Pekingu o osem rokov neskôr. Osobný rekord v hode guľou si vytvoril v Turnove, keď vrhol 20 metrov 87 centimetrov. Krátko pred olympijskými hrami v Aténach mu našli v tele zakázanú látku, na základe čoho dostal dvojročný dištanc.

K vrcholnej atletike sa vrátil, no 21. júna 2010 mal Milan Haborák na mimosúťažnej kontrole pozitívny test na metabolity anabolického steroidu stanozolol. Keďže išlo o jeho druhé previnenie sa proti dopingovým pravidlám, automaticky nasledoval doživotný zákaz akejkoľvek športovej činnosti.

Sedenie je novodobé fajčenie. Ako naštartovať telo a myseľ k väčšej aktivite?

V náročnom korona období si mnohí z nás uvedomili, ako dôležitú úlohu v živote človeka by mal zohrávať šport v rámci prevencie a posilnenia imunity. O význame, prínose športu pre život bežných ľudí, ako aj sonde do duše profesionálov sme sa rozprávali v Olympijskom podcaste so športovou psychologičkou Michalou Bednárikovou.

Kondičný tréner Hopjak: Žil pre CrossFit, dnes ho kritizuje

Aj vďaka nemu spoznali športoví nadšenci v Bratislave CrossFit. Kondičný tréner Dominik Hopjak sa venoval tomuto odvetviu niekoľko rokov, dnes nemá problém crossfit aj kritizovať a v tréningovom procese sa venuje iným metódam.

10 rokov od Vancouveru očami Jána Filca. Prečo sme nezískali medailu?

Olympijské hry, Vancouver 2010. Z pohľadu slovenských fanúšikov jeden z najpamätnejších hokejových turnajov. Zlatá generácia okolo trénera Jána Filca sa nadýchla na ešte jeden veľký moment. Na západe Kanady siahla na medailu, napokon zažila obrovské sklamanie a smútok po prehre 3:5 s Fínskom v dueli o bronz.

Náš redaktor Stanislav Benčat vyspovedal trénera, ktorý priviedol slovenských hokejistov k zlatým medailám na svetovom šampionáte v roku 2002 v Göteborgu, o dianí vo Vancouveri, ale aj následnom vývoji slovenského hokeja do dnešnej podoby.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV