Športové aktuality
4 min. čítania

8. súťažný deň na II. ZOHM: Slovenské hokejistky prehrali so Švédkami a budú bojovať o bronz, zjazdár Katrenič na 16. mieste v slalome

Mojmír Gaško

Lillehammer, 19. februára (od tlačového atašé slovenskej výpravy Mojmíra Gaška) – Po štvrtkovej slovenskej medailovej radosti vďaka Sebastiánovi Čederlemu v súťaži hokejových zručností sa na II. zimných olympijských hrách mládeže (ZOHM) v nórskom Lillehammeri najväčšia pozornosť Slovákov venovala opäť hokeju. Slovenské reprezentantky nastúpili na svoj semifinálový duel proti Švédkam v rovnakej hale, v ktorej získalo Slovensko pred menej ako 24 hodinami prvú medailu. Okrem toho sa spomedzi Slovákov predstavil už iba zjazdár Henrich Katrenič v slalome chlapcov.
 
Mladé hokejistky sa v semifinále predstavili proti favorizovaným súperkám zo Švédska, ktoré základnú skupinu vyhrali. V našom vzájomnom zápase v základnej skupine sa síce tešili z víťazstva severanky, no to sa zrodilo až po samostatných nájazdoch. Slovenský tím preto mohol ísť do súboja so zdravím sebavedomím. To však naštrbilo úvodné vylúčenie Kingy Horváthovej už po minúte hry. Švédky sa síce do výraznejších príležitostí počas presilovky nedostávali, no napokon im na gól stačila jedna pekná akcia a umiestnenou strelou do horného rohu brány Lundinová otvorila skóre zápasu. Už o necelé dve minúty sa predrala pomedzi naše obrankyne Bouvengová a Slovenky prehrávali 0:2. Tréneri si v tej chvíli zobrali oddychový čas, aby prebrali naše hráčky, to sa však nepodarilo. Už o 12 sekúnd putoval ľahký nahodený puk od modrej čiary od Nyhlen Perssonovej za chrbát Simony Ležovičovej. Švédsky gólostroj sa však zastavil až v 9. minúte, keď po peknej strele od modrej, nechytateľne tečovala puk do našej brány Ljungblomová. V našej bráne nastala vzápätí zmena a medzi tri žrde sa postavila Andrea Rišianová. Švédska brankárka musela kryť prvú strelu až v 11.

Nebezpečná situácia pred našou bránkou počas zápasu. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Nebezpečná situácia pred našou bránkou počas zápasu.
Foto
MOJMÍR GAŠKO
minúte zápasu. Od druhej tretiny sa hra viac vyrovnala, no Švédky prakticky kontrolovali priebeh stretnutia. Sama pred švédskou brankárkou sa ocitla Dominika Sedláková, gól z toho však nebol. Švédky hrali veľmi tvrdo, boli často vylučované, no gólový osoh to pre nás nemalo. V tretej tretine ešte prikrášlila výsledok z pohľadu našich súperiek Bouvengová. Mladé Slovenky teda prehrali s rovesníčkami zo Švédka 0:5 a v boji o bronz sa stretnú v sobotu s dievčatami zo Švajčiarska. Tie prehrali v druhom semifinálovom zápase s Českou republikou 1:2 po samostatných nájazdoch. Tréner Sloveniek Andrej Schöber po nevydarenom zápase: „Dievčatá boli zrejme príliš premotivované, príliš chceli. Príprava pred zápasom bola dobrá, mal som pocit, že bola azda lepšia ako pred ostatnými zápasmi. Dostali sme ale veľmi rýchly gól a dievčatá ostali zaskočené. Zo štyroch striel sme dostali 3 góly, to je pre psychiku na začiatku zápasu veľmi zlé. Toto sa už otáča len veľmi ťažko. Po prvej tretine sme dievčatá povzbudzovali do ďalšej práce, dokázali sme hru vyrovnať, no premieňanie šancí je naša slabina.“ Pred posledným zápasom v Lillehammeri náš tréner vidí motiváciu pre hráčky jednoznačne: „Hráme o medaily na olympijských hrách mládeže, takže žiadna motivácia navyše nie je potrebná. Zajtra môžeme zložiť reparát a odísť z Lillehammeru s medailou.“
 
Svoje posledné vystúpenie na II. ZOHM v Lillehammeri má za sebou zjazdár Henrich Katrenič. Chlapci mali v piatok naplánovaný slalom. Náš pretekár sa medzi 62 zjazdármi nestratil. V prvom kole dosiahol 23. najrýchlejší čas, v druhom kole svoj čas vylepšil a obsadil konečné výborné 16. miesto. Na prvého Rakúšana Traningera stratil vyše 5 sekúnd. Do cieľa prišlo dovedna 34 zjazdárov. Alpskí lyžiari majú na programe už iba sobotňajšiu súťaž miešaných tímov. Do tej sa však Slovensko neprebojovalo.
 

Výsledky Slovákov počas 8. súťažného dňa na II. ZOHM v Lillehammeri:

ĽADOVÝ HOKEJ: semifinále: Švédsko – Slovensko 5:0 (4:0, 0:0, 1:0).
ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE: slalom chlapci (62): 1. Traninger (Rak.) 1:38,74,..., 16. Henrich Katrenič 1:43,80.
 

Program Slovákov počas 9. súťažného dňa na II. ZOHM v Lillehammeri:

BOBY (Lillehammer Olympic Sliding Centre): 14:00 – 16:30 monoboby (CH) (Čierník)
ĽADOVÝ HOKEJ (Kristins Hall): zápas o bronz 17:00 – 19:00 Švajčiarsko – Slovensko (D)
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV