Športové aktuality
7 min. čítania

OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI ONLINE: V Šamoríne bojujú najlepší o tituly

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

V Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne najlepší jednotlivci a kolektívy bojujú počas štvrtka a piatka vo finále Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV). Postup do celoštátneho finále projektu Olympijský odznak všestrannosti si vybojovali najlepšie družstvo a po traja najlepší chlapci a dievčatá z každého kraja. Do finále sa v tomto školskom roku prebojovali žiaci zo 43 škôl.

V programe celoštátneho finále v Šamoríne sú plávanie na 50 m, zdolanie dráhy Aquatic ninja, päť disciplín OLOV (skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, hod s 2 kg plnou loptou (medicinbalom) vpred, výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x5m) vytrvalostný beh cez rozličné prekážky.

Počas dvoch dní Vám budeme prinášať online reportáž zo súťaženia najlepších a najvšestrannejších mladých športovcov vo veku 11 a 12 rokov z celého Slovenska a zároveň budeme v galérii zverejňovať aj fotografie z finále.

VÝSLEDKY

 

OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI - DRUHÝ DEŇ

13.00 h 

Zhrnutie finále i fotogalériu z druhého dňa finále Olympijského odznaku všestrannosti nájdete v zhrňujúcom článku.

12.00 h

Najlepšie časy v behu cez rôzne prekážky po areáli x-bionic sphere v Šamoríne dosiahli Tomáš Stano a Natália Kroneková. Po tejto súťaži sú už známe aj celkové výsledky, ktoré nájdete na linku vyššie. Najvšestrannejšími športovcami Slovenska v kategórii do 12 rokov sa stali Nela Kucáková zo ZŠ T. J. Moussona v Michalovciach a Peter Labanc zo ZŠ Komenského v Bardejove.

Súťaž družstiev vyhrala ZŠ Nábrežná v Nových Zámkoch, ktorá tesne zdolala mladých Bojničanov.

Finále OLOV sa skončilo. Celkové vyhodnotenie sa uskutoční v Šamoríne o 14.00 h.

10.40 h 

Po prehliadke trate sa začala záverečná disciplína finále OLOV - prekážkový beh. Na účastníkov čaká 550 m dlhý okruh s prekážkami, ktoré preveria ich silu, rýchlosť i vytrvalosť. Medzi finalistov zavítali olympijská medailistka Danka Barteková, rýchlostná kanoistka Martina Gogolová Kohlová i atlétka Iveta Putalová.

10.30 h 

Po základných disciplínach Olympijského odznaku všestrannosti sa na prvé miesto posunul medzi chlapcami Peter Labanc, ktorý bol v nich najlepší. Pred záverečným behom cez prekážky má však rovnaký bodový zisk 67 bodov ako doterajší líder Marko Jurčišin. Medzi nimi dvoma sa pravdepodobne rozhodne o celkovom víťazovi celoslovenského kola OLOV.

Medzi dievčatami si vďaka 2. miestu v disciplínach OLOV udržala vedenie Michalovčanka Nela Kucáková. Pred súperkami má už väčší náskok a je najväčšou ašpirantkou na celkový triumf. Najvšestrannejším dievčaťom v disciplínach OLOV bola Lucia Kaňová.

V súťaži družstiev sa na 1. miesto dostali vďaka najlepšiemu výsledku v OLOV žiaci zo ZŠ Nábrežná v Nových Zámkoch.

8.00 h 

V areáli x-bionic sphere v Šamoríne sa čaká druhý deň finále Olympijského odznaku všestrannosti. Na úvod absolvuje každý súťažiaci päť základných disciplín OLOV - skok do diaľky z miesta znožmo, ľah - sed, hod s medicinbalom, výdrž v zhybe a člnkový beh.

OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI - PRVÝ DEŇ

21.00 h 

Záver dňa spestrila účastníkom finále OLOV beseda s olympijskou víťazkou v streľbe Zuzanou Rehák Štefečekovou a Alexandrou Mádrovou z Planet Lover na tému trvalej udržateľnosti. O fotografiu a podpis od úspešnej strelkyne bol po krátkej besede medzi všetkými veľký záujem.

17.00 h

Skončil sa prvý súťažný deň finále Olympijského odznaku všestrannosti. Najlepšie časy na ninja dráhe dosiahli Nela Kucáková z Michaloviec a Michal Priehradník zo Sliača. Po prvom dni finále OLOV sú celkovo na prvom mieste Nela Kucáková z Michaloviec a Marko Jurčišin z Bardejova. Medzi družstvami sú najlepší žiaci zo ZŠ a MŠ Školská Bojnice.

 

15.50 h 

Prvé body do finále OLOV sú rozdelené. Nájdete ich v priebežných výsledkoch. Nasleduje súťaž na ninja dráhe v plaveckom bazéne.

15.15 h

Finále prvej disciplíny OLOV je tu. Chlapčenské finále na 50 m voľný spôsob vyhral Marko Jurčišin z Bardejova za 40,38, druhý skončil Henrich Lorenc zo Stupavy (41,40) a tretí Peter Labanc z Bardejova (42,46).

Dievčenské finále vyhrala Viktória Grinčová z Bratislavy za 33,43 s náskokom 6 stotín pred Lenkou Adamovou z Banskej Bystrice. Tretia dohmatla Ema Drabová zo Spišskej Novej Vsi (35,52).

V štafetách boli najrýchlejší Stupavčania (3:39,76) pred žiakmi z Nových Zámkov (3:55,57) a Lučenca (4:00,84).

PRIEBEŽNÉ VÝSLEDKY

15.00 h

Prvou disciplínou finále Olympijského odznaku všestrannosti je plávanie na 50 m. Súťažiaci bojujú v rozplavbách, plávať môžu ľubovoľným štýlom.

Najrýchlejším chlapcom v rozplavbách bol Marko Jurčišin z Bardejova (39,68), do finále sa kvalifikovali aj Peter Krkoška, Henrich Lorenc, Martin Svetlík, Peter Labanc i Matej Kollár.

Najrýchlejším dievčaťom v rozplavbách bola Viktória Grinčová z Bratislavy (33,63), do finále sa kvalifikovali aj Lenka Adamová, Ema Drabová, Nela Kucáková, Nela Chrenková a Natália Kroneková.

Do finále štafiet sa z 1. miesta kvalifikovali Stupavčania (Paulína Kroneková, Eliška Mlynáriková, Ladislav Červeň a Ján Jaďuď) za 3:38,50. O prvenstvo budú bojovať aj školy z Lučenca, Bojníc a Nových Zámkov.

14.05 h

Mladí športovci absolvovali rozcvičku, ktorú im pripravila Anastasia Kuzminová.

14.00 h

Za nami je slávnostné otvorenie celoštátneho finále Olympijského odznaku všestrannosti. Účastníkov pozdravili generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, štátny tajomník pre šport Ivan Husár a Pavol Smutný za Školský šport.

„Najlepší športovci musia bojovať, aby sa kvalifikovali na olympijské hry. Vy ste museli bojovať, aby ste sa dostali na toto finále Olympijského odznaku všestrannosti. Verím, že jedného dňa sa niektorí z vás zúčastnia aj na veľkých olympijských hrách či na zimných olympijských hrách,“ povedal Jozef Liba.

Súčasťou slávnostného otvorenia bola aj Olympijská hymna, príchod olympijského ohňa, ktorý priniesla trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová, a olympijskej vlajky, ktorú niesli vlaňajší víťazi zo Stupavy, i sľuby športovcov a rozhodcov.

„Olympijské heslá sú rýchlejšie, vyššie, silnejšie a spoločne. Želám vám, aby ste odrazili čo najsilnejšie, prekonali dráhu čo najrýchlejšie, umiestnili sa vo výsledkovej listine čo najvyššie a predovšetkým si toto finále spoločne užili,“ povedala Anastasia Kuzminová.

13.30

Organizátorom Olympijského odznaku všestrannosti je Slovenský olympijský a športový výbor za aktívnej pomoci Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. V roku 2022 sa OLOV opäť stal Národným športovým projektom. Partnermi projektu sú aj Školský šport, Tipos a Slovenský plynárenský priemysel.

Z roka na rok počet športujúcich detí a zapojených škôl stúpa. Do pilotného ročníka OLOV v školskom roku 2019/20 sa zapojilo 40 základných škôl a 1828 žiakov (949 chlapcov a 879 dievčat). V oficiálnom prvom ročníku v školskom roku 2020/21 sa počet škôl strojnásobil na 124, počet žiakov bol 2797 (1419 dievčat a 1378 chlapcov).

V školskom roku 2021/22 poslalo zaznamenané výsledky za 6015 žiakov (2949 dievčat a 3066 chlapcov) už 236 základných škôl. V porovnaní s predošlým školským rokom sa počty zdvojnásobili. Odznak všestrannosti získalo 1 428 žiakov. Zlatý odznak si vybojovalo svojimi športovými výkonmi 159, strieborný 430 a bronzový 839 mladých ľudí.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV