Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Aby sa dorozumela s trénermi, naučila sa po rusky. Krasokorčuliarke Jurčenkovej pomohol program Ukáž sa! priblížiť sa k snu

Miroslava Luptáková

S krasokorčuľovaním začala pomerne neskoro. V pätnástich rokoch si tak splnila svoj dávny detský sen. Dnes Katarína Jurčenková naplno pracuje na svojej športovej kariére. Čo ju v ceste za úspechmi najviac motivuje?

„Grantový program Ukáž sa! je podľa mňa úžasný nápad. Motivuje mladých športovcov k rozvoju športu, na ktorom im záleží. Profesionálny šport si vyžaduje mnoho financií a mne táto výhra veľmi pomohla. Som tak o krôčik bližšie k svojmu snu. Preto by som rada vyzvala aj ostatných mladých športovcov, aby sa zapojili do takéhoto projektu. Človek nikdy nevie, čo mu šťastie prinesie. Jediné, čo treba, je prihlásiť sa. Bez vetra sa predsa ani lístok nepohne.” - Katarína Jurčenkový o projekte Ukáž sa.

S krasokorčuľovaním začala až niekoľko mesiacov po svojich pätnástich narodeninách. Už od detstva presviedčala rodičov, aby ju na tento šport prihlásili. „Krasokorčuľovanie bolo pre nich strašiak, ktorý znamenal ranné vstávanie, veľa tréningov a žiadny voľný čas. Myslím, že mi k môjmu začiatku pomohlo najmä šťastie. Zlomový bod nastal, keď sa rodičia náhodne stretli s pani Pucherovou, riaditeľkou môjho klubu, ktorá mi dala príležitosť začať v klube aj napriek môjmu veku. Dala mi nádej, že sa to dokážem naučiť, hoci väčšina môjho okolia o tom pochybovala,“ vysvetľuje finalistka projektu Ukáž sa!

S krasokorčuľovaním začala až niekoľko mesiacov po svojich pätnástich narodeninách.
S krasokorčuľovaním začala až niekoľko mesiacov po svojich pätnástich narodeninách.
Foto
Archív Katarína Jurčenková

Začiatky vo vyššom veku neboli ľahké, no už po troch mesiacoch absolvovala svoju prvú súťaž. „Keďže korčuľujem niečo cez tri roky, stále som v začiatkoch. To najťažšie obdobie však podľa mňa prišlo až teraz. Začala som sa učiť ťažšie veci, ktoré si vyžadujú omnoho viac tréningu. Je to náročné, tréneri majú väčšie očakávania a najmä – mám ich aj ja sama. Niekedy je to boj samej so sebou,“ vysvetľuje krasokorčuliarka, ktorá v Slovenskom pohári obsadila vo svojej kategórii prvé miesto na podujatí Žilinská piruetka.

Šport by mal byť súčasťou každého z nás

Pozitívny vzťah k športu má aj vďaka otcovi, ktorý sa profesionálne venoval biatlonu. „Hovorí sa, že šport by mal byť súčasťou každého z nás. Ja mám pocit, že v poslednej dobe som sa stala ja súčasťou športu. Ak chce človek v krasokorčuľovaní niečo dokázať, musí ho prijať za svoj životný štýl. Nemôže ho vnímať len ako šport. Dosť dlho mi trvalo, kým som tento fakt pochopila, ale podstatné je, že teraz som s tým stopercentne stotožnená,“ dodáva talentovaná krasokorčuliarka, ktorá priznáva, že najväčšiu motiváciu čerpá práve z negatívnych skúseností. Príkladom bola nedôvera okolia pri jej začiatkoch v neskoršom veku. „Vždy som chcela dokázať, že keď sa chce, dá sa všetko. Veľakrát to boli aj nevydarené súťaže, ktoré mi ukázali, kde sú moje slabé stránky a motivovali ma zlepšiť ich. Viem, že som perfekcionistka a možno práve túžba po dokonalosti ma posúva ďalej,“ hovorí Katarína.

Rekord v počte pádov na tréningu? 68

Tréningy nikdy nie sú stereotypné, práve naopak. „Niektoré sú zamerané na kondíciu, iné na skoky, ďalšie zase na techniku alebo na prejav. Vždy robíme niečo iné a práve to je na tom skvelé. Aj napriek tomu, že tréningy sú každý deň, niekoľkokrát do dňa, nikdy nie sú stereotypné,“ vysvetľuje mladá krasokorčuliarka, ktorá priznáva, že rekordný počet pádov na tréningu bol 68. „Možno to bude prekvapivé, ale žiadnu svoju výhru nepokladám za ten najväčší úspech. Práve naopak – bol to obyčajný tréning. Moment, keď som po prvýkrát skočila Axel. Bol to taký môj malý sen. Trénerka mi hovorila, že keď človek skočí Axel, už to nie je len koníček,“ vysvetľuje mladá krasokorčuliarka, ktorá za svoj najväčší vzor považuje svojho trénera Dmitriiho Ignatentka. Hlavne za jeho prístup k tréningom. „Z celosvetovej scény je to pre mňa Carolina Kostnerová, Alina Zagitovová či Alena Kostornajová. Dievčatá ako Alexandra Trusovová či Anna Ščerbakovová sú pre mňa veľkou inšpiráciou. Som ale zástanca krasokorčuľovania ako skoko-korčuľovania, preto mám rada, keď vidím v jazdách ženskosť,“ dodáva Katarína.

Po rusky sa naučila aj kvôli trénerom

Svoj čas mimo tréningov venuje aj ruskému jazyku, ktorý sa rozhodla naučiť kvôli komunikácii s trénermi. „Vždy som chcela vedieť po rusky, bez ohľadu na krasokorčuľovanie. Túto možnosť som však nikdy nemala, keďže na mojej škole sa neotvorila trieda ruštiny. Preto som sa rozhodla zobrať to do vlastných rúk. Moji tréneri sú Ukrajinci, ktorí rozprávajú ukrajinsko-rusko-slovensky. Ak sa chcem zlepšovať, musím im rozumieť,“ dodáva finalistka v poradí štvrtého ročníka programu Ukáž sa!.

Grantový program Nadácie SOŠV UKÁŽ SA! je určený pre mladých talentovaných športovcov a kolektívy športovcov, ktorí vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj športovej kariéry.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV