Športové aktuality
Cortina d´Ampezzo
3 min. čítania

Adam Žampa na MS senzačne ôsmy v obrovskom slalome

TASR, sou
Adam Žampa dosiahol ôsmym miestom v obrovskom slalome svoj najlepší kariérny výsledok na svetových šampionátoch.
Foto
TASR/AP

Slovenský zjazdár Adam Žampa dosiahol životný výsledok na majstrovstvách sveta. V Cortine d'Ampezzo obsadil v piatkovom obrovskom slalome ôsme miesto, keď za víťazným Francúzom Mathieum Faivrem zaostal o 2,48 sekundy. Striebro získal domáci Talian Luca De Aliprandini (+0,63 s), bronz si vybojoval Rakúšan Marco Schwarz (+0,87 s). Mladší z bratskej dvojice Andreas Žampa skončil dvadsiaty s mankom 5,77 s, ďalší slovenský reprezentant Filip Baláž nedokončil druhé kolo.

Tridsaťročný Adam Žampa si polepšil o dvanásť priečok z dvadsiatej pozície po prvom kole. Na svetových šampionátoch bol doteraz najvyššie na trinástom mieste v kombinácii v Schladmingu 2013, pred ôsmimi rokmi bol v obrovskom slalome sedemnásty.

Ôsmym miestom Adam Žampa vyrovnal historicky najlepší výsledok slovenského zjazdára v mužskej individuálnej disciplíne na MS – takisto 8. miesto Mariána Bíreša v kombinácii na MS 1989 vo Vaile. Ešte lepšie výsledky dosiahol Adam Žampa na ZOH 2014 v Soči, kde bol piaty v alpskej kombinácii a šiesty v slalome. Na MS 2017 v St. Moritzi získal striebornú medailu ako člen miešaného družstva Slovenska. Do súťaže sa však nezapojil, po zranení mu zostala len pozícia náhradníka. Priamo na svahu sa z mužov o striebro zaslúžili Andreas Žampa a Matej Falat, zo žien Veronika Velez Zuzulová a Petra Vlhová, náhradníčkou bola Terézia Jančová.

"Je pravda, že toto som pred pretekmi vôbec nečakal. Vedel som, že lyžujem veľmi rýchlo a na tréningoch to ide perfektne. Takisto na začiatku sezóny som bol siedmy a ôsmy v Santa Caterine. Potom prišli dosť veľké problémy s chrbtom a celý január som musel vynechať. Bol som doma, rehabilitoval som, chodil som na rôzne cvičenia s fyzioterapeutmi. Povedal som si, že na MS dám všetku energiu do obrovského slalomu," uviedol Adam Žampa pre ČT sport.

Rovnako o tri roky mladší Andreas Žampa si pripísal najlepší kariérny výsledok úspech na MS, doteraz ním bola 29. priečka zo slalomu vo Vaile/Beaver Creeku 2015.

Mathieu Faivre získal už druhé zlato v Cortine po triumfe v paralelných pretekoch. Po prvom kole viedol jeho krajan a najväčší favorit na titul Alexis Pinturault, lenže svoju druhú jazdu po chybe v úvode nedokončil.

Výsledky obrovského slalomu mužov na MS v Cortine d'Ampezzo: 1. Faivre (Fr.) 2:37,25 min, 2. De Aliprandini (Tal.) +0,63 s, 3. Schwarz (Rak.) +0,87, 4. Zubčič (Chor.) +1,59, 5. Meillard (Švaj.) +1,77, 6. Kranjec (Slovin.) +1,83, 7. Luitz (Nem.) +1,99, 8. Adam ŽAMPA +2,48, ... 20. Andreas ŽAMPA +5,77, Filip BALÁŽ (všetci SR) nedokončil 2. kolo.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV