Športové aktuality
Rozhovor
4 min. čítania

Adrenalín športového lezenia uchvátil aj Petra Kurica: Na výšky si človek zvykne

Peter Pašuth, Stanislav Krško
Peter Kuric.
Foto
ARCHÍV Peter Kuric

Vraj to bola láska na prvý stisk chytu. Športový lezec Peter Kuric má za sebou účasť na olympijských hrách mládeže a sníva aj svoj veľký olympijský sen. K jeho splneniu mu pomáhajú aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenský olympijský a športový výbor, ktorí ho zaradili do projektu Juniorského olympijského tímu.

Peter Kuric o Juniorskom olympijskom tíme

„Finančný príspevok vždy pomôže. Som rád za každú finančnú pomoc, vďaka ktorej sa môžem kvalitne pripravovať. Účasť v Juniorskom olympijskom tíme mi otvára nové možnosti, keďže doteraz som nespolupracoval s mentálnym trénerom. Teším sa aj na spoločné stretnutie všetkých členov Juniorského olympijského tímu, verím, že sa uskutočnia.“

Pred desiatimi rokmi začal s kamarátom chodiť do horolezeckého krúžku v Handlovej. Dva roky liezol na menších umelých stenách, potom prešiel aj na skaly a začal sa lezeniu venovať súťažne. „Na športovom lezení je najkrajšia sloboda, ako aj voľnosť. Loziť sa dá kdekoľvek vo svete, veď skaly sú všade, nachádzajú sa na rôznych úžasných miestach. Na niektoré miesta na skalách sa ľudia normálnym spôsobom často ani nedostanú. Okrem spoznávania nových miest je v športovom lezení skvelá komunita ľudí, v ktorej sa všetci cítime skvele,“ rozhovoril sa Peter Kuric, člen Juniorského olympijského tímu. Rodičia mali oňho spočiatku strach, od športovania ho však neodhovárali. Lezcov zvyčajne istia na lanách, máloktorý lezie bez istenia. „Pri lezení nemám strach, skôr cítim veľký adrenalín. Na výšky si človek zvykne,“ dodáva samotný športovec.

Lezenie môže využiť aj v budúcej práci

V časoch, keď po celom svete zúri pandémia koronavírusu, lezie hlavne na prírodných skalách. „Mám kopec obľúbených miest, nedávno som bol na Súľovských skalách, chodím aj do oblasti Banskej Bystrice. V zahraničí je veľa zaujímavých miest v Katalánsku, teraz sa tam však nedostanem. Mojím cieľom je vyskúšať si lezenia na čo najviac zaujímavých miestach,“ hovorí čerstvý maturant, absolvent Strednej odbornej školy v Handlovej. V štúdiu sa rozhodol pokračovať na Žilinskej univerzite, prihlásil sa na odbor záchranné služby. Vedomosti i skúsenosti z lezenia tak bude môcť využiť v budúcnosti v horskej službe či v hasičskom zbore.

Cesta do Tokia je zarúbaná, reálnejší je Paríž

Popularite športového lezenia na Slovensku i vo svete prospelo zaradenie medzi olympijské športy. Premiéru si odbije na olympijských hrách v Tokiu. Kuric sa snažil prebojovať už na tokijské hry, momentálne sa zdá, že cesta do Japonska je pre mladého športovca zarúbaná. Reálnejšia je v jeho prípade až účasť na Olympijských hrách 2024 v Paríži. Olympijské preteky v športovom lezení pozostávajú z troch disciplín – lezenie na rýchlosť, lezenie na obtiažnosť a bouldering. V Paríži 2024 by mala byť už aj samostatná rýchlostná disciplína speed. „Cesta do Tokia je náročná, pred prerušením športového života sa plánovali už iba jedny kvalifikačné preteky, na ktorých som sa nemal zúčastniť. Aj preto účasť v Japonsku nevidím reálne a skôr to vyzerá na Paríž. Ani tam to nebude jednoduché. V jednotlivých disciplínach sa posúva kvalita a náročnosť ciest i bouldrov. Z roka na rok sú ťažšie a ťažšie,“ tvrdí člen Juniorského olympijského tímu.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.


Missing content item.
Podujatia a športovci

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV