Športové aktuality
16 min. čítania

Aj Marián Hossa je už nesmrteľný

Tomáš PROKOP
Mariána Hossa prekvapil na večeri s Nicklasom Lidströmom (v strede) a Dominikom Haškom (druhý zľava) šéf Siene slávy Lanny McDonald (prvý zľava), ktorý priniesol do reštaurácie Stanleyho pohár. Na snímke je aj niekdajší Hossov spoluhráč z Chicaga Brent Seabrook (prvý sprava).
Foto
ARCHÍV (mh)

„Haló, tu je Lanny McDonald,“ ozvalo sa na konci júna 2020 v telefonáte z Toronta. Niekdajšia kanadská legenda a dnes šéf komisie pre uvádzanie do hokejovej Siene slávy privítal Mariána Hossu ako ďalšieho člena prestížneho klubu.

Článok vyšiel v tlačenom magazíne Olympic.sk, ktorý sa od 20. decembra 2021 distribuuje všetkým jeho čitateľom.

Elektronická verzia magazínu Olympic.sk.

Marián Hossa, ktorý v stredu 12. januára oslavuje 43. narodeniny, sa stal štvrtým Slovákom medzi nesmrteľnými, po hokejistoch Stanovi Mikitovi, Petrovi Šťastnom a novinárovi Georgovi Grossovi.

„Úžasné je už len to, že patrím do rovnakej kategórie ako veľké legendy slovenského hokeja Peter Šťastný a Stan Mikita,“ vyzdvihuje skvelý útočník, ktorý si v NHL obliekal dresy Ottawy, Atlanty, Pittsburghu, Detroitu a Chicaga.

„Keby som bol v nominačnej komisii ja, tak jednoznačne Mariána určím medzi hokejistov, ktorí si hneď po kariére zaslúžia vstúpiť do Siene slávy. Patrí do kategórie hráčov, ako sú Alexander Ovečkin či Jaromír Jágr. Tí tiež, keď skončia, tak v najkratšom možnom termíne budú tiež uvedení. Myslím si, že ani u Hossu nebolo pochýb,“ vravel legendárny Peter Bondra.

SPOLUHRÁČOV NENECHÁVAL V ŠTICHU

Skvelý slovenský útočník Marián Hossa pred svojou podobizňou v Sieni slávy.
Skvelý slovenský útočník Marián Hossa pred svojou podobizňou v Sieni slávy.
Foto
ARCHÍV (mh)

Trenčana sprevádzala počas kariéry veľká pokora. O Hossovej skromnosti svedčia dve príhody. Prvá je z týždňa, keď sa začali šumy o jeho vstupe medzi vyvolených. Bol príjemne prekvapený. Sám o tom ešte nevedel, čo šokovalo najmä zámorských novinárov.

Druhá sa stala pri spomínanom telefonáte Lannyho McDonalda. Niekdajší útočník s povestnými dlhými fúzmi je roky šéfom komisie. Hossa pri hovore povedal, že asi vie, prečo mu volajú z Toronta a oslovoval 68-ročného niekdajšieho lídra Calgary Flames Mr. McDonald. „Marián, pre teba Lanny, nezabúdaj na to,“ vtipkoval šéf Siene slávy.

„Vybrali sme ťa preto, lebo si hral vždy presne tak, ako sa má. Nielen v ofenzíve, ale aj v defenzíve, kde si nenechal spoluhráčov nikdy v štichu. K tomu si mal fantastické ofenzívne čísla. Byť v piatich finále NHL a zdvihnúť nad hlavu trikrát Stanleyho pohár z teba robí jasného člena Siene slávy. Ešte raz gratulujem,“ pokračoval McDonald.

Hossovo meno sa v súvislosti s legendárnou dvoranou skloňovalo už dva-tri roky predtým, podľa pravidiel ho však nemohli krátko po kariére vybrať. Jeho 1134 bodov a 525 gólov v 1309 zápasoch je skvelá bilancia. Dupľom, keď Slovák patril veľkú časť kariéry k najlepšie brániacim útočníkom zámorskej súťaže. Nominácia na Selkeho trofej pre najlepšie brániaceho útočníka však bola vyárendovaná predovšetkým centrom. Najvyššie bol v hlasovaní na štvrtom mieste.

„Marián je skvelý hráč. V Chicagu robil presne to, čo by mal brániaci útočník hrať. Stále som prekvapený, že Hossu na Selkeho trofej ani raz nenominovali. Za bránenie by mali dostávať cenu aj krídelníci. Na druhej strane pre Mariána bola trochu smola, že hral v Chicagu s Jonathanom Toewsom, ktorý býval favoritom na ocenenie a hrá na pozícii centra, kde je pri bránení viac rozpoznateľný,“ hovoril Jere Lehtinen, ktorý ako jeden z mála krídelníkov Selkeho trofej získal.

PERFEKTNÝ HRÁČ

V zbierke trofejí odchovanca Trenčína sú najcennejšie tri zisky Stanleyho pohára s Chicagom Blackhawks, pričom hral aj v ďalších dvoch finále. Treba zároveň dodať, že v každej z týchto piatich sezón hral Hossa vo svojom tíme významnú úlohu. Bol produktívny, strieľal dôležité góly a výborne pomáhal defenzíve. Jeho 149 bodov v 205 zápasoch play-off odborníci možno rešpektujú ešte viac ako dlhodobé výkony v základnej časti. Patrí medzi 30 najproduktívnejších hokejistov v storočnej histórii vyraďovacej časti.

Kto je Marián Hossa

Mariána Hossu draftovala do NHL ako dvanásteho v poradí v roku 1997 Ottawa Senators. Zahral si ešte za Atlantu Thrashers, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings a najviac sa preslávil v Chicagu Blackhawks. V Atlante síce zaznamenal stobodovú sezónu, ale s Blackhawks získal trikrát Stanleyho pohár. Ako prvý hráč v histórii NHL hral tri finále po sebe za tri rôzne kluby, v Pittsburghu a Detroitu sa mu ešte nepodarilo vyhrať. V základnej časti NHL v 1309 zápasoch dosiahol 525 gólov a 1134 bodov. Ešte lepšie hral v play-off. So 149 bodmi v 205 zápasoch patrí do tridsiatky najproduktívnejších hokejistov v histórii vyraďovacej časti. Z aktívnych hokejistov má v play-off viac bodov len hviezdna dvojica Pittsburghu Sidney Crosby, Jevgenij Malkin. Päťkrát si zahral v Zápase hviezd NHL. S reprezentáciou Slovenska sa predstavil na viacerých vrcholnch turnajoch. Štyrikrát hral na zimných olympijských hrách a podceňovanému tímu Európy pomohol k nečakanému striebru na Svetovom pohári 2016.

Vo finálovej sérii Stanley Cupu bol Hossa najprv dvakrát v zdolanom tíme. Oba razy o trofej bojovali Detroit Red Wings s Pittsburgom Penguins. V prvom prípade Marián hral za Pittsburgh, v druhom za Detroit. A jeho tímy oba razy prehrali...

Dve smutné prehry ho nezlomili, práve naopak. Sám si síce nebol istý, či sú mu veľké víťazstvá súdené. Mal tridsať rokov a v kariére dovtedy triumfoval len v slovenskej extralige s Duklou Trenčín (1996/97) a v juniorskom Memorial Cupe (1998). Oslavy úspechov v NHL či v reprezentácii sa mu dovtedy vyhýbali.

Prišiel však osudový podpis zmluvy s Chicagom Blackhawks a z Hossu sa stala víťazná značka. Tri triumfy v Stanleyho pohári všetkých presvedčili, že je legendou. Aj preto nikto neváhal, keď meno rodáka zo Starej Ľubovne určili hneď v prvý možný rok po kariére na vstup do Siene slávy.

„Po dvoch prehraných finále Stanleyho pohára to bolo pre Mariána náročné. My sme mu však s manželkou stále verili a povzbudzovali sme ho. Neúspechy ho posilnili, spomínal otec František Hossa.

Nielen fanúšikovia či odborníci na Slovensku, ale aj tí zámorskí, si myslia, že nebyť alergie na výstroj, Slovák by preháňal mladších hráčov v NHL možno dodnes. Jeho výkony tomu nasvedčovali.

V poslednej sezóne mal ako 38-ročný v 73 zápasoch bilanciu 26 gólov, 45 bodov a americkí novinári ospevovali, že nestráca na ľade rýchlosť. „Marián bol hráč, ktorý robil vždy všetko tak, ako presne mal. Išiel príkladom na ľade aj mimo neho. Ako tréner si nemôžete želať viac. S pukom, bez puku, v defenzívnom systéme, v ofenzívnom. Skrátka perfektný hráč,“ povedal na adresu Hossu tréner trojnásobných víťazov z Chicaga Joel Quenneville.

NAUČIL CHICAGO VYHRÁVAŤ

„Celý náš klub sa zmenil, keď prišiel z Detroitu Marián. Boli sme síce dobrá organizácia, ale chýbala nám superhviezda, ktorá by naučila mladých hráčov vyhrávať. Som šťastný, že sme mohli mať roky v tíme budúceho člena Siene slávy,“ doplnil trénera vtedajší manažér Blackhawks Stan Bowman.

Treba zdôrazniť, že Hossa sa nielenže dostal medzi vyvolených, ale podarilo sa mu hneď v prvý rok, ako to bolo možné! Nechal za sebou mená ako Theo Fleury, Alexander Mogiľnij, Pierre Turgeon, Daniel Alfredsson, Keith Tkachuk, Rod Brind'Amour či Čech Patrik Eliáš. Niektorí z nich čakajú na vstup roky.

„Počas kariéry trvajúcej 19 sezón sa Marián stal príkladom toho, čo znamená byť šampión na ľade aj mimo neho. Od chvíle, keď dorazil do Chicaga, mali jeho vodcovské schopnosti, pracovná morálka, oddanosť a vôľa víťaziť výrazný vplyv na mužstvo, ktoré vybojovalo tri Stanleyho poháre. Neexistuje nikto, kto by si viac zaslúžil stať sa členom Siene slávy v najbližšom možnom termíne ako práve Marián Hossa, ktorého noblesa a dôstojnosť nikdy nebude zabudnutá,“ napísalo v oficiálnom vyhlásení vedenie Chicago Blackhawks.

Marián Hossa s celou rodinou počas zápasu Toronta Maple Leafs pred slávnostným ceremoniálom uvedenia do Siene slávy.
Marián Hossa s celou rodinou počas zápasu Toronta Maple Leafs pred slávnostným ceremoniálom uvedenia do Siene slávy.
Foto
ARCHÍV (mh)

Hossova stopa NHL nie je len o spomínaných finále a ziskoch Stanleyho pohára, či o 525 góloch a 1134 bodoch, ale aj o mnohých iných veciach. V 15 sezónach strelil minimálne dvadsať gólov v základnej časti a v ôsmich play-off pridal aspoň desať bodov. To sa podarilo len absolútnym legendám ako Wayne Gretzky, Steve Yzerman, Mark Messier, Jaromír Jágr a Brett Hull. 

V roku 2020 si Hossa musel spolu s útočníkom Jaromom Iginlom, obrancami Kevinom Lowom a Dougom Wilsonom, kanadskou brankárkou Kim St-Pierreovou a dlhoročným generálnym manažérom Detroitu Kenom Hollandom na uvedenie do Siene slávy počkať. Pre pandémiu nového koronavírusu slávnostný večer o rok odložili. Laureáti sa ho dočkali až 15. novembra 2021.

Trenčiansky rodák ešte pred odletom do Toronta priznal, že najnervóznejší bude pri slávnostnom príhovore, ktorý sa od neho očakával. Podobne ako na zápasy, aj naň sa príkladne pripravil. Poctivo trénoval pred zrkadlom. Najprv si napísal text na 14 minút, ktoré skrátil na potrebných päť. Pri samotnom akte už bol suverénny a pripravil si aj vtip, keď ďakoval otcovi za hokejovú kariéru, ale podpichol ho, že našťastie ruky má po mame.

„Nevedel o tom dopredu, ale zasmial sa. Sám vie, že som nebol ďaleko od pravdy. Nikomu som nehovoril, čo budem mať v príhovore, len manželka videla úryvky. Pripravoval som si to sám a s agentom sme len kontrolovali anglické výrazy,“ hovoril s úsmevom jeden z najlepších hokejistov slovenskej histórie.

PREKVAPILI HO STANLEYHO POHÁROM

Našu legendu uvádzala medzi nesmrteľných jedna z najväčších postáv v histórii NHL – sedemnásobný víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže Nicklas Lidström.

„S Nickom sme kamaráti, mesiac a pol pred slávnostným večerom som mu volal a chvíľku sme sa rozprávali. Pýtal som sa ho, či nemá cestu do Toronta, keďže členovia Siene slávy môžu prísť na každý ceremoniál. Povedal, že uvažoval nad tým a keď som mu navrhol, či by ma neuviedol, povedal, že veľmi rád príde aj s manželkou. Bol pre mňa vždy vzorom na ľade aj mimo neho. Veľmi si to vážim,“ vravel Hossa o kamarátovi, s ktorým si zahrali spolu za Detroit Red Wings.

Marián Hossa (vľavo) s veľkými trenčianskymi kamarátmi Mariánom Gáboríkom (v strede) a už nebohým Pavlom Demitrom.
Marián Hossa (vľavo) s veľkými trenčianskymi kamarátmi Mariánom Gáboríkom (v strede) a už nebohým Pavlom Demitrom.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Galavečer na počesť nových členov Siene slávy však nie je jediným aktom. V Toronte mu predchádza celovíkendový program, ktorý sa točí okolo nových legiend. Slovenský útočník si ho užil nielen s Lidströmom, ale aj s legendárnym českým brankárom Dominikom Hašekom.

„Predvečer slávnostného aktu sme mali súkromnú party v jednej dobrej reštaurácii, kde boli s nami kamaráti zo Slovenska, Kanady, ale aj Dominik s Nickom. Okolo desiatej večer sa zrazu objavil prezident Siene slávy Lanny McDonald so Stanleyho pohárom. Bolo to príjemné prekvapenie, nečakal som ho. Nechal nám pohár na hodinu. S chalanmi sme sa pofotili a znova si užili večer s trofejou,“ usmieval sa starší z bratskej hokejovej dvojice.

V Toronte nechýbal ani súrodenec Marcel, s ktorým si zahrali v exhibícii za tím Mikea Modana proti výberu Scotta Niedermayera. „Bola to krásna spomienka. Hral som vo formácii s Mikeom Modanom s Johnom LeClairom a na druhej strane korčuľoval Eric Lindros. S bratom sme si spravili s chalanmi v šatni aj zopár fotografií. Potešilo ma, ako si to Marcel užil. Bol dojatý, že si mohol zahrať v podobnej exhibícii,“ priznal Marián Hossa.

V najslávnejšom hokejovom múzeu sveta vždy necháva nový člen relikvie zo svojej kariéry. Tie najvzácnejšie vybral aj najnovší člen z Trenčína. „Nakoniec som dával iba dresy, ktoré sú pre mňa vzácne. Daroval som im majstrovskú sedemnástku, ktorú som mal v Trenčíne, keď sme vyhrali extraligový titul, potom som im dal osemnástku zo sezóny, keď som vyhral s Portlandom juniorský Memorial Cup. Doniesol som aj červený dres Chicaga Blackhawks z roku 2010, v ktorom som prvýkrát vyhral Stanleyho pohár. Posledný som im dal z roku 2006 z majstrovstiev sveta v Rige, kde som bol v reprezentácii kapitánom. Všetko sú to pre mňa cenné dresy, ale som rád, že ich budú môcť ľudia vidieť v Sieny slávy. Je to lepšie, akoby boli doma v pivnici.“

Hossa už štyri roky nehrá v NHL. Kariéru musel ukončiť pre pretrvávajúce kožné problémy. Vyžadovali si užívanie silných liekov, ktoré mu nerobili dobre. Rozhodol sa napokon pre koniec, čo nepomohlo Blackhawks.

„Od prvého do posledného zápasu, ktorý odohral za Chicago bol skvelý. Nie je náhoda, že ako skončil s hokejom, tak náš tím začal upadať,“ povedala na adresu Mariána Hossu najväčšia hviezda súčasného kádra Blackhawks Patrick Kane. Vystihol auru, aká sa okolo slovenského útočníka nesie.

„V žiadnom momente neprepadal panike. Vždy vedel nájsť riešenie a ísť spoluhráčom príkladom. Od príchodu do tímu sme k nemu s Patrickom vzhliadali,“ doplnil ho kapitán Chicaga Jonathan Toews.

Pre slovenských fanúšikov je momentálne najpodstatnejšie, že sa môžu tešiť z tretieho slovenského hokejistu v Sieni slávy v Toronte. O zopár rokov k Mariánovi Hossovi, Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnému pribudne aj štvrté meno, o čom nikto nepochybuje.

„Určite nás doplní v budúcnosti Zdeno Chára, o tom som presvedčený. Uvidíme, koľko to bude trvať, či päť rokov alebo desať, ak chce hrať do päťdesiatky,“ dodal so smiechom Marián Hossa.

NAPLNO SA VENUJE RODINNEJ FIRME

Marián Hossa si dve dekády získaval priazeň fanúšikov výkonmi v najlepšej hokejovej lige sveta. Po konci kariéry si mohol vyložiť nohy a užívať si zaslúžený športový dôchodok. To by ho však nebavilo. Už počas rokov v NHL investoval do viacerých vecí a momentálne sa naplno venuje rodinnej firme mrazených výrobkov Hossa Family v Poprade-Matejovciach.

„Prvé investície do našej rodinnej firmy som realizoval v roku 2008, v čase, keď ju aktívne viedol môj bratranec Peter. Pre mňa bol vtedy prioritou hokej. Ako investor som však samozrejme aj na diaľku sledoval, ako sa firme darí. Neskôr, okolo roku 2011, začal byť vo firme aktívny aj otec. Pomáhal mi obchodne a bol pre mňa sprostredkovateľom informácií z prvej ruky. Dnes je situácia odlišná. Skončil som s hokejom, odkúpil som bratrancov podiel a vlastním 100 % spoločnosti. Moja vízia i efektivita firmy boli iné, než aké boli dovtedajšie výsledky HO&PE FAMILY. Musíme byť firmou, ktorá dodáva na trh vlastné produkty – výrobky aj služby, a je ťažiskovo orientovaná na zákazníkov. Chcel som dosiahnuť vyšší level kvality. Začal som sa jej preto venovať naplno. Kreovali sme najprv krízový, dnes už rozvojový manažment, ktorý firmu ozdravil a ťahá ju za mojimi cieľmi. Nášmu tímu a smerovaniu firmy dnes dôverujem natoľko, že som sa rozhodol firmu premenovať na Hossa family a zmeniť logo na také, ktoré ju vystihuje – tri úsmevy,“ vysvetľuje...

Pre Mariána je aj dôležité prostredie, v akom pracujú jeho ľudia. „Staviam na aktívnych a odborne zdatných zamestnancoch, ktorým chcem utvoriť dobré pracovné prostredie. Technicky aj odborne. Máme moderne vybavené pracoviská a zamestnancom hradíme odborný rast. Plány nám teraz kazia protipandemické opatrenia, ktoré už druhý rok významne znižujú naše tržby. Našťastie, zvládame to. Na moju radosť sme nikoho neprepustili, naopak, zamestnancom zabezpečujeme školenia aj tréningy podľa plánu. Ak chceme byť naozaj dobrí, je to beh na dlhé trate.“

Historicky najproduktívnejší Slovák na ZOH

Marián Hossa bol v slovenskej nominácii na zimných olympijských hrách v Salt Lake City 2002, Turíne 2006, Vancouveri 2010 a Soči 2014. V olympijských turnajoch strelil viaceré pamätné a dôležité góly. Celkovo ich dal na tomto fóre v devätnástich zápasoch štrnásť, pridal aj rovnaký počet asistencií. Zo Slovákov mieril v olympijskej histórii presnejšie len Jozef Golonka (15 gólov), Peter Šťastný dal dvanásť a Miroslav Šatan desať gólov. Hossa je historicky trinásty najproduktívnejší hokejista olympijských turnajov, o tri priečky nižšie je 27-bodový Jozef Golonka. Najlepšiu tridsiatku uzatvára 23-bodový Peter Šťastný. Lídrom produktivity je Teemu Selänne s bilanciou 24 gólov a 19 asistencií.

Hossu oslovil rebranding firmy. Sledujem svetové značky, logá, vízie firiem. Baví ma to. Aj preto som sa veľmi aktívne zapájal do kreovania názvu a loga firmy. Na výrobu, logistiku, či stratégie máme dobrých odborníkov, nemám potrebu vstupovať im do kompetencií. Vízia, firemná kultúra a spoločenské hodnoty firmy sú oblasti, ktoré prináležia vlastníkom. To ma oslovilo. Veľmi ma bavilo podieľať sa na plánovaní, ako by mala naša firma vyzerať, ale aj na tom, ako budú jej hodnoty vizualizované.  V tejto chvíli sa však opäť venujeme ekonomickej ochrane spoločnosti. Nepriaznivá situácia s očkovaním a pandémiou prinútila vládu opäť obmedziť nás i našich zákazníkov v gastre. Sme však pripravení bojovať, aj pomáhať našim klientom,“ zdôrazňuje.

Člen Siene slávy vlastní okrem iného golfový areál v Trenčíne. „Mám zopár aktivít, ktoré toľko nespomínam. Projektov mám na stole viac, ale nechcem si toho nabrať veľa, keďže sa rád venujem svojim veciam naplno. Hovorím si, že radšej menej, ale poriadne. Samozrejme, keď ma niečo zaujme, viem veci prehodnotiť. Celkovo som však dosť zaneprázdnený.“

Hossovo meno sa dlhšie spája tiež s pokračovaním na určitej pozícii v Chicagu Blackhawks. Miesto mu ponúkal už bývalý manažér Stan Bowman. Ten však po nedávnom odhalení sexuálneho škandálu niekdajšieho klubového videotrénera musel odstúpiť.

„Istá ponuka ešte existuje. Rád by som bol spojený s klubom, s ktorým som bol úspešný. Ešte pred odletom do Toronta som sa rozprával s majiteľom Blackhawks Rockym Wirtzom , potom sme sa stretli s jeho synom Dannym. Verím, že sa dohodneme. Potrebujú teraz prioritne dosadiť nových ľudí do vrcholných manažérskych pozícií. Odložili sme aj moju spomienkovú noc, počas ktorej mi mal byť venovaný jeden zo zápasov tímu. V budúcnosti sa chceme vrátiť k spolupráci. Vedia, že mojou podmienkou je, aby som mohol ostať v Trenčíne. Chápu to. Dnes sa dá fungovať cez moderné technológie. V prípade konkrétnejších vecí by som mohol zase vycestovať do Chicaga,“ povedal trojnásobný víťaz Stanleyho pohára.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV