Športové aktuality
3 min. čítania

Aj pätnásťročná Lenka Červená pomáha na úspešnej ceste florbalistiek na MS

Aj pätnásťročná Lenka Červená (prvá zľava) je platnou hráčkou reprezentačného tímu SR vo florbale.
Foto
IFF

Slovenské florbalistky sa štvrtýkrát za sebou dostali do štvrťfinále majstrovstiev sveta a živia nádej na minimálne vyrovnanie najlepšieho umiestnenia na vrcholnom turnaji v histórii. V piatok vo švédskej Uppsale nastúpia proti Švajčiarkam, s ktorými v minulosti odohrali dva zápasy a obe zatiaľ prehrali.

Slovenky, ktoré na medzinárodnú scénu vstúpili prvýkrát v novembri 2004 prípravným zápasom s Maďarskom, sa do štvrťfinále dostali po osemfinálovej výhre 20:0 nad USA.

Ženská reprezentácia druhýkrát vo svojej histórii vyhrala zápas o dvadsať gólov, predtým sa jej to podarilo na šampionáte 2017 v domácom prostredí v Bratislave, kde si poradila s Austráliou 21:1.

„Dievčatá splnili všetko, čo sme si pred týmto zápasom povedali. Hrali na lopte a boli v útoku strelecky nebezpečné. Darilo sa im, ale musíme zostať pri zemi. Tím USA bol, popravde, slabým protivníkom. Klobúk dolu predtým, čo sa snažili súperky predviesť Išli na maximum svojich možností, no nie sú zatiaľ konkurencie schopné tímom našej úrovni. Porovnal by som to k nášmu zápasu proti Švédkam,“ hodnotil súboj pre web Slovenského zväzu florbalu tréner Sloveniek Michal Jedlička.

Kouč si spomenul na úvodný zápas na šampionáte. V A-skupine jeho zverenky nestačili na Švédky a napriek veľkej snahe prehrali 3:22. Švédky vládnu svetovému florbalu a sú aj na tohtoročnom šampionáte absolútne suverénne. Svetový florbal je už roky rozdelený na niekoľko výkonnostných skupín. Za kvartetom Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko a Česko bola predtým veľká diera a nasledovala druhá výkonnostná skupina, z ktorej sa chcú Slovenky postupne priblížiť k elite.

Američanky sú ďaleko za druhou skupinou. Aj v Uppsale hrali na dve formácie, ktoré toho mali v tretej tretine už plné zuby a hladné Slovenky im súkali jeden gól za druhým.

Až štyri hráčky dosiahli hetrik, medzi nimi aj pätnásťročný talent Lenka Červená. Je to pravdepodobne najmladšia reprezentantka Slovenska na majstrovstvách sveta v akomkoľvek kolektívnom športe.

„Do tímu ženskej reprezentácie bolo náročné sa prebojovať. Teší ma, že som dostala šancu. Snažím sa dôveru splatiť aj na ihrisku. Vysoké víťazstvo nad USA nás teší. Zatiaľ ide všetko podľa plánu. Verím, že to pôjde naďalej,“ povedala na webe SZFB hráčka FBK Harvard Partizánske, ktorá 15. narodeniny oslávila začiatkom augusta.

Slovenky vo štvrťfinále narazia v piatok od 19.00 h na Švajčiarky. Doteraz proti Helvétkam na vrcholnom fóre nehrali. V auguste 2018 s nimi prehrali 3:12, v septembri 2013 zasa 1:11. Od týchto dvoch stretnutí sa kvalita reprezentačného tímu Slovenska zlepšila. Švajčiarky však budú aj v Uppsale favoritkami vzájomného duelu.

V zápase s USA sme si spravili chuť pred ďalšími stretnutiami. Súboj nám pomohol hlavne z psychickej stránky pred dôležitým štvrťfinále so Švajčiarkami,“ povedala ďalšia reprezentantka Denisa Ferenčíková.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV