Šport a olympizmus
3 min. čítania

Aj šéf hádzanárskeho zväzu sa pridal k apelu na štát, iba zväz nemôže zachrániť kluby

Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

O alarmujúcom stave slovenského športu, na ktorý nahlas upozornil prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, hovoria aj mnohí ďalší predstavitelia športového hnutia. V čase pandémie koronavírusu sa dlhodobé problémy ešte znásobili, vo veľkej neistote sú aj slovenské palubovkové športy. Zložitá situácia je v hádzanej.  

Pre Slovenský zväz hádzanej bude v najbližších týždňoch veľkou výzvou naštartovať odznova všetky súťaže. Až na malé výnimky sú hádzanárske kluby na Slovensku poloprofesionálne či amatérske a príjmy od sponzorov a vstupného ako-tak pokryjú ich činnosť a účasť v súťažiach. Po ukončení ligových súťaží prišli aj o financie z predaja lístkov. „Kluby sú závislé najmä od peňazí z miest a obcí a od partnerov. Samosprávy sú na tom dnes rovnako zle a sponzori nevedia, ako bude ekonomika vyzerať o pár týždňov či mesiacov. Hádzanárske kluby sa ocitli v neľahkej situácii. Z pozície zväzu je ich záchrana nemožná vec. Aj keby sme im rozdelili celý náš rozpočet, nepomohlo by im to,“ priznal v diskusnej relácii RTVS i na webe Slovenského zväzu hádzanej jeho prezident Jaroslav Holeša.

So spolupracovníkmi v týchto dňoch prehodnocuje rozpočet a ak sa podarí nájsť prostriedky bude sa snažiť pomôcť klubom, ktoré to najviac potrebujú. Reštart sezóny by mal prísť v septembri, ešte predtým sa v závere augusta v Bardejove uskutoční finálový turnaj Slovenského pohára mužov i žien. „Kluby by určite privítali väčšiu pomoc od štátu. Ženy hrajú spoločnú súťaž s českými družstvami. V Česku išla na podporu športu miliarda korún. Situácia slovenských hráčov a hráčok je zúfalá. Väčšinou prepadli cez sito štátnej pomoci a zostali niekoľko mesiacov bez príjmu,“ uviedol Jaroslav Holeša.

Hádzaná sa pripravuje aj na veľký sviatok, v januári 2022 budú Bratislava a Košice spoločne s maďarskými mestami hostiť majstrovstvá Európy mužov. Hádzanári ako správni športovci veria, že všetko dobre dopadne. A do ďalších mesiacov majú jedno veľké želanie, ktoré Jaroslav Holeša prezentoval do kamier RTVS a následne i portál zväzu: „Nielen hádzanej, ale celkovo športu by som zaželal väčšiu podporu celej spoločnosti, väčšiu ekonomickú stabilitu a väčšiu prívetivosť štátnych orgánov, aby sme sa dostali na úroveň okolitých krajín.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV