Športové aktuality
2 min. čítania

Aj šerm bude súčasťou programu Európskych hier 2023

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

V športovom programe Európskych hier 2023 v Krakove a Malopoľsku bude aj šerm. Na základe dohody medzi Európskymi olympijskými výbormi (EOV) a Európskou šermiarskou konfederáciou (EFC) budú najlepší európski šermiari bojovať nielen o zlato z Európskych hier, ale aj o tituly majstrov Európy pre rok 2023 a body do olympijskej kvalifikácie do Paríža 2024.

Šerm v programe Európskych hier 2019 v Minsku chýbal, bol však na premiérových EH v Baku 2015, kde sa rozdeľovali medaily v dvanástich súťažiach. Prezident EFC Stanislav Pozdňakov, ktorý je zároveň aj prezidentom Ruského olympijského výboru, vníma zaradenie šermu do programu EH ako dôležitý krok pri posilnení postavenia tohto športu v olympijskom programe.

„Som presvedčený, že sa tým výrazne podporí propagácia a rozvoj šermu v Európe a najmä v Poľsku,“ povedal Pozdňakov.

Počet športovcov i šermiarskych súťaží v Krakove sa bude riadiť pravidlami EFC pre majstrovstvá Európy. Na zatiaľ poslednom šampionáte v Düsseldorfe 2019 súťažilo približne 450 šermiarov zo 49 európskych krajín.

„Šerm sa objavil na každom ročníku moderných olympijských hier od Atén 1896, a preto je neodmysliteľnou súčasťou olympijského hnutia,“ povedal prezident EOV Spyros Capralos.

Na Európskych hrách sú okrem šermu už potvrdené súťaže v lukostreľbe, bedmintone, plážovej hádzanej, boxe, kanoistike (rýchlostná kanoistika, vodný slalom), karate, modernom päťboji, 3x3 basketbale, muaithai, streľbe, taekwonde, padel tenise, triatlone, skoku na lyžiach (na umelej hmote), cyklistike, teqballe, športovom lezení, plážovom futbale a kickboxe.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV