Športové aktuality
6 min. čítania

Aj sociálne znevýhodnení športovci majú možnosť víťaziť vďaka Nadácii SOŠV

Boxer Samuel Zupko (v červenom).
Foto
Archív Samuel Zupko

Zástupcovia Nadácie Slovenského a olympijského výboru sa rozhodli nezatvárať si oči pred športovaním v sociálne znevýhodnenom prostredí. Prostredníctvom finančnej podpory umožňujú talentovaným športovcom zo zhoršených podmienok víťaziť a ísť si za svojimi snami.

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

Vďaka Nadácii SOŠV dostanú štyria mládežnícki športovci finančné prostriedky na napredovanie vo svojej športovej kariére. Pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia to znamená lepšiu prípravu, kvalitnejšie tréningy a väčšie šance na úspech v športe, ktorý milujú.

„Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru chce aj týmto spôsobom ukázať, že nezáleží na tom, odkiaľ pochádzame, víťazom sa môže stať každý z nás. Mladým športovcom, ktorí to doma nemajú jednoduché, sa prostredníctvom finančnej podpory darí nielen kvalitne sa pripravovať na podujatia, ale dosahovať na nich aj skvelé výsledky,“ - Zuzana Rehák Štefečeková - členka správnej rady Nadácie SOŠV

Talentovaný chodec použije financie na vrcholovú prípravu

Daniel Kováč, ktorého podporuje Nadácia SOŠV cez individuálnu podporu, bol účastníkom grantového programu Ukáž sa! v roku 2017 a stal sa aj absolútnym víťazom. Talentovaný chodec sa pripravuje pod vedením trénera Petra Mečiara. Každý športovec má iné sociálne zázemie, a preto nemajú mladí športovci rovnakú štartovaciu čiaru. Keďže sa  trénovaniu venujem 28 rokov, zažil som rôzne prípady. Niekto má rodičov, ktorí mu vytvoria maximálne podmienky vo všetkých smeroch a nepotrebuje od nikoho žiadnu pomoc. Na druhej strane sú aj športovci, ktorí to nemajú jednoduché a zo strany rodičov nemôžu čakať, že im vytvoria adekvátne podmienky pre ich športový rast. Príkladom rodiny, kde to nie je tiež jednoduché je aj Dano. Žije len s matkou, pretože otec zomrel, keď bol ešte malý a mama sa stará o ďalších desať súrodencov,“ hovorí Mečiar.

Napriek ťažkým životným podmienkam podáva mladý športovec skvelé výkony. Na juniorských ME 2019 v Borase skončil v chôdzi na 10 000 m na 10. mieste, na ME 2018 do 18 rokov v Győri bol na 10 000 m deviaty a na Európskom pohári 2019 v Alytuse jedenásty v pretekoch juniorov na 10 km. V roku 2019 získal aj seniorský titul majstra SR na 5 000 m v hale. V ten istý rok ho vyhlásili aj za Chodca roka v kategórii mládeže. „Z podpory od Nadácie financujeme tréningové a regeneračné cvičenia s fyzioterapeutom, doplnky výživy, stravu a regeneráciu,“ hovorí Danielov tréner Peter Mečiar. „Príprava športovca, ktorý sa pripravuje na vrcholné medzinárodné podujatia, akými sú MS alebo ME, je nákladná. Pokiaľ chceme v každej oblasti urobiť maximum pre zlepšenie športovej výkonnosti, okrem stoviek a za celý rok aj tisícov nachodených kilometrov, musíme zlepšovať aj oblasť starostlivosti o organizmus. A práve financie od Nadácie SOŠV nám v tom to výrazne pomáhajú,“ dodáva skúsený kouč.

Daniel Kováč.
Daniel Kováč.
Foto
TASR - Lukáš Grinaj

Mladého boxera rodina podporuje, chýbajú však financie

Samuel Zupko je mladý 16-ročný boxer z Box klubu Ždaňa. Boxovať začal v roku 2012 po vzore bratov Matúša a Ondreja. Za sebou má úspechy na majstrovstvách Slovenska i medzinárodných turnajoch. Napríklad na turnaji v maďarskom meste Eger získal bronz pri konkurencii športovcov z dvoch desiatok krajín. Finančný grant využije jeho tréner Rafael Horváth na pokrytie nákladov na cestovanie ubytovanie, stravu a športovú výbavu. „Zatiaľ som mu kúpil športovú obuv. Kvôli pandémii ešte netrénujeme, takže zvyšok financií sa použije neskôr. Jeho rodina ho podporuje psychicky, no, samozrejme, financií nemajú nazvyš. Samuel je dobrý a správny chlapec a dobrý boxer,“ dodáva tréner.

Šampiónka v balerínkach

Talentovaná atlétka Annamária Horváthová z Moldavy nad Bodvou sa v roku 2018 dostala do povedomia širokej verejnosti. Na podujatí Beh pre zdravie si dobehla pre víťazstvo obutá v balerínkach. Jej fotografia mnohým ukázala, že talent sa skrýva aj tam, kde ho málokto hľadá. Annamária pôsobí v klube Athletic Legion Club v Moldave nad Bodvou. Jej trénerom je Norbert Pecze. A nielen trénerom. Mladá športovkyňa býva v osade a je v nezávideniahodnej situácii. Pecze sa snaží začleniť ju do kolektívu a pomáhať jej, ako sa len dá. Športové oblečenie jej perie doma, vybavoval jej aj občiansky preukaz či kartu na vlak. Športové oblečenie musí nechávať v skrini v klube, doma sa jej buď zničí, alebo rozpredá.

Napriek komplikáciám minulý rok talentovaná bežkyňa vybojovala 2. miesto na majstrovstvách Slovenska v disciplíne na 800 m. „Z jej úspechu sa veľmi tešíme, avšak sme si istí, že by to šlo ešte lepšie, ak by jej sociálne pozadie bolo iné. Ona však za to nemôže. Snažíme sa podporovať ju vo všetkom, ako len vieme, fyzicky aj psychicky. Niekedy však i tak natrafíme aj na banálne ťažkosti, ktoré by sa už po takom čase možno ani len nemali vyskytovať,“ hovorí Pecze.

Annamária Horváthová s trénerom Peczem
Annamária Horváthová s trénerom Peczem.
Foto
Archív Athletic Legion Club

Z futbalistu Patrika chce tréner vyťažiť maximum

Jeden z podporovaných športovcov je aj Patrik Bihári. Ten hrá futbal v klube FC Slovan Galanta. „Že má talent, si v klube všimli už pred pár rokmi. Má nevýhodu, že pochádza zo sociálne slabšej rodiny. Samozrejme, rodina sa o neho zaujíma a pomáha mu. Zvykne chodievať aj so svojím otcom na brigády, pomáha mu, za čo dostáva nejaké vreckové. Klub sa mu snaží s výdavkami pomáhať aj vďaka grantu od Nadácie SOŠV,“ hovorí Andrej Kostka, poradca predsedu predstavenstva v klube.

Posledný polrok bol však kvôli pandémii na spoločné tréningy skúpy. Mladí futbalisti majú iba individuálnu prípravu. Tréneri kontrolovali splnené úlohy cez mobil, či sociálne siete. „Tréner Tibor Vígh mu vďaka grantu pomáha aj individuálne a dohliada na jeho progres. Chceme z neho vyťažiť maximum, lebo inak sa nedostane tam, kam chce a kam chceme my.“

Futbalista Patrik Bihári.
Futbalista Patrik Bihári.
Foto
Archív FC Slovan Galanta

O Nadácii SOŠV

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru každý rok podporuje športovcov ako aj športovú rodinu od mládežníckeho veku až po seniorov. Pohyb je súčasťou zdravého životného štýlu a preto je našou ambíciou podporovať rôzne zaujímavé športové aktivity na Slovensku. Prostredníctvom projektov Ukáž sa a Juniorský olympijský tím vytvárame priestor pre mladé športové talenty, projekt Olympijské srdce pre seniorov je naopak zameraný na bývalých olympionikov, športovcov a trénerov v dôchodkovom veku. Veríme, že prostredníctvom projektov, ktoré Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru pripravuje, prilákame k športovaniu a tým aj k pohybu čo najviac ľudí na Slovensku a prispejeme k udržaniu ich kondície a zdravia.

Tagy
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV