Športové aktuality
7 min. čítania

Aj vďaka Ukáž sa! ju pozná viac ľudí. Športová lezkyňa Lea využije grant na prípravu a napredovanie

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Lea Slobodová - finalistka grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa!
Foto
Archív Lea Slobodová

Športová lezkyňa Lea Slobodová je finalistkou 6. ročníka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! Talentovaná športovkyňa má z tria lezeckých disciplín najradšej bouldering, pretože vyžaduje kreativitu. Finančný grant vo výške 2250 eur použije na financovanie nákladov počas sezóny, no zainvestuje aj do bicykla či lezeckej obuvi.

Keď mala Lea 6 rokov, začala sa venovať športovému tancovaniu. Netrvalo to však dlho a zaujal ju aj iný šport. „Asi v 8 rokoch som začala chodiť na krúžok športového lezenia, pretože tam chodila moja staršia sestra. Sestru lezenie čoskoro prestalo baviť, ale ja som pokračovala. Prvý rok ako krúžok to bolo skôr o zábave. A od druhého roku, keď už som bola členkou športového klubu, to okrem zábavy boli fajn tréneri a dobrá partia detí,“ opisuje svoje začiatky Slobodová.

Lea na Instagrame

Tancovanie a športové lezenie nie sú zrovna podobné športy. „Je to naozaj dosť odlišné. Ale zo športového tancovania mi pri lezení veľmi pomohla ohybnosť, napríklad schopnosť urobiť špagát a aj kondícia. Tancovanie je kondične veľmi náročné,“ dodáva mladá športovkyňa.

Športové lezenie pozostáva z troch rôznych disciplín. Každá z nich je zameraná. „Najlepšie mi ide lezenie na obtiažnosť. Asi preto, že mám dobrú techniku, dobrú vytrvalosť a silu, ale nie je to moja najobľúbenejšia disciplína. Tou je bouldering. Bouldering mám rada, lebo vyžaduje kreativitu, sú to rôzne lezecké problémy, ktoré musím vyriešiť – bouldre môžu byť technické, silové, dynamické, koordinačné.“

Lea Slobodová
Foto
Archív Lea Slobodová

Najhoršie jej podľa jej slov ide lezenie na rýchlosť. „Táto disciplína je úplne odlišná od predchádzajúcich dvoch. Bouldering a obtiažnosť sa dajú trénovať a robiť spolu, ale pri rýchlosti sa musíte zameriavať len na to a tréning je úplne iný,“ vysvetľuje finalistka 6. ročníka Ukáž sa!

 „Projekt vnímam veľmi dobre, je to príležitosť získať peniaze na športovú prípravu, preteky a podobne. Prostriedky z grantu by som chcela využiť na účasť na pretekoch európskeho pohára v portugalskom Soure, na jesenné boulderingové sústredenie vo francúzskom Fontainebleau, nákup bicykla pre základnú kondičnú prípravu, lezeckú výbavu, obuv a oblečenie.“Lea Slobodová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Za jej najväčší úspech považuje vystúpenie na medzinárodnom preteku Petzen Climbing Trophy v Rakúsku v roku 2018, keď skončila prvá v boulderingu, tretia v obtiažnosti a tretia aj celkovo v olympijskej kombinácii všetkých troch disciplín z 54 súťažiacich z celej Európy.

Je síce členkou klubu Lezecká akadémia v Bratislave, ale trénuje individuálne s trénerom Andrejom Sýkorom a časť bouldrových tréningov mám trénerom Tomasom Greksákom. Bežný tréning športovej lezkyne trvá približne 2 hodiny. „Základná rozcvička trvá asi 15 – 20 minút, potom je rozlez podľa typu tréningu, ktorý nasleduje (leadový, bouldrový, speedový) – ten trvá tiež asi 20 minút. Potom je samotná hlavná časť tréningu, tá môže byť rôzna - špeciálne typy posilňovania na ruky a trup, nácvik technických krokov na stene, lezenie ťažkých ciest, simulované preteky a podobne. A na konci je zas dolez – lezenie ľahkých ciest. A strečing si urobím doma,“ vysvetľuje talentovaná športovkyňa.

Lea sledovala aj premiéru športového lezenia na OH v Tokiu. Bolo pre ňu motiváciou vidieť športovcov v jej športe na tej najvyššej možnej súťažnej úrovni. „Snažila som sa pozerať, pokiaľ mi to čas dovolil. Ja som fandila hlavne japonským pretekárom a pretekárkam, sú pre mňa veľkým vzorom. Bola som zvedavá aj na Slovinku Janju Garbret, či sa jej podarí potvrdiť pozíciu veľkej favoritky.“

Jej športové ciele na najbližšie obdobie má jasne stanovené. „V roku 2022 sa chcem umiestňovať na pódiových priečkach európskeho pohára mládeže a chcela by som sa nominovať na majstrovstvá sveta mládeže v športovom lezení.“

Projekt Ukáž sa bol tento rok zameraný na prácu na sociálnych sieťach. Pre Leu to bola na Instagrame premiéra. „Bola to spočiatku naozaj výzva, ale myslím, že som sa to naučila dosť rýchlo. Ale príprava môjho obsahu na Instagram počas projektu Ukáž sa potom zaberala dosť veľa času, v tom to bolo náročné. Na Instagrame pokračujem po skončení projektu aj naďalej,“ hovorí mladá športovkyňa.

Na Instagrame už sleduje aj viacerých športovcov. „Sledujem predovšetkým lezcov – Janja Garbret, Jacob Schubert, Natalia Grossman, Stefano Ghisolfi, Laura Rogora, Akiyo Noguchi, Nonaka Miho, Tomoa Narasaki. Z iných športovcov sledujem slovinského cyklistu Tadeja Pogačara, ktorému doma veľmi fandíme.

Po Ukáž sa! vie o Lei viac ľudí, hovorí otec

Vďaka Ukáž sa! vie o Lei Slobodovej ako športovej lezkyni a reprezentantke SR násobne viac ľudí ako predtým, hovorí v krátkom rozhovore jej otec Daniel Sloboda.

Vnímate, že v tejto dobe je pre deti ešte dôležitejšie športovať ako v minulosti?

Telesná kultúra detí ide jednoznačne dole vodou, deti majú omnoho viac iných možností zábavy ako pred 30 rokmi. Pred 30 rokmi nič moc v televízii nebolo, neexistoval internet ani mobily, takže buď ste ako dieťa veľa čítali, alebo ste mali veľa pohybu, alebo často oboje. A keďže šport a pohyb je spojený s nejakou námahou a úsilím, s opustením komfortnej zóny, tak v konkurencii pohodlného internetu, televízie a smartfónov jednoznačne prehráva.

Je náročné financovať športové koníčky, športové kluby a tréningy?

Rozhodne áno a vzhľadom k cenovej úrovni Bratislavy v porovnaní so zbytkom Slovenska, tak v Bratislave ešte viac. Druhá dcéra hrá výkonnostne bedminton a cenu za badmintonový kurt v Bratislave by na strednom a východnom Slovensku nikto nezaplatil ani náhodou.

A pri lezení teda nie je k dispozícii ani dostatočne kvalitná infraštruktúra – nie sú kvalitatívne vyhovujúce lezecké haly, steny a cesty, preto musíme chodiť trénovať občas do Brna alebo aj do Žiliny, kde vzniklo pred tromi rokmi nové veľkorysé lezecké centrum.

Veľkým problémom je aj absolútny nedostatok kvalitných trénerov, ktorých by platili športové federácie alebo kluby, aby sa títo mohli vzdelávať a rozvíjať a netrénovali len ako úplnú bokovku popri normálnom zamestnaní.

Ako vnímate projekt Nadácie SOŠV Ukáž sa?

Projekt vnímam určite pozitívne, je to vzácna možnosť získať finančné prostriedky pre športovú prípravu a napredovanie a zároveň aj možnosť budovať marketingový a sponzoringový potenciál mladého športovca do budúcnosti.

Vďaka projektu a vďaka našej „kampani“ na získavanie hlasov vo verejnom hlasovaní vie o Lei Slobodovej ako športovej lezkyni a reprezentantke SR násobne viac ľudí ako predtým.

Zaujímavé bolo prepojenie projektu Ukáž sa! s olympijskými hrami v Tokiu, rovnako sme využili pri príprave contentu aj Olympijský festival v Šamoríne. Boli sme tam viackrát, navyše tam boli aj majstrovstvá Slovenska dospelých v boulderingu, kde Lea pretekala. Mali sme to samozrejme uľahčené tým, že sme z Bratislavy.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV