Športové aktuality
6 min. čítania

Aj viacbojárke Michaele Molnárovej pomohol grant z projektu Ukáž sa!: Talent nezaplatí sústredenia a tenisky

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Trénovať musí sedem rôznych atletických disciplín. Talentovaná viacbojárka Michaela Molnárová nedávno zmenila trénera a presťahovala sa kvôli nemu na druhý koniec republiky. V jej športovej kariére jej pomohol aj grant z projektu Ukáž sa! Podporovať športovcov je veľmi dôležité, lebo nie všetci majú dostatok financií na prípravu. „Talent im tenisky ani sústredenie nezaplatí,” hovorí mladá športovkyňa v rozhovore.

Atletike sa 17-ročná Molnárová venuje už 10 rokov. Priviedli ju k nej rodičia. „Pomáhali mi, obetovali mojim tréningom veľa času, vozili ma na ne, ťahali to spolu aj finančne a naozaj ma podporovali.“ hovorí aktuálna juniorská halová majsterka Slovenska v skoku do výšky.

Pomôžte spolu s nami mladým talentom a darujte 2% z dane Nadácii SOŠ

Chcem pomôcť

Do svojich tréningov dáva všetko a maká na sebe. Atletike venuje veľa fyzickej, ale aj psychickej energie, snaží sa sústrediť na každý svoj pohyb. „Premietam si v hlave techniku skoku alebo preskoku cez prekážku, aby som bola na všetko pripravená. Do atletiky dávam naozaj všetko, aby som sa mohla posúvať stále vyššie a vyššie,“ hovorí všestranná viacbojárka, ktorá sa venuje mnohým atletickým disciplínam. „Najlepšie mi ide výška a prekážky, no na oboch musím ešte veľa pracovať. Zlepšiť by som sa chcela v skoku do diaľky.“

Sedem krásnych disciplín dá zabrať

Skok do výšky, 100 m prekážky, vrh guľou, beh na 200 m, skok do diaľky, hod oštepom, beh na 800 m. Týchto sedem disciplín patrí do ženského viacboja. Príprava takéhoto športovca preto rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. „Samozrejme, tréning viacbojárky je náročnejší ako u iných. Musím sa pripravovať na sedem krásnych disciplín. A to je niekedy naozaj náročné. V tejto príprave na leto mávam dvojfázové tréningy a na každom trénujem niečo iné, aby som zo žiadnej z týchto disciplín nevypadla.“

„Je to skvelá príležitosť, ako získať peniaze na to, čo nás baví a čo považujeme za našu súčasť. Podporovať športovcov je veľmi dôležité, lebo nie všetci majú dostatok financií na prípravu. A talent im tenisky ani sústredenie nezaplatí,“Michaela Molnárová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Škola jej vyšla v ústrety

Často je náročné zladiť športový život so školou. V prípade viacbojárky je to naozaj náročné. „Mám veľmi ústretových učiteľov a škola mi umožnila mať individuálny študijný plán. To mi v mojej príprave pomohlo ešte viac. Atletike by som sa chcela venovať aj v budúcnosti popri štúdiu na vysokej škole. Rada by som sa aj naďalej zlepšovala a posúvala vpred vo svojej výkonnosti, aby som to dotiahla čo najďalej,“ hovorí finalistka projektu Ukáž sa!

Michaela Molnárová sa venuje viacboju.
Michaela Molnárová sa venuje viacboju.
Foto
SOŠV

Zmena trénera a sťahovanie cez celé Slovensko

Nedávno Michaela zmenila trénera. Doteraz sa pripravovala pod vedením bývalej olympioničky Jany Velďákovej. Po novom je už pod vedením Milana Suletyho v Slávii Trenčín. Do Trenčína odišla rodáčka z Nižnej Kamenice blízko Košíc len kvôli novému trénerovi. „Nebolo to jednoduché rozhodnutie, no určite bolo správne. S mojou bývalou trénerkou som si naozaj rozumela, len sme, bohužiaľ, každá dávali prednosť inej disciplíne a typ jej tréningov mi nesadol. To sa niekedy stáva, pretože každý je iný a na každého platia iné metódy pri trénovaní. Preto sme sa s Jankou rozhodli našu spoluprácu ukončiť. Pána Suletyho som oslovila,  pretože jeho zverenci majú dobré výsledky a vyzná sa do viacboja. Mal veľa svojich zverencov na vrcholných podujatiach, a to ma presvedčilo o jeho kvalitách. A aj to, že si ho každý len chválil, či už ako človeka, alebo trénera,“ vysvetľuje Michaela.

Tento rok je jej cieľom splniť limity na majstrovstvá Európy do 18 rokov. „Budem o ne bojovať v behu na 100 m cez prekážky, vo viacboji a v skoku do výšky. Mojou inšpiráciou som momentálne ja sama, prekonávam prekážky a makám. To všetko ma motivuje a posúva ďalej.“

Ukázať čo najviac zo svojho športového života

Piaty ročník projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! bol zameraný na prácu na sociálnych sieťach. Tie sú v dnešnej dobe dôležitou súčasťou športového života. Športovci prostredníctvom nich komunikujú so svojimi fanúšikmi či nadväzujú zaujímavé spolupráce s firmami a značkami. Finalisti grantového projektu Nadácie SOŠV mali tento rok za úlohu zapĺňať svoj Instagram zaujímavým obsahom a odprezentovať seba a svoj šport. „Je to rozhodne skvelý nástroj na prezentovanie sa. Používam najmä Instagram a snažím sa na ňom ukazovať čo najviac zo svojho športového života. Snažím sa byť aktívna čo najviac, no nemám na to toľko času,“ hovorí Molnárová.

Grant jej pomohol pri víťazstvách

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré finalistom pripravil tím SOŠV, určila verejnosť v internetovom hlasovaní. Michaela Molnárová získala v hlasovaní 2231 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. „Financie z grantu som využila na rôzne pomôcky, ako bol napríklad bicykel, ktorý mi najviac pomohol v kondičnej príprave. Použila som ho aj na sústredenie, tretry a hlavne na rehabilitácie,“ vysvetľuje atlétka.

Ako sama povedala, vďaka grantu sa jej podarilo vyhrať aj majstrovstvá Slovenska v skoku do výšky v juniorskej kategórii. „Získala som aj druhé miesto v behu na 60 m cez prekážky, kde ma porazila len najlepšia juniorská šprintérka - Viktória Forster, a to len o 9 stotín,“ dodáva.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV