Športové aktuality
4 min. čítania

Aká matka, taká Katka: Janka Gantnerová-Šoltýsová s dcérou Janou zažili olympiádu už ako tínedžerky

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Janka Gantnerová-Šoltýsová a jej dcére Jana.
Foto
TASR - Michal Svítok, Jakub Súkup

Pri príležitosti Medzinárodného dňa matiek vám prinášame úspešné športové príbehy, v ktorých hlavnú úlohu hrajú matky – športovkyne a ich nemenej úspešné dcéry. Tento príbeh je o lyžiarkach Janke Gantnerovej-Šoltýsovej a jej dcére Jane. Spoločná krv sa prejavila už v skorých debutoch na olympijských hrách. Obe to stihli v mladučkom veku, keď mali len šestnásť rokov.

Janka Gantnerová, za slobodna Šoltýsová, je veľká osobnosť slovenského lyžovania. Už v mladom veku, keď mala len šestnásť rokov, sa jej podarilo dostať sa do prvej desiatky pretekov Svetového pohára – v Cortine d´Ampezzo počas sezóny 1975/76 obsadila šiestu priečku.O rok na to sa tešila z titulu juniorskej majsterky Európy v obrovskom slalome.

Prvá z východného bloku, ktorá súperkám vo Svetovom pohári ukázala chrbát

Najväčšie úspechy však zaznamenala v zjazde. Miesto v prvej desiatke Svetového pohára si vybojovala až 27-krát, trikrát okúsila atmosféru stupňa víťazov. Pamätným dňom nielen pre ňu, ale aj pre slovenské lyžovanie je 17. december 1980, keď triumfovala v zjazde v rakúskom Altenmarkte. Stala sa tak prvou zjazdárkou z východnej Európy, ktorá vyhrala preteky Svetového pohára.

Kežmarská rodáčka štartovala na troch zimných olympiádach. Na ZOH 1976 v Innsbrucku debutovala už ako šestnásťročná. O štyri roky neskôr v Lake Placid 1980 uzatvárala v olympijskom zjazde elitnú desiatku. Najväčší úspech prišiel v Sarajeve 1984. Československá lyžiarka vtedy obsadila skvelé piate miesto.

Kariéru ukončila ako 26-ročná a začala sa venovať hotelierstvu. So športom však zostala spätá aj naďalej – ako funkcionárka. Z technickej delegátky Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) sa vypracovala až na pozíciu členky alpskej komisie FIS. Niekoľko rokov bola aj predsedníčka Slovenskej lyžiarskej asociácie, aj členka výkonného výboru Slovenského olympijského výboru. Na ZOH 2010 vo Vancouvri pôsobila ako zástupkyňa vedúceho našej výpravy, na ZOH 2014 v Soči slovenskú výpravu viedla.

Dcéra Jana ju napodobnila olympijským debutom

Lyžiarska dynastia Šoltýsovcov (lyžovaniu sa venoval aj jej otec Michal Šoltýs, strýko i bratranec) neskončila len pri Janke Gantnerovej-Šoltýsovej. S manželom, ktorý sa venoval skialpinizmu, priviedli k lyžovaniu aj obe dcéry. Staršia Petra Gantnerová, ktorá momentálne pôsobí ako riaditeľka medzinárodného oddelenia SOŠV, to dotiahla do akademickej reprezentácie Slovenska. Mladšia Jana sa vydala po stopách matky a zúčastnila sa na troch olympijských hrách. Debutovala na ZOH v Turíne 2006 ako šestnásťročná, čím dokonale napodobnila svoju matku. Ako vysokoškoláčka sa zúčastnila aj na troch svetových zimných univerziádach.

Dcéry slávnej mamy - Jana a Petra Gantnerové 13. januára 2008 v slovinskom Maribore.
Dcéry slávnej mamy - Jana a Petra Gantnerové 13. januára 2008 v slovinskom Maribore.
Foto
TASR - Peter Horváth

 „V podstate hneď z pôrodnice v Kežmarku som šla na vysokohorskú chatu pri Zelenom plese, ktorú sme mali v tom čase v prenájme. Mama vždy tvrdila, že lyžovanie bolo to jediné, čo ma vedela naučiť. V zime sa hore na chate dalo v podstate len lyžovať a sánkovať. Takže to bolo také prirodzené a rodičia ma do toho ani príliš netlačili,“ spomína Jana v archívnom rozhovore. Niekoľko rokov bola slovenskou zjazdárskou dvojkou za Veronikou Velez-Zuzulovou.

Olympijskú atmosféru zažila i vo Vancouveri 2010 a Soči 2014. Kariéru profesionálnej lyžiarky však bola zo zdravotných dôvodov nútená ukončiť. Pri športe však zostala aj ona. V súčasnosti pôsobí ako športová riaditeľka národnej športovej organizácie Špeciálne olympiády Slovensko.

Témou postavenia žien v športe sa na Slovensku zaoberá Komisia SOŠV pre ženy a šport. Jej je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV