Športové aktuality
4 min. čítania

Aká matka, taká Katka: Mária Mračnová skákala do výšky, jej dcéra Zuzana na kôš

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Mária Mračnová a jej dcéra Zuzana.
Foto
TASR – František Iván, Martin Baumann

Pri príležitosti Medzinárodného dňa matiek vám prinášame úspešné športové príbehy, v ktorých hlavnú úlohu hrajú matky – športovkyne a ich nemenej úspešné dcéry. Nasledujúci príbeh je o legendárnej výškarke Márii Mračnovej a jej dcére Zuzane, ktorá sa venuje basketbalu.

Mária Mračnová sa pýši unikátnym prvenstvom. Košická rodáčka, v tom čase ešte Faithová, preskočila v roku 1966 samú seba. Doslova. Latku najskôr posunula na 170 cm, vzápätí až na 177 cm. Jedna z najúspešnejších slovenských skokaniek do výšky získala na majstrovstvách Európy 1966 v Budapešti 4. miesto, o tri roky v Aténach 1969 už dosiahla na bronz.

Štartovala na dvoch olympiádach. V Mexiku 1968 skončila na 6. mieste a ako prvá slovenská atlétka tak dokázala bodovať na olympijských hrách. V Montreale 1976 svoje umiestnenie ešte vylepšila, musela sa však uspokojiť s nepopulárnou štvrtou priečkou. Okrem toho sa počas kariéry stala päťnásobnou majsterkou ČSSR.

Po profesionálnej športovej kariére sa stala významnou funkcionárkou

 Na snímke Mária Mračnová na výstave.
Na snímke Mária Mračnová na výstave.
Foto
TASR – František Iván

Na šport nezanevrela ani po konci kariéry. V roku 1987 sa stala členkou predsedníctva Československého olympijského výboru. Založila a viedla Olympijskú spoločnosť Slovenska aj prípravný výbor vzniku Slovenského olympijského výboru. Na prvom zasadnutí v decembri 1992 sa vzdala kandidatúry na post predsedu v prospech Vladimíra Černušáka.

Mračnová sa následne stala podpredsedníčkou pre olympijské aktivity, členkou výkonného výboru a od roku 2013 je čestnou členkou SOŠV. Viedla slovenskú výpravu na olympijských hrách 1996 v Atlante aj organizačný výbor IV. zimných európskych olympijských dní mládeže v Poprade-Tatrách 1999. V rokoch 1998 – 2012 stála na čele Slovenského atletického zväzu, následne ju zvolili za jeho čestnú predsedníčku. V súčasnosti je členkou Komisie SOŠV pre ženy a šport.

Dcéra Zuzana skáče tiež, avšak pod basketbalovým košom

Mária svoj život spojila so zubným chirurgom Jozefom Mračnom, s ktorým má dcéru Zuzanu. Nie je preto prekvapením, že aj Zuzana sa aktívne venuje športu. Pri svojom športe taktiež skáče do výšky, na rozdiel od matky však pod basketbalovým košom. „Keď prešla gymnastikou, folklórom v súbore Technik, tenisom a plávaním, stal sa manželovým pacientom basketbalový tréner Kuro Uberal a presvedčil nás, že pre babu je to pravé basket. Asi mal pravdu, lebo sa s ním nevie rozlúčiť ani vo veku, v ktorom som ja už súťažne neskákala,“ konštatuje jej mama v publikácii FAJA, ktorej autorom je významný slovenský publicista Marián Šimo. Zuzana si okrem účinkovania v slovenskej súťaži v dresoch ŠBK Šamorín, Slovanu Bratislava či Nitry vyskúšala aj zahraničné pôsobiská.

V českých Strakoniciach bola kapitánka, zahrala si aj rakúsku a portugalskú súťaž. Slovensko okrem iného reprezentovala vo víťaznom ťažení na Európskych olympijských dňoch mládeže 1997 v Lisabone, na majstrovstvách Európy v Grécku a nakoniec aj v novej súťažnej disciplíne 3 x 3 na premiérových Európskych hrách v Baku 2015.

Zajtra si na našom webe môžete prečítať príbeh o lyžiarkach Janke Gantnerovej –Šoltýsovej a jej dcére Jane.

Téme postavenia žien v športe sa venuje Komisia SOŠV pre ženy a šport. Jej cieľom je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV