Šport a olympizmus
2 min. čítania

Aklimatizačný stan s podmienkami ako v Tokiu i telesné merania ponúkol stánok diagnostiky Národného športového centra

Viktor Kalinács
Meranie rýchlosti dieťaťa na 20-metrovom úseku.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Malí aj veľkí návštevníci Olympijského festivalu v x-bionic® sphere v Šamoríne sa okrem ukážok športov a ďalších atrakcií mohli v pondelok otestovať v stánku Národného športového centra.

Národné športové centrum má viacero úloh, medzi nimi i starostlivosť o športovcov, vzdelávanie, ekonomické a servisné služby, ale aj diagnostiku. Práve o diagnostike viac prezradil Mgr. Peter Lopata, PhD., ktorý so svojím tímom v Šamoríne poskytoval ľuďom viaceré merania.

Testovanie celého tela

„Priniesli sme tu váhu na meranie telesného zloženia, teda percenta tuku, objem svalov či percento vody v tele. Máme diagnostiku odrazových schopností dolných končatín, čím meriame výbušnosť, rovnako rýchlosť na 20-metrovom úseku, silu stisku ruky či vytrvalostný test na bicyklovom trenažéri. Nechýba ani fyzioterapeutka, ktorá robí fyzioterapeutické vyšetrenia,“ vysvetľoval možnosti v stánku vedúci oddelenia diagnostiky v Národnom športovom centre.

Mgr. Peter Lopata, PhD. predstavil funkciu Národného športového centra
Mgr. Peter Lopata, PhD. predstavil funkciu Národného športového centra
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Deti si predovšetkým skúšali, ako vysoko vedia vyskočiť, dospelých zas zaujímali analýzy telesného zloženia. Lopata zároveň vysvetľuje, ako to chodí pri spolupráci s profesionálmi: „Merania sa dejú u nás v laboratóriu, ale chodíme aj priamo na športovisko, kde robíme i terénnu diagnostiku, aby sme prišli do lepšieho kontaktu so športovcami.“

Špeciálny stan pútal pozornosť

Veľkým lákadlom bol aklimatizačný stan, ktorý pomohol našim olympionikom v príprave na Tokio. Pred odletom do Japonska ho využívali napríklad šprintér Ján Volko alebo slovenský štvorkajak. „Je to trochu improvizácia, ale v stane sme vytvorili vysokú vlhkosť cez 70 až 80 %. Teraz je prirodzené teplo, no keď sme stan vytvárali, tak sme dorábali aj teplotu. Pripravili sme podmienky ako v Tokiu, vychádzali sme zo štúdií i vedeckých prác, pomocou stanu sme ich simulovali. Športovci potom prišli do stanu a absolvovali aklimatizačný cyklus, aby sa lepšie pripravili na podmienky,“ poukázal na ďalšiu zo mnohých zaujímavostí Národného športového centra a pondelňajšieho dňa Olympijského festivalu Peter Lopata.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV