Športové aktuality
5 min. čítania

Ako spáva Zuzana Rehák Štefečeková? V Tokiu jej pomohla aj aplikácia

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Zuzana Rehák Štefečeková a jej tokijská radosť.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Zuzana Rehák Štefečeková vybojovala pre Slovensko zlatú medailu na olympijských hrách v Tokiu. Pre 37-ročnú strelkyňu je to už tretia olympijská medaila, po dvoch striebrach v Pekingu 2008 a Londýne 2012 pridala najcennejší kov. Pýtali sme sa jej na to, aký je pre ňu dôležitý spánok, či niekedy užívala melatonín aj na to, ako sa vyspala pred jej zlatým tokijským úspechom.

S hlavným partnerom Slovenského olympijského tímu Allianz máme pre vás novoročnú výzvu, akú ste ešte nezažili! Vašou jedinou úlohou bude poriadne sa vyspať.Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok. 

Chcem spať a vyhrať

spanok

Spánok podľa jej slov potrebuje a miluje, no priznáva, že odkedy má deti, nie je to najdôležitejšia súčasť jej života. „Mávam ho málo, popieram teda, že ho potrebujem. No milujem spať do desiatej, milujem spať poobede na gauči.”

Počas športovej kariéry nikdy nebola nastavená tak, že by chodila spávať už o pol deviatej, lebo ju ráno čakala súťaž. „To, čo telu vyhovuje v bežnom dni, mu dávam aj počas súťaží. Môj šport je fyzický aj psychický, no je to tak vyvážené a v strede. Chápem však, že kajakári či gymnasti idú fyzicky na sto percent a spánok potrebujú viac,” hovorí úspešná strelkyňa.

V Tokiu pomohla aj aplikácia

Jediný výživový doplnok, ktorý v súvislosti so spánkom využíva, je melatonín. „Používam ho pri jetlagu, keď cestujem niekam, kde je veľký časový posun. Keď sa vraciam domov, s užívaním prestanem. Skôr sa snažím nabehnúť do spánkového režimu pred súťažou.”

V lete 2021 zaznamenala na OH v Tokiu jeden z najväčších úspechov jej športovej kariéry. Pripravovala sa nejako špeciálne aj v rámci spánku? „V Tokiu som využila aplikáciu, ktorá mi po zadaní čísla letu sama vyhodnotila, kedy mám nosiť slnečné okuliare, odkedy dokedy môžem piť kávu, kedy si mám ľahnúť a kedy užiť melatonín. Aj vďaka tejto aplikácii som sa omnoho rýchlejšie prehodila na správny režim. Nemala som potrebu spať cez deň,” vysvetľuje.

Na súťažiach bez detí si určuje vlastný režim

Dva týždne pred olympijskými hrami si nechala spraviť spánkovú analýzu. Nosila smart hodinky, ktoré monitorovali ako spí. „Následne mi bolo odporúčané, že by som mala chodiť spávať skôr a ísť do postele v rovnakú hodinu - no bolo to pre mňa nerealizovateľné.”

V japonskej metropole platili počas letných olympijských hier prísne protipandemické  opatrenia, takže bola bez svojich dvoch synov. „Vždy, keď idem na súťaž bez detí, zrazu si ja určujem svoj vlastný režim. A väčšinou to býva tak, že prvé dva-tri dni zaspávam skôr. Potom, keď si dve noci oddýchnem, už to nabehne do normálneho režimu. Prvé dva dni som šla spať o pol deviatej, lebo som bola unavená z cesty, potom to postupne pribúdalo a chodila som neskôr.”

Zuzana Rehák Štefečeková, olympijská víťazka
Zuzana Rehák Štefečeková počas tokijského olympijského finále.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Noc pred zlatom išla spať neskoro, nechcela byť v strese

29. júla 2021 predviedla na strelnici v Tokiu spanilú jazdu. Ako prvá žena v histórii zostrelila v kvalifikácii všetkých 125 terčov. Vyhrala aj finále v novom olympijskom rekorde 43 bodov. „Pred súťažou som šla spať až o pol dvanástej. Telo si to tak vyžiadalo. Nechcela som zbytočne ležať v strese v posteli od pol desiatej. Nechala som tomu voľný priebeh. Spala som možno šesť hodín,” spomína na noc pred svojím zlatým úspechom.

„Na preteky sme vstávali o trištvrte na šesť. Pre niektorých nezadaných a bezdetných je to možno skorá hodina, no pre mňa osobne to bola výhoda. Kvôli synovi vstávam o trištvrte na šesť každý deň,” hovorí s úsmevom.

Ponocovala so synom, aj tak zvíťazila

Stávalo sa jej aj to, že súťažila unavená, nevyspatá a nedarilo sa podľa jej predstáv. No dialo sa to ešte predtým, ako mala deti. „Človek bojuje so všeličím. Keď som porodila prvé dieťa, zmizlo to. Je veľa pretekov, na ktorých som zvíťazila a spala som na nich možno hodinu a pol, pretože malému rástli zuby. A strieľala som úplne rovnako, ako keby som spala osem hodín. Jasné, že som bola unavená, ale v tom momente som musela fungovať.”

Koľko hodín denne spíte? Svetová zdravotnícka organizácia odporúča spať osem hodín denne. Vedci na celom svete sa zhodli na tom, že spánok je pre život nevyhnutný proces, za ktorý neexistuje náhrada. Hoci patrí k najdôležitejším potrebám človeka, mnohí ho podceňujú a svoj život tak oberajú o to najvzácnejšie – zdravie. Poďte spolu s nami nahliadnuť do zázračného sveta spánku a hrajte o skvelé ceny (nielen) pre dobrý spánok.

Idem do toho

Podujatia a športovci
Tagy
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV