Šport a olympizmus
Tokio
4 min. čítania

Aktuality okolo olympijských hier v Tokiu v súvislosti s pandémiou

Pohľad na budovy v Olympijskej dedine v Tokiu.
Foto
TOKYO 2020

V stredajšom servise TASR sa objavilo niekoľko aktuálnych správ okolo tohtoročných olympijských hier v Tokiu, ktoré súvisia s dianím ovplyvňovaným pandémiou nového koronavírusu.

Aktérov zrejme čakajú obmedzenia už pred príchodom do Tokia

V priebehu budúceho týždňa by sa mali športovci oboznámiť so štyrmi variantmi scenárov konania OH 2020 v Tokiu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a japonskí organizátori naznačili, že aktéri sa môžu pripraviť na určité obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu už pred odletom do dejiska hier. Informovala o tom agentúra AP.

MOV počíta so štyrmi scenármi, odstupňovanými podľa miery rizika šírenia ochorenia COVID-19. Najpravdepodobnejší je ten, že pandémia do začiatku OH neutíchne, pričom v niektorých krajinách ju majú pod kontrolou a v iných sa situácia zhoršuje. V Tokiu by sa mala vytvoriť tzv. bublina. Športovci, tréneri, rozhodcovia, novinári a ďalší hostia by mali pricestovať do Japonska po absolvovaní domácej karantény. V dejisku hier by potom absolvovali pravidelné testy na COVID-19.

Izolácia 15.000 účastníkov podujatia je pre organizátorov veľká výzva. "Utvoriť bublinu pre 200 športovcov v jednom športovom odvetví je úplne iná vec, ako vytvoriť bublinu pre tisícky športovcov z rôznych športov," uviedla šéfka mediálnych operácií MOV Lucia Montanarellová. Prezident MOV Thomas Bach zopakoval, že by pomohlo očkovanie všetkých zúčastnených, hoci nebude povinné. Vyzval športovcov i ďalších účastníkov olympiády, aby sa nechali zaočkovať v prípade, že budú mať možnosť dostať sa k vakcíne.

Bill Gates hovorí, že osud OH v Tokiu závisí od dostupnosti vakcín

Osud olympijských hier v Tokiu závisí od dostupnosti vakcín proti COVID-19 a rýchlosti ich distribúcie do jednotlivých krajín na celom svete. Vyhlásil to americký miliardár a filantrop Bill Gates, ktorého nadácia dosiaľ podporila boj proti koronavírusu sumou 1,75 miliardy dolárov.

"Najbližšie mesiace rozhodnú o osude OH v Tokiu. Veľmi záleží na tom, ako bude prebiehať distribúcia vakcín a progres očkovania populácie. Myslím si, že ak pôjdu veci ako po masle, bude sa môcť olympiáda uskutočniť v stanovenom termíne. Robíme všetko pre to, aby sa vakcíny dostali čo najskôr k ľuďom a tí sa čo najskôr mohli vrátiť k bežnému životu," poznamenal softvérový mág v rozhovore pre periodikum Kjódó News.

V japonskej metropole je momentálne situácia s pandémiou koronavírusu veľmi vážna. Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa zaoberá riešením situácie na svojom stredajšom zasadnutí.

Marcovú kvalifikáciu akvabiel na OH odložili, dôvodom sú cestovné obmedzenia

Olympijská kvalifikácia v synchronizovanom plávaní sa v marci neuskutoční. Prvé tohtoročné testovacie podujatie pred OH 2020 v Tokiu sa malo konať 4. - 7. marca v japonskej metropole, pre cestovné obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa však presunie na iný termín. Organizátori uvažujú o jej presune na apríl, resp. máj. Marcový termín bol šibeničný vzhľadom na opatrenia, ktoré prijala japonská vláda. Štátne hranice sú uzavreté do 7. februára, minimálne dovtedy má v oblasti Tokia i ďalších častiach krajiny platiť núdzový stav. Informovala o tom agentúra AFP.

V súťaži dvojíc malo na OH kvalifikácii štartovať aj slovenské duo Nada Daabousová, Diana Miškechová.

Asociácia federácií letných olympijských športov trvá na konaní hier
 

Asociácia medzinárodných federácií letných olympijských športov (ASOIF), ktorá zastrešuje 33 federácií, trvá na konaní tohtoročných hier v Tokiu. Podľa prezidenta organizácie Francesca Ricciho Bittiho sa na tom zhodli jednomyseľne. "Zhodli sme sa, že hry chceme. Polovica našich členov trpí finančnými problémami, pretože sa zrušili všetky hlavné podujatia. Navyše, príjmy z OH nám veľmi chýbajú," uviedol Ricci Bitti podľa agentúry DPA.

Hoci je pandémia na vzostupe, prezident ASOIF je presvedčený, že tentoraz nehrozí zrušenie olympijských hier: "Dôverujeme MOV. Reči o zrušení OH 2021 sú čisté špekulácie a tí, ktorí ich šíria, spôsobujú veľké škody, pretože len zvyšujú neistotu."

Ricci Bitti však zdôraznil, že si uvedomuje vážnosť situácie a aj jeho asociácia počíta s obmedzeniami: "Budú to sparťanské hry s mnohými protiopatreniami. Musíme sa pripraviť na to, že olympiáda bude v tieni koronavírusu, sme však ochotní sa prispôsobiť."

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV