Športové aktuality
Bratislava
13 min. čítania

Aktualizované kvalifikačné kritériá na OH v Tokiu a ako sú na tom so šancami na účasť Slováci?

Roman Buček, športový riaditeľ SOŠV
Elitná dvojica našich trapistov Erik Varga a Zuzana Rehák Štefečeková vybojovala pre Slovensko až štyri olympijské miestenky, vďaka čomu môžeme na OH postaviť po dvoch pretekárov v trape mužov i žien, i dve dvojice v mix trape.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Súčasne s marcovým oznámením  prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha a japonského premiéra Šinzóa Abeho o preložení olympijských hier v Tokiu na budúci rok sa zastavil aj rozbehnutý kvalifikačný proces. Rušenie medzinárodných súťaží v dôsledku protipandémiových obmedzení v cestovaní a uzatvárania krajín znemožnili v ňom ďalej pokračovať.

Všeobecné zásady aktualizovaného kvalifikačného procesu na OH, v kritériách nastali len kozmetické zmeny

Po aprílovej revízii a doplnení kvalifikačných princípov jednotlivé medzinárodné športové federácie  kritériá upravili a už aj zverejnili. Vo viacerých však absentujú termíny a miesta konania kvalifikačných súťaží.

Všeobecne platí, že v prípade, ak účasť na OH je podmienená vekovým limitom, nové kritériá majú zaručiť, aby športovci mohli na OH štartovať aj v roku 2021. Tí, ktorí budú spĺňať vekový limit v roku 2021, ale v roku 2020 by ho ešte nespĺňali, sa na OH budú môcť zúčastniť a športovci, ktorí spĺňali vekový limit pre účasť na OH v roku 2020, ale nevyhovovali by v roku 2021, sa budú môcť na OH v roku 2021 tiež zúčastniť.

Je len jedna disciplína, v ktorej má Slovensko troch pretekárov svetovej špičky - vo vodnoslalomárskej kategórii 3xC1. Z tria (zľava) Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán však na OH môže štartovať len jeden...
Je len jedna disciplína, v ktorej má Slovensko troch pretekárov svetovej špičky - vo vodnoslalomárskej kategórii 3xC1. Z tria (zľava) Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán však na OH môže štartovať len jeden...
Foto
SZKDV

Medzinárodné športové federácie musia zaručiť, aby bol kvalifikačný proces férový a aby športovci a ich sprievod mohli vstupovať do krajín, v ktorých sa kvalifikačné súťaže budú konať. Termíny uzávierok kvalifikačného procesu pre športy sú rôzne, nemôžu byť neskôr ako 29. júna 2021. Menovité prihlášky pre všetky športy bude potrebné odoslať organizačnému výboru najneskôr do 5. júla 2021.

Peter Sagan vybojoval pre Slovensko dve olympijské miestenky v cestnej cyklistike.
Peter Sagan vybojoval pre Slovensko dve olympijské miestenky v cestnej cyklistike.
Foto
TAS

Pre cestnú a dráhovú cyklistiku, jazdecké súťaže, pozemný hokej a softbal sú olympijské miestenky už rozdelené. V ďalších športoch – v lukostreľbe, umeleckom plávaní (pôvodne synchronizovanom plávaní), bejzbale, basketbale 3 na 3, boxe, vodnom slalome, rýchlostnej kanoistike, skokoch do vody, šerme, futbale, golfe, športovej gymnastike, modernej gymnastike, skokoch na trampolíne, hádzanej, karate, diaľkovom plávaní, modernom päťboji, ragby, jachtingu, streľbe, športovom lezení, surfingu, stolnom tenise, tenise, triatlone a vodnom póle  kvalifikačný proces pokračuje tak, ako bol pôvodne schválený, len s ročným predĺžením kvalifikačného obdobia.

„Kozmetické“ zmeny, týkajúce sa predĺženia lehoty na plnenie minimálnych podmienok účasti, objasnenia pravidiel pre prerozdelenie odmietnutých  miesteniek, vysvetlenia k výberu súťaží v súvislosti s úpravou súťažného kalendára, spravili medzinárodné federácie v kritériách pre veslovanie, plávanie, bedminton, skejtbording, taekwondo a zápasenie. Určité zmeny nastali aj v kritériách  pre atletiku, cyklistiku BMX freestyle, BMX racing, horskú cyklistiku, vzpieranie, basketbal a džudo.

S miestenkami zatiaľ 57 percent športovcov, medzi nimi 18 Slovákov

Najviac olympijských miesteniek do Tokia si zatiaľ vybojovali naši strelci - sedem. O jednu z nich sa zaslúžil puškár Patrik Jány.
Najviac olympijských miesteniek do Tokia si zatiaľ vybojovali naši strelci - sedem. O jednu z nich sa zaslúžil puškár Patrik Jány.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Hoci do OH zostáva ešte rok a rozdelených je len 57 percent celkového počtu miesteniek, už dnes môžeme povedať (ak sa hry uskutočnia s pôvodným programom a zúčastnia sa na nich všetci kvalifikovaní zahraniční športovci), že výprava SR bude možno najmenšia v histórii.

Účasť slovenskej výpravy na OH v Tokiu bude s veľkou pravdepodobnosťou bez kolektívneho športu. Aj keď šancu na vybojovanie účasti na kvalifikačnom turnaji  v talianskom Terste budú mať v januári ešte vodné pólistky, ich umiestenie v postupujúcej dvojici spomedzi 10 zúčastnených tímov by bol veľkým prekvapením.

Všetky doteraz rozdelené miestenky pre Slovákov zostávajú v platnosti. Naši športovci ich zatiaľ vybojovali osemnásť (streľba 7, rýchlostná kanoistika 5, vodný slalom 3, cestná cyklistika 2, športová gymnastika 1).

Spomedzi strelcov sa o zisk 4 miesteniek do súťaží v trape a v mix trape sa na MS 2018 zaslúžili Zuzana Rehák ŠtefečekováErik Varga. Piatu brokársku miestenku, ale v súťaži skeetarok pridala Danka Barteková. Vo vzduchovej puške 60 vybojoval na SP v Riu miestenku Patrik Jány a vo vzduchovej pištoli na 10 m na ME vo Wroclawe Juraj Tužinský.

Štvorkajak na 500 m v zložení (zľava) Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek vďaka bronzu na vlaňajších MS vybojoval štyri miestenky na OH.
Štvorkajak na 500 m v zložení (zľava) Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek vďaka bronzu na vlaňajších MS vybojoval štyri miestenky na OH.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Na MS v rýchlostnej kanoistike vyjazdila miestenky osádka K4 na 500 m  (Baláž, Zalka, Vlček, Botek) a v K1 na 1000 m Peter Gelle.

Vo vodnom slalome sa na MS 2019 podarilo vybojovať miestenky v kategóriách K1 a C1 mužov a v K1 žien. V K1 mužov si účasť na OH podľa interných kritérií už vybojoval Jakub Grigar, v C1 sa rozhodne v internom súboji tria Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán. V K1 žien sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne medzi i Eliškou Mintálovou a Janou Dukátovou.

Gymnastka Barbora Mokošová už má miestenku na meno, čím sa z 18 Slovákov okrem nej môže pochváliť len vodný slalomár Jakub Grigar.
Gymnastka Barbora Mokošová už má miestenku na meno, čím sa z 18 Slovákov okrem nej môže pochváliť len vodný slalomár Jakub Grigar.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Na základe umiestenia v rebríčku krajín v cestnej cyklistike UCI pridelila slovenským cyklistom 2 miesta.

Vo viacboji žien v športovej gymnastike vybojovala miestenku Barbora Mokošová.

Reštart kvalifikačného procesu sa očakáva ku koncu tohto roka. Atléti budú môcť plniť limity od 1. decembra 2020. Vo väčšine športov sa však kvalifikácie na OH znovu rozbehne až na budúci rok.

 

V ktorých športoch sú ešte reálne šance na účasť Slovákov?

Matej Tóth by na OH v Tokiu rád obhajoval olympijské zlato v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016.
Matej Tóth by na OH v Tokiu rád obhajoval olympijské zlato v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Atletika: Účasť na OH zaručuje iba splnenie A-limitu. Ďalší športovci budú doplnení na základe postavenia vo svetovom rebríčku. V neredukovaných tabuľkách ku koncu marca, keď sa kvalifikačný proces pozastavil, figurovalo v jednotlivých disciplínach v prvej stovke 10 našich atlétov s reálnou šancou olympijskej účasti. Olympijský šampión z Ria v chôdzi na 50 km Matej Tóth v rebríčku chýba, keďže v kvalifikačnom období od 1. 12. 2018 do 6. 4. 2020, keď sa proces pozastavil, na olympijskej trati ešte nesúťažil.

Rýchlostná kanoistika: O voľné miestenky vo všetkých disciplínach (s výnimkou K4 na 500 m a K1 na 1000 m) môžu naši rýchlostní kanoisti zabojovať na európskej kvalifikačnej súťaži v Szegede (12. - 13. mája 2021) a taktiež, ale už iba v kategóriách jednotlivcov – v K1 mužov aj žien na 200 m, v K1 žien na 500 m, v C1 mužov na 1000 m a v C1 žien na 200 m (19. – 23. mája) v 2. kole svetového pohára v ruskom Barnauli. Reálnu šancu vybojovať miestenku majú kajakárky. S najväčšou pravdepodobnosťou Mariana Petrušová alebo Ivana Kmeťová. V kategórii kajakárov môžeme doplniť iba jedného pretekára, pretože pravidlá povoľujú účasť najviac 6 kajakárov z jednej krajiny, a piati naši sa už kvalifikovali.

Vodný slalom: O získanie jednej miestenky v kategórii C1 môžu zabojovať kanoistky na budúcoročných ME v talianskej Ivrei (6. – 9. mája 2021).

Golf: V olympijskom kvalifikačnom rebríčku patrí v súčasnosti Rorymu Sabatinymu 32. miesto zo 60 postupujúcich. Uzávierka rebríčka IGF bude 21. júna 2021.

Skejtbording: V skejtbordingu postúpia na OH prví traja z MS, ktoré usporiadajú medzi 1. januárom a 29. júnom 2021. Ďalšia možnosť postúpiť na OH bude na základe kvalifikačného rebríčka, z ktorého v každej kategórii postúpi 16 športovcov. Započítavať sa budú štyri najlepšie výsledky dosiahnuté v novej sezóne. Reprezentovať krajinu v každej kategórii budú môcť najviac traja športovci. Uzávierka plnenia kritérií bude 29. júna 2021. Reálnu šancu na postup má Richard Tury, ktorému v redukovanom rebríčku priebežne patrí 19. priečka.  V každej kategórii sa na OH kvalifikuje 20 športovcov (včítane domáceho pretekára).

Plážový volejbal: Priebežne na postupovej 17. pozícii v kvalifikačnom rebríčku figurujú plážové volejbalistky Andrea Štrbová Natália Přidalová. Na OH bude súťažiť 24 dvojíc. Olympijský ranking sa uzatvorí 14. júna 2021.

Bedminton: V bedmintone sa kvalifikačné obdobie ukončí 2. mája 2021.  Martina Repiská v olympijskom rebríčku momentálne figuruje na 38. mieste,  v súťaži jednotlivkýň sa predstaví 38 hráčok.

Stolný tenis: V stolnom tenise má dobré vyhliadky na účasť miešaná dvojica Barbora BalážováĽubomír Pištej. V olympijskom rankingu im patrí 6. priečka. Šancu má aj Wang Jang, ktorý je priebežne na 33. mieste.

Špičkový svetový tenisový deblista Filip Polášek.
Špičkový svetový tenisový deblista Filip Polášek.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Lukostreľba: V lukostreľbe bude súťažiť v kategóriách mužov i žien po 64 strelcov.

Z budúcoročných ME, ktoré by sa mali  na prelome apríla a mája 2021 uskutočniť v tureckej Antalyi, sa v mužskej aj ženskej kategórii kvalifikujú prví štyria strelci. Možnosť získať miestenku bude ešte v záverečnej kvalifikačnej súťaži v júni 2021 v  Paríži. V priebežnom svetovom rankingu je  Alexandra Longová na 49. meste.

Tenis: V rebríčku ATP hráčov vo štvorhre figuruje Filip Polášek na 8. mieste. Na OH sa kvalifikujú hráči do 10. miesta, pričom si môžu donominovať spoluhráča z prvej trojstovky  v singlovom alebo deblovom rebríčku. V rebríčku WTA je Viktória Kužmová priebežne na 82. mieste (v redukovanom poradí na 62. mieste). Do 64-členného „pavúka“ sa kvalifikuje 56 hráčok na základe rebríčka, zvyšných 8 miest pridelí ITF podľa osobitných pravidiel. Za krajinu sa môžu kvalifikovať najviac 4 hráčky.

Horská cyklistika: V Tokiu bude štartovať 38 horských cyklistov. V rebríčku krajín priebežne figuruje Slovensko na 22. mieste. Ak sa do uzávierky rebríčka podarí posun na 21. miesto, na OH bude môcť štartovať jeden horský cyklista. V individuálnom rebríčku UCI je z našich najvyššie Martin Haring. V rebríčku žien patrí Slovensku 29. miesto.

Z našich plavcov má zatiaľ najbližšie k olympijskej účasti v Tokiu Richard Nagy.
Z našich plavcov má zatiaľ najbližšie k olympijskej účasti v Tokiu Richard Nagy.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Plávanie: Viacerí naši plavci a zatiaľ zaplávali B-limitov, ten však účasť na OH nezaručuje. K „áčku“, ktoré by znamenalo istú účasť na OH, sa výrazne priblížil iba Richard Nagy. Zoznam pretekov, na ktorých budú môcť plavci plniť kvalifikačné limity, FINA oznámi do februára 2021. Uzávierka plnenia limitov bude 27. júna 2021. Do konca júna FINA potvrdí kvalifikovaných športovcov s A-limitom a zároveň oznámi, ktorých športovcov pozve na OH na základe splnenia B-limitu (OST). Šancu na účasť majú 2 - 3 plavci, najmä z okruhu Nagy, Klobučník, Podmaníková, Trníková, Hájková.

Džudo: Obdobie kvalifikácie sa pôvodne malo skončiť 30. mája 2020, podľa nových kritérií potrvá až 29. júna 2021. Vo všetkých siedmich hmotnostných kategóriách sa priamo z rebríčka IJF kvalifikuje 18 džudistov (jeden za krajinu). Ďalších 100 sa kvalifikuje z rebríčka IJF rešpektujúc vopred stanovené kvóty pre jednotlivé kontinenty. V simulovanom poradí je z našich najvyššie, na 28. teoreticky postupovom mieste Peter Žilka (do 90 kg). Ďalšiemu v poradí Milanovi Randlovi (do 90 kg) patrí priebežne 41. a Matejovi Poliakovi (do 66 kg) 52. priečka.

V ktorých športoch ešte naši športovci majú šance?

Streľba: Strelci budú môcť bojovať o ďalšie miestenky od 26. februára do 8. marca na ME vo vzduchových zbraniach vo fínskej Lohji a od 23. mája do 6. júna na ME v guľových a brokových disciplínach v chorvátskom Osijeku.

Triatlon: Z rebríčka ITU miešaných štafiet a z kvalifikačnej súťaže miešaných štafiet postúpi desať krajín plus Japonsko, pričom v kategórii mužov i žien pridelia po dve miestenky (22+22). Slovensko priebežne figuruje na 36. nepostupovom mieste. Ďalšia možnosť postupu je z kvalifikačnej súťaže miešaných štafiet, z ktorej postúpia tri najlepšie, pričom v kategórii mužov i žien pridelia po dve miestenky (6+6). Z individuálneho rebríčka ITU, v ktorom je momentálne Richard Varga aj Romana Gajdošová sú v redukovanom poradí na prvom nepostupovom (56.) mieste.

Boxer Andrej Csemez (vľavo) je ešte stále v hre o účasť na OH v Tokiu.
Andrej Csemez (vľavo) sa ako jediný slovenský boxer kvalifikoval na olympijské hry do Tokia.
Foto
TASR/Michal Svítok

Box: Európsky kvalifikačný turnaj boxerov v Londýne prerušili po treťom dni. Vo februári 2021 bude turnaj pokračovať, jeho dejisko zatiaľ nie je určené. Zúčastnia sa na ňom iba tí športovci, ktorí súťažili až do jeho prerušenia. Z našich zostali v hre už len Andrej CsemezJessica Triebeľová. V máji sa uskutoční ešte svetový kvalifikačný turnaj, miesto jeho konania ešte nie je určené.

Karate: Na OH priamo postúpia v každej kategórii štyria najlepší karatisti v kategóriách žien aj mužov. Kvalifikačný rebríček sa uzatvorí 21. mája 2021. Z kvalifikačného turnaja v júni 2021 postúpia v každej kategórii najlepší traja. Miestenky pridelené na vlaňajších Európskych hrách a na Panamerických hrách  zostávajú v platnosti. Na OH sa bude súťažiť v troch váhových kategóriách mužov aj žien. V každej hmotnostnej kategórii bude súťažiť 10 karatistov. Z našich majú najvyššie rebríčkové postavenie v kumite Miroslava Kopúňová (nad 61 kg) 16. miesto a Ingrida Suchánková (do 61 kg) 16. miesto, z mužov Dominik Imrich (30. miesto).

Zápasenie: O miestenky sa bude bojovať v marci 2021 na európskom kvalifikačnom turnaji v Budapešti a v apríli na svetovom kvalifikačnom turnaji v Sofii.

Športová gymnastika: O účasť z našich ešte môže zabojovať Slavomír Michňák v súťažiach Svetového pohára a na aprílových ME v Bazileji.

Športy, v ktorých majú naši aspoň teoretickú šancu na OH

Teoretickú šancu postúpiť do Tokia majú Slováci aj v niektorých ďalších športoch, pokiaľ sa zúčastnia na kvalifikačných súťažiach, alebo získajú dostatok bodov do rebríčkov. V umeleckom plávaní sa kvalifikačná súťaž uskutoční od 4. do 7. marca 2021 priamo v Tokiu. V diaľkovom plávaní bude kvalifikačná súťaž 29. – 31. mája vo Fukuoke. Vo vzpieraní medzinárodná federácia zverejní pridelenie miesteniek na základe rebríčka 22. mája 2021. Miesta ani dátumy veslárskych kvalifikačných regát zatiaľ nie sú určené. V šerme je 5. apríla 2021 uzávierka rebríčka FEI pre kvalifikáciu tímov a 15. – 30. apríla sa uskutočnia zónové kvalifikačné súťaže. Veľmi teoretickú šancu majú aj šermiari.

Športy, v ktorých budú olympijské súťaže s určitosťou bez Slovákov

Vo viacerých športoch Slováci stratili šancu kvalifikovať sa na OH v Tokiu už dávno. Ide o futbal, basketbal, volejbal, hádzanú, pozemný hokej, ragby, bejzbal, softbal, jachting, jazdectvo, moderný päťboj, surfing a taekwondo. Z odvetví olympijských športov ešte budú naši s určitosťou absentovať v dráhovej cyklistike, BMX, modernej gymnastike, skokoch na trampolíne a v skokoch vo vody.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV