Športové aktuality
3 min. čítania

AKTUALIZOVANÉ: Patrik Jány strieľal výborne, vo finále súťaže vo vzduchovej puške skončil siedmy

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.olympic.sk a www.atletika.sk
Patrik Jány v tokijskej kvalifikácii.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Patrik Jány obsadil vo finále súťaže v streľbe zo vzduchovej pušky výborné siedme miesto. Olympijský debutant po parádnom výkone v kvalifikácii, keď skončil štvrtý spomedzi 47 puškárov, sa rozlúčil s vyraďovacou súťažou ako druhý po Rusovi Maslennikovovi, čo znamenalo v konečnom účtovaní 7. miesto. Zo slovenských strelcov sa doposiaľ dostal do olympijského finále v tejto disciplíne len Jozef Gönci, ktorému sa v Aténach 2004 zaleskol na hrudi bronz.

Zverenca Zoltána Baláža o lepšie umiestenie v streleckom centre Asaka obrali dva nie veľmi vydarené výstrely - celkovo 13. a 14. vo finále - keď dosiahol len 9,6 a 9,8 bodu. Z Európanov bol strelec banskobystrickej Dukly tretí, predstihli ho Turek Akgun a Peni z Maďarska. Dramatický vyraďovací duel o zlato vyhral William Shaner z USA pred Číňanom Šeng Li-chaom, bronz získal ďalší čínsky strelec Jang Chao-žan.

"S výsledkom som nadmieru spokojný, veď je to moja prvá olympiáda, Túžil som dostať sa do finále a - podarilo sa. Je to niečo neskutočné," tešil sa Patrik Jány v novinárskej mixzóne po svojom prvom olympijskom finále.

Do súboja elitnej osmičky o tokijské medaily sa dostal zo štvrtej priečky so ziskom 630,5 bodu. Lepší boli len Číňan Jang Chao-žan a dvojica Američanov Lucas Kozeniesky (631,5) a William Shaner (630,8). Jány predviedol zo 60 výstrelov dve absolútne desiatky (10,9) a jeho záverečná 10-výstrelová položka, v ktorej nastrieľal 106,6 bodu, bola druhá najlepšia spomedzi všetkých, ktoré 47 puškárov v streleckom centre Asaka predviedli.

Víťaz Svetovej univerziády 2019 v Neapole začal kvalifikáciu výborne, po 20 výstreloch viedol, avšak po miernom útlme v strede kvalifikácie sa zosunul až na nepostupové pozície tesne za prvou desiatkou. Mimoriadne dobre skoncentrovaný Banskoštiavničan však zabral a po dvoch tretinách súťaže sa znova predral na 5. miesto znamenajúce postup. Záver mal potom skvelý, v poslednej šiestej položke s výnimkou posledného výstrelu triafal len 10,5 a viac a v 54. Výstrele dal svoju druhú dokonalú desiatku (10,9).

„Patrik dnes strieľal super. Bol som asi nervóznejší ako on, veľmi ťažko sa mi na to pozeralo. Potešil ma výborný úvod, aj Patrikovi určite dodal energiu i motiváciu do ďalších 40 výstrelov. Kvalifikácia bola nesmierne náročná a najmä kvalitná. Na postup bolo potrebných 629,2 bodu, čo je veľmi vysoký súčet. S takýmto číslom sme veru nepočítali. Finále bude tiež ťažké, dostali sa doň dvaja-traja, ktorí aj vo finálových častiach dosahujú výborné výsledky,“ komentoval stručne Jányho kvalifikačné vystúpenie tréner Zoltán Baláž.

A čo mu poradí pred finále? „Ťažko niečo radiť, prejdeme si len robotu, čo musí spraviť vždy pred pretekmi. Zopakujeme si, čo vieme, nebude tam nič mimoriadne. Kľúčové bolo, čo sme urobili v záverečnej príprave v posledných dvoch troch týždňoch,“ zdôraznil kouč Patrika Jányho, ktorý 29. júla oslávi 24. narodeniny. Prvý darček k sviatku si už pripravil sám – postupom do olympijského finále.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV