Športové aktuality
Podcast
3 min. čítania

Aký bol šport pred Nežnou revolúciou. Spomína slovenská gymnastka storočia

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty |  Spotify | Apple podcasty RSS 

„Věra Čáslavská to nemala v Mexiku jednoduché. Už len preto, že sa v roku 1968 politicky angažovala. Bola veľká vlastenka. Podpísala 2000 slov, vedela, čo ju čaká. Ešte k tomu si naplánovala svadbu. Nemala to ľahké, ani istotu medaily, ktorú mala obhajovať z Tokia. Obdivovala som, s akou gracióznosťou a odvahou bojovala a trénovala za ťažkých podmienok, lebo netrénovala s nami.“ 

V druhej polovici 60. rokov minulého storočia patrila k najlepším gymnastkám na svete. Marika Némethová-Krajčírová získala po boku legendárnej Viery Čáslavskej striebornú medailu v tímovej súťaži na olympiáde v Tokiu 1964, rovnako tak v Mexiku 1968. 

V metropole Japonska štartovala ako 16-ročná najmladšia z celej výpravy a jediná Slovenka v družstve.

Na svetovom šampionáte 1966 v Dortmunde sa podieľala na historickom víťazstve družstva ČSSR nad dovtedy suverénnym družstvom ZSSR, víťaziacim všade nepretržite od OH 1952.

Zrejme v životnej forme však bola o rok neskôr na európskom šampionáte v Amsterdame. Jej fenomenálna tímová kolegyňa Čáslavská si tam vybojovala všetkých päť zlatých, ale blysla sa aj Krajčírová – vo viacboji i na bradlách získala bronz, v preskoku a v prostných bola štvrtá, na kladine piata!

Roky pracovala ako trénerka mládeže, neskôr takmer dve desaťročia pôsobila v Taliansku.

Redaktor Stanislav Benčat v ďalšom pokračovaní olympijského podcastu vyspovedal slovenskú gymnastku storočia, s ktorou sa rozprával nielen o športe, ale aj politických udalostiach minulosti. O čom všetkom Marika Némethová-Krajčírová rozprávala?

Ako prežívala revolučný november 1989? 

Ako vnímala šport v Česko-Slovensku počas komunizmu? 

Stretla sa počas kariéry s dopingom? 

Ako si spomína na legendárnu kolegyňu Věru Čáslavskú? 

Kde vidí najväčšie problémy gymnastiky na Slovensku? 

Ako sa teší na blížiacu sa olympiádu v Tokiu a ako vníma elitné gymnastky dneška? 


Olympijský podcast môžete počúvať zadarmo 

Počúvajte na: Google podcasty |  Spotify | Apple podcasty RSS 

Olympijský podcast môžete počúvať nielen prostredníctvom počítača, ale aj mobilného telefónu. Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Podcasty. Mobilné telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Podcasty Google, Podcast Addict...). Olympijský podcast môžete počúvať taktiež na Spotify. Do vyhľadávania vo svojich aplikáciách, cez ktoré nás chcete počúvať, zadáte „Olympijský podcast", nastavíte si automatické odoberanie a každý týždeň môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. 

Prečítajte si aj:

Bývalá hádzanárka Mária Ďurišinová: „Až v Soule sme pochopili, o čo sme boli ukrátené”

Legenda v behu na lyžiach Alžbeta Havrančíková: „Sedemnásteho novembra sme sa vracali z prípravy vo Švédsku. Nevedeli sme, do čoho prídeme“

Zjazdové lyžovanie nemalo v bývalom režime na ružiach ustlané, spomína Janka Gantnerová-Šoltýsová

Hokejová legenda Igor Liba: „Do zámoria som mohol odísť cez každé MS, človek to však musí mať v sebe”

Jozef Lohyňa: „Na Západe ma vnímali ako protivníka, ktorý im môže uchmatnúť medailu. Ich obavy som naplnil”

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV