Športové aktuality
3 min. čítania

Alexander Slafkovský sa preniesol do žiackych čias, v súčasnej situácii mu nechýba optimizmus

Martin Horváth, Andrej Galica
Foto
TASR/Martin Baumann

Vodný slalomár Alexander Slafkovský sa v týchto dňoch už môže pripravovať na divokej vode v domácom Liptovskom Mikuláši. Skúsený pretekár verí, že postupne sa budú môcť uskutočniť preteky a napokon aj budúcoročná olympiáda.

Na začiatku nebol koronavírus vnímaný ako globálna hrozba. „Po vypuknutí v Číne si každý myslel, že tam aj zostane a vyrieši sa to na území tejto krajiny,“ vyjadril sa Slafkovský. Postupne si však každý začal uvedomovať, že situácia je vážna. „Hneď ako sa rozpútala pandémia, tak som to začal vnímať ako niečo, čo môže zastaviť celý kolobeh života. Naozaj sa to deje, už je to všade. Ľudia sú pozatváraní doma.“

Všetko zlé je však na niečo dobré. „Možno nás to naozaj prinúti prehodnotiť svoje priority v živote. Často už len od základných vecí, ktoré sme roky odkladali a zrazu máme na ne čas. V tomto sa dá nájsť pozitívum.”

Už môže trénovať na vode

Prvá fáza postupného zmierňovania reštriktívnych opatrení priniesla aj otvorenie vonkajších športovísk. „Vďaka uvoľneniu opatrení, za čo ďakujeme všetkým zainteresovaným, môžeme aspoň čiastočne chodiť raz denne na vodu podľa určitého rozpisu.”

Aktuálna situácia prináša aj návrat do minulosti. „Prezliekame sa pri aute, takže sme sa vrátili trošku do žiackych čias. To je však ten najmenší problém. Dôležité je, že športoviská sú už čiastočne otvorené aspoň vo vonkajších priestoroch a nehrozí nám za to žiadna sankcia.”

Odklad olympiády je pochopiteľný

Pandémia koronavírusu vyústila do presunutia olympijských hier na rok 2021. „Pre mňa ide o logické vyústenie situácie. Verím, že na budúci rok bude už situácia stabilizovaná a všetko sa uskutoční v najlepšom poriadku.”

V Japonsku to určite nebudú mať jednoduché. „Sú však tak silný národ, že sa zomknú a pripravia olympijské hry v najlepšom možnom meradle.”

O pár mesiacov by sa mohlo začať súťažiť

Aktuálne sa začína tréningový proces takmer od nuly. „Ak sa na to pozriem reálne, tak dúfam, že koncom leta, prípadne v septembri by mohli byť nejaké preteky.”

V najbližšom období majú vodní slalomári dostatok času, aby sa dostali naspäť do formy. „Či sa však uskutočnia podujatia, alebo nie, je nateraz ešte stále otvorené. Situácia sa mení a vyvíja. Verím však, že sa to začne zlepšovať aj vo svete.“

Podľa Slafkovského budú domáce preteky to prvé, čo budú môcť vodáci absolvovať. „Pôjde len o regionálne alebo národné preteky. Medzinárodné sa budú môcť konať asi až neskôr, pretože otvorenie hraníc je ešte na dlhé lakte.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV