Športové aktuality
3 min. čítania

Alžbeta Bačíková vylepšila najlepšie umiestenie Slovenky na majstrovstvách sveta v dráhovej cyklistike

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Alžbeta Bačíková.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Dráhová cyklistka Alžbeta Bačíková dosiahla najlepší výsledok Slovenky na majstrovstvách sveta v novodobej histórii. Na šampionáte vo francúzskom Roubaix skončila v disciplíne scratch na 7. priečke.

Scratch, teda hladká jazda na velodróme, je pre Bačíkovú jej najsilnejšia disciplína. Pred dvoma rokmi na svetovom šampionáte v poľskom Pruszkowe bola v nej ôsma, teraz svoje umiestnenie o jednu priečku ešte vylepšila. Ôsma skončila aj nedávno na európskom šampionáte vo švajčiarskom Grenchene.

Od úvodu využívala svoje skúsenosti a pohybovala sa v prvej polovici pelotónu. Keď Talianka Martina Fidanzová nasadila sedem kôl pred koncom k masívnemu útoku, v balíku za ňou nastal mierny chaos. Bačíková v záverečnom šprinte finišovala na 7. priečke. Za zlatou Fidanzovou skončili Holanďanka Maike van der Duinová a bronz patril veľmi sklamanej Jennifer Valentovej z USA.

„Každý vstup do šampionátu býva vždy nervózny. Človek nevie, čo od seba má očakávať, aké má nohy. Teraz to bolo o to náročnejšie, že jeden vrchol sezóny som mala pred dvoma týždňami a hneď nasledoval aj ďalší,“ hovorila po pretekoch Alžbeta Bačíková.

S výsledkom je spokojná, aj keď v neho nedúfala. Stále dúfa, že z niektorého významného šampionátu privezie domov aj medailu. „Keby mi pred pretekmi niekto povedal, že budem siedma, tak neuverím. Necítila som sa vôbec vo svojej koži. Na oficiálnych tréningoch som sa trápila. Takže s výsledkom som spokojná, aj keď mojou métou je stále medaila. Dnes bola bližšie ako roky predtým. Vydala som zo maximum a nie som sklamaná,“ doplnila cyklistka Dukly Bratislava.

Okrem Bačíkovej sa v Roubaix v slovenskom drese predstavujú aj Tereza MedveďováMartin Chren. V jednotlivých disciplínach štartuje maximálne 24 pretekárov, ktorí si vybojovali miestenky na základe výsledkov počas sezóny. Bačíková bude vo štvrtok štartovať vo vylučovacích pretekoch, ktoré majú na MS premiéru.

Šampionát sa mal pôvodne konať v turkménskom Ašchabade. Po odstúpení určila Medzinárodná cyklistická únia za náhradné dejisko Roubaix. Majstrovstvá sveta sa konajú na krytej drevenej dráhe, nie na velodróme, ktorý preslávila klasika Paríž – Roubaix. Vo Francúzsku platia pre účastníkov prísne protipandemické pravidlá. Pohybovať sa môžu len v rámci šampionátovej bubliny.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV