Športové aktuality
Los Angeles, Oslo
3 min. čítania

Americkí plavci vyzvali Olympijský a paralympijský výbor USA, aby žiadal odklad OH v Tokiu, to isté žiada aj Nórsky olympijský výbor

Ilustračná fotografia.
Foto
TASR/AP

Plavecká organizácia USA Swimming nalieha na Olympijský a paralympijský výbor USA (USOPC), aby sa zasadil o odloženie tokijských hier na leto 2021. USA Swimming list zverejnil po tom, ako USOPC v piatok deklaroval podporu prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi, ktorý napriek pandémii koronavírusu naďalej trvá na tohtoročnom termíne.

Prezident USA Swimming Tim Hinchey zaslal výzvu výkonnej riaditeľke USOPC Sarah Hirshlandovej. "Žiadame výbor USA, ako lídra v olympijskom hnutí, aby využil váhu svojho slova a postavil sa na stranu športovcov. Svet sa im prevrátil naruby a mnohí majú problém trénovať a pripravovať sa na najväčšiu súťaž ich života. Správne by bolo dať na prvé miesto zdravie a bezpečie všetkých a vyhodnotiť, aké následky má pandémia na prípravu športovcov. Nákaza prekračuje hranice a ničí celé populácie, všetci zažívajú nepredstaviteľné prekážky, ktoré niekoľko mesiacov OH vyvolávajú otázky o nerovnosti štartového poľa. Naši reprezentanti sú pod nesmiernym tlakom a stresom. Ich mentálne rozpoloženie by malo patriť medzi priority," povedal Hinchey.

Prezident USA Swimming výzvu konzultoval s 85 plavcami reprezentačného tímu, ktorí vyjadrili svoje obavy. Podľa USA Swimming obmedzenia pohybu a zgrupovania sa už teraz narušujú tréningový proces. Súhlasí s tým tiež kouč Bob Bowman, ktorý priviedol Michaela Phelpsa k 23 olympijským titulom a 28 medailám. "Nejde len o výkonnostné hľadisko, ale aj o to, čo prežívajú momentálne z psychickej stránky. Obávam sa, že hľadanie miest na trénovanie je opak chránenia sa pred koronavírusom. Núti ich to robiť veci, ktoré nie sú v súlade s celonárodným cieľom. Jestvujú vyššie hodnoty než šport a nie je dobré, keď ich ľudia musia obchádzať," povedal Bowman pre USA Today.

USA sú dlhodobo plavecká veľmoc, na OH 2016 v Riu de Janeiro získali 33 medailí. Nabitú národnú kvalifikáciu do Tokia majú naplánovanú od 21. do 28. júna v Omahe. USOPC zareagoval spoločnou odpoveďou Hirshlandovej a prezidentky Susanne Lyonsovej: "Úplne rozumieme športovcom, ktorí sa musia vyrovnať s neistotou v súvislosti s OH. Majú obavy o tréning, kvalifikáciu či antidopingové kontroly a žiadajú jasnejšiu komunikáciu. USOPC dal najavo, že zdravie a dobro športovcov i celej spoločnosti sú teraz najvyššia priorita. Zároveň však počúvame, že nechcú predčasne prísť o možnosť súťažiť na olympijských a paralympijských hrách."

Nórsky olympijský výbor (NOV) a tamojšia Konfederácia športov (NIF) vyzvali medzinárodné hnutie MOV na odloženie hier v Tokiu až do skončenia pandémie koronavírusu. Obe organizácie uviedli, že v súčasnej situácii nemienia poslať svojich reprezentantov do Japonska. Pod iniciatívu sa podpísal aj Nórsky paralympijský výbor. "Obávame sa šírenia ochorenia COVID-19, situácia v mnohých častiach sveta je nebezpečná a my nemáme legitímne právo poslať našich športovcov do Tokia. Rešpektujeme zdravotnícke autority aj MOV, ktorému určite, rovnako ako nám, ide o bezpečnosť športovcov i verejnosti, preto by sme ocenili, ak by sa stanovil konečný termín rozhodnutia o konaní hier," citoval zo stanoviska NIF portál inisidethegames.biz.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV