Športové aktuality
7 min. čítania

Andrea Podmaníková berie štipendium Olympijskej solidarity MOV ako motiváciu, účasť na olympiáde by bola jedným zo splnených snov

Foto
TASR/Dano Veselovský

Sympatická plavkyňa Andrea Podmaníková sa aktuálne pripravuje domácich podmienkach a rada by sa postupnými krôčikmi dopracovala na olympiádu. Rodáčka z Topoľčian môže ísť za svojím cieľom aj vďaka štipendiu Olympijskej solidarity (OS) MOV, ktoré stále ešte len 22-ročnej pretekárke umožňuje skvalitnenie prípravy. V minulom roku vybojovala pre Slovensko po siedmich rokoch pódium v rámci Svetového pohára, keď skončila v Budapešti tretia na 50 m prsia. Talentovaná športovkyňa je členkou Pirana SC Topoľčany, pričom aktuálne trénuje len pod vedením kondičného trénera Jána Čerňana, keďže nemá prístup k bazénu. V uplynulom období študovala na SMU v americkom Dallase (tamojšiu univerzitu v minulosti vyštudovali tri slovenské plavkyne – Martina Moravcová, Martina Hrdinová a Denisa Smolenová) a v nasledujúcich mesiacoch by mala začať študovať na univerzite v Severnej Karolíne v mestečku Raleigh.

Láska k plávaniu prišla postupne

Prvýkrát bola „hodená do vody" v Štúrove. „Mám starších súrodencov a oni absolvovali plavecký výcvik. Išla som teda v ich šľapajách. Absolvovala som výcvik, pričom som tam veľmi nevynikala." Zaujímavé je, že spočiatku nechcela ísť plaveckým smerom. „Patrila som medzi najslabších v skupine, takže najskôr nebolo v pláne vôbec plávať, a nie to ešte na profesionálnejšej úrovni."

Plaveckú školu však navštevovala aj naďalej a pri plávaní napokon zostala. „Neminulo ma to a musela som absolvovať hodiny aj počas školského vyučovania. Postupne som začala chodiť aj na tréningy do klubu. Najskôr som sa síce tomu nechcela venovať, ale strastiplnou cestou a po dohováraní viacerých ľudí sa mi to napokon zapáčilo."

Štipendium ako "iskrička nádeje"

Je rada, že môže vďaka návrhu Slovenskej plaveckej federácii a jeho podporenia zo strany Slovenského olympijského a športového výboru poberať štipendium OS MOV. „Vnímam to ako istú iskričku nádeje, že naozaj nie som úplne na „zahodenie" a počítajú so mnou aj do budúcna. Veľmi som sa tešila, keď som sa dostala do programu Olympijskej solidarity MOV."

Keď máte viac peňazí na prípravu, tak môže byť aj kvalitnejšia. „Môžem si dovoliť vycestovať na viacero medzinárodných pretekov a sústredení počas sezóny. Taktiež zaplatiť trénerov, fyzioterapeutov a rôzne formy regenerácie. Štipendium mi umožňuje mať prístup ku kvalitnejšej príprave s rôznymi vymoženosťami."

V škole takisto dostáva štipendium, ktoré jej plne hradí štúdium. „Človek si môže pomôcť tým, že školu môže vyštudovať vďaka športu prakticky zadarmo. Mám podporu taktiež zo Slovenskej plaveckej federácie a, samozrejme, od SOŠV. Univerzita si v súvislosti so štipendiom vyhradzuje právo, že nemôžem mať marketingových partnerov. Tento rok bol plán, že dostanem rozpočet na prípravu aj od Dukly, čo sa vlani nepodarilo. Neviem však, ako to bude. Popravde, momentálne sa mi viac oplatí študovať ako byť profesionálna športovkyňa.“

Namiesto bazénu činky, bicykel či korčule

Už takmer dva mesiace sú všetky bazény zatvorené, a tak sa plavci musia zaobísť bez klasického tréningového režimu. „Aj keď mi situácia nedovoľuje sa pripravovať, ako som zvyknutá, snažím sa z toho vyťažiť čo najviac. Momentálne som v kontakte s ľuďmi, od ktorých sa veľa učím, čo sa týka tréningového procesu a odstraňovania mojich nedostatkov napriek tomu, že nie som v bazéne. Aj preto dosť intenzívne spolupracujem najmä v týchto dňoch s mojím kondičným trénerom Jánom Čerňanom. Ten mi dokonca aj požičal nejaké pomôcky, ktoré môžem využívať doma, a uľahčil mi tým situáciu."

Okrem prípravy v domácom prostredí trénuje taktiež v exteriéri podľa toho, ako to umožňuje aktuálna situácia. „Absolvujem aj tréningy na bicykli alebo na korčuliach."

Andrea Podmaníková s ďalšou štipendistkou Olympijskej solidarity MOV Vandou Michalkovou
Andrea Podmaníková s ďalšou štipendistkou Olympijskej solidarity MOV Vandou Michalkovou
Foto
Ján Súkup

Krok po kroku na olympiádu

Pri olympijských hrách ide o veľký športový sviatok, ale momentálne čelíme niečomu oveľa väčšiemu ako je šport. „Na základe toho je odloženie olympiády logické riešenie a stotožňujem sa s ním. Rok k dobru uvítam a popracujem na mojich nedostatkoch, aby som sa na ne mohla kvalifikovať.“

V Japonsku ešte nesúťažila. „Dúfam, že jedného dňa sa mi tam podarí ísť. Urobím všetko preto, aby som sa kvalifikovala na olympiádu. Myslím si, že na olympijské hry sa dostanú zo Slovenska len plavci, ktorí budú mať zaplávaný A-limit. Aktuálne som od neho dve sekundy na prsiarskej stovke a tri sekundy na dvojstovke.

Momentálne využíva čas aj na vzdelávanie a chce sa zlepšovať. "Účasť na olympiáde by bola pre mňa jeden zo splnených snov, ale nepozerám sa na to spôsobom ,čo keby´. Momentálne sa viac sústredím na proces odstraňovania technických nedostatkov, nie na finálny produkt."

Počas leta plánuje odlet do USA

V týchto dňoch ešte nevieme, kedy sa otvoria bazény. „Dúfam, že to bude čo najskôr. Rada by som už mala plavecký tréning. Zatiaľ trénujem podľa plánu, ktorý tu mám už dva mesiace. Čakám len na informácie zhora.“

Univerzitu v Dallase mení za Severnú Karolínu, pričom chce ísť vlastnou cestou. „Myslím si, že je pre mňa lepšie ísť na školu, kde ešte nepôsobil žiadny slovenský plavec. Akademicky považujem školu v Dallase za veľmi dobrú, ale prioritne sa venujem plávaniu. Uprednostnila som preto Raleigh, keďže ponúka výborný plavecký program. Chcem mať aj oveľa kvalitnejších sparingpartnerov a posúvať sa vpred.“

Odlet do USA má naplánovaný na leto. „Verím, že budem môcť odletieť v riadnom termíne. Ťažko však predpokladať. Nateraz ma však čaká viac vzdelávania a objavovanie vecí, ktoré ma bavia aj mimo plávania."

Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV)

je inštitúcia, prostredníctvom ktorej MOV podporuje množstvo olympijských projektov na celom svete, aj jednotlivé národné olympijské výbory a ich vlastné projekty. Celý chod OS MOV, aj ňou prideľované granty, sa financuje z podielov predaja vysielacích práv z olympijských hier.

Jeden z hlavných grantových programov OS MOV je olympijské štipendium pre športovcov – kandidátov štartu na OH, resp. na ZOH. Neustály nárast cien vysielacích práv z OH/ZOH sa prejavuje v raste výšky štipendií v každom štvorročnom období olympijského cyklu. V porovnaní so štipendijným programom OS MOV pred OH 2016 v Riu de Janeiro došlo smerom k OH 2020 v Tokiu k výraznému navýšeniu celkovej výšky podpory – z predchádzajúcej úhrnnej sumy 177 037 USD na 257 400 USD.

Na Slovensku poberá štipendium k OH v Tokiu 11 športovcov

Smerom k OH v Tokiu toto štipendium poberá 11 slovenských športovcov. V porovnaní s minulosťou sa štipendijný program OS MOV rozšíril o celý jeden rok, takže všetci 11 naši športovci na hradenie nákladov spojených s ich športovou prípravou počas 36 mesiacov každý mesiac poberajú v priemere 650 dolárov (USD). Zo štipendia si môžu hradiť náklady na prenájom športoviska, mzdu trénera, lekárske prehliadky a vyšetrenia, cestovné a úrazové poistenie, ubytovacie a stravovacie náklady, aj vreckové. Pochopiteľne, náklady musia vydokladovať a za štyri mesiace predložiť ich vyúčtovanie. Nad uvedený rámec môžu športovci čerpať ešte grant až do výšky 4.545 USD na hlavu na hradenie účasti na kvalifikačných súťažiach na OH. Držiteľ štipendijného grantu OS MOV o štipendium príde vo chvíli, keď bude jasné, že už nemá ani teoretickú šancu kvalifikovať sa na OH 2020.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV