Športové aktuality
3 min. čítania

Andrej Csemez uznal kvality prvého súpera, verí si aj proti ďalšiemu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Andrej Csemez v prvom kole olympijského turnaja zdolal Princea z Trinidadu a Tobaga.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Člen armády Trinidadu a Tobaga Aaron Solomon Prince bol na úvod olympijských bojov pre Andreja Csemeza veľmi zdatný súper, ale v prvom kole kategórie do 75 kg slovenského pästiara nezastavil. Dvadsaťtriročný člen KO Box Club Galanta súboj ovládol na body.

Csemez vyhral u štyroch ringových rozhodcov, u jedného sa duel skončil remízou. Prvý Slovák v olympijskom ringu po 25 rokoch bol počas celého súboja veľmi aktívny. V prvom kole rozdával jeden úder za druhým, jeho súper z Trinidadu sa skôr iba bránil.

„Prvé kolo bolo jednoznačné. Neviem, či sa jeden rozhodca nepomýlil. Štyria prisúdili víťazstvo mne, len piaty súperovi. Je to divné. Napokon som celý duel u žiadneho bodového arbitra neprehral, takže môžem povedať: Bol to náročný protivník, ale víťazstvo jednoznačné,“ spokojne hovoril Andrej Csemez.

Princeovi prisúdil prvé kolo len Wulfren Olivares Perez z Kolumbie, Nelka Shiromala Thampu zo Srí Lanky, Anar Babanli z Azerbajdžanu, Jermek Sujeniš z Kazachstanu i Maksim Sulejmani z Austrálie sa priklonili na slovenskú stranu.

Vyrovnanejší záver zápasu

V druhom kole sa súboj vyrovnal. Prince začal boxovať otvorenejšie, už iba nebránil. Rovnako vyzeralo aj tretie kolo. V oboch mal mierne navrch Csemez, čo potvrdili aj arbitri. Trpezlivo pracoval, snažil sa uhýbať direktom, nohy mu kmitali a predovšetkým počúval rady trénerov Tomiho Kida Kovácsa a Pavla Hlavačku.

„Na zápas som nastupoval s cieľom, aby som súpera už v úvode viackrát trafil a potom ho zatlačil. V prvom kole ma ani poriadne netrafil. Chcel som pokračovať rovnakým štýlom aj v ďalších dvoch. Prince pridal, ja som nechcel zbytočne plytvať silami. Na prvý zápas to bol skutočne ťažký súper. Vyhral som a som spokojný,“ priznal Bandi, ako ho volajú najbližší.

Prince pre svoj sen zúčastniť sa na olympijských hrách obetoval aj črtajúcu sa profesionálnu kariéru. Radšej vstúpil do armády a v rámci nej sa pripravoval na vrcholné medzinárodné turnaje. Pod päť kruhov sa mu podarilo kvalifikovať až na štvrtý pokus. Nevyšlo mu to do Pekingu 2008, Londýna 2012 a ani Ria de Janeiro 2016. Do Tokia sa dostal vďaka pozícii v panamerickom rebríčku. Stal sa štvrtým boxerom z Trinidadu a Tobaga, ktorý boxoval na olympijských hrách.

Po dvoch rokoch opäť s Arménom

V boji o postup do štvrťfinále čaká na Csemeza boxer z Arménska Arman Darčiňan. V rodine jeho protivníka má box dlhú tradíciu, v roku 2000 sa v Sydney predstavil Armanov strýko Viktor. Csemez sa s Darčiňanom stretol v roku 2019 na majstrovstvách sveta v boxe v Jekaterinburgu. Armén vyhral vtedy hladko 5:0 na body.

Odvtedy sa situácia výrazne zmenila, výkonnosť Slováka išla nahor. Napriek tomu, že favoritom duelu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 29. júla o 4.30 SELČ, bude Darčiňan, Csemez chce uspieť.

„Dnes som o dva roky starší a skúsenejší. Sledoval som Darčiňana na tréningoch. Vyzerá, že za roky sa neposunul výkonnostne vyššie. Teším sa na ďalší zápas, idem doňho ešte silnejší ako do prvého a lepšie pripravený,“ zakončil Csemez.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV