Športové aktuality
3 min. čítania

Ani dve chyby v ležke Paulíny Fialkovú nepoložili a priblížila sa k pjongčanskému maximu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Paulína Fialková sa v stíhacích pretekoch dostala do elitnej desiatky.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Solídny beh a dobrá streľba. To sú základné atribúty v súčasnom svetovom biatlone, aby sa pretekárka dostala do elitnej desiatky výsledkovej listiny. Paulína Fialková ich dokázala naplniť a v stíhacích pretekoch na 10 km obsadila 10. miesto.

Pri tretej olympijskej účasti dosiahla druhý najlepší individuálny výsledok v kariére pod piatimi kruhmi. Jej maximom je 5. pozícia z vytrvalostných pretekov na 15 km v Pjongčangu 2018.

Čistú stojku už dlho nemala

Staršia zo sestier Fialkových vybiehala do stíhačky zo 14. miesta po šprinte. Po prvej streľbe to vyzeralo veľmi nádejne, vybielila všetkých 5 terčíkov. Dve chyby na druhej položke ju síce vyradili z boja o medaily, ale nevzdala sa a čistou streľbou na ďalších dvoch položkách a kvalitným behom sa posunula do najlepšej desiatky.

„Som veľmi spokojná. V posledných dvoch rokoch je špička veľmi vyrovnaná, každé umiestnenie v najlepšej desiatke je vynikajúce. Musím si ho vážiť,“ povedala 29-ročná biatlonistka a pokračovala: „Čistú stojku som nemala už poriadne dlho. Našťastie chyby v druhej ležke neboli napokon fatálne.“

Výpadok na druhej ležke ju psychicky nepoložil. Na stojkách strieľala už presne. „Vedela som, že keď chcem dosiahnuť pekný výsledok, musím trafiť všetky zvyšné terče. Podarilo sa.“

Hromadný štart je za odmenu

Zima sa v nedeľu v Číne opäť pripomenula. Na trate v Čang-ťia-kchou, zjazdovky v Jen-čchingu i cesty v Pekingu napadlo množstvo snehovej pokrývky. Mäkký podklad robil biatlonistkám veľké problémy.

Z náročných podmienok však Paulína Fialková nemala obavy. Na sneženie sú biatlonistky zvyknuté.

„Som už skúsená, len tak ľahko sa nenechám rozhodiť. Vytrápili sme sa na ťažkom snehu všetky. Teraz budeme potrebovať o niečo dlhší čas na regeneráciu, aby sme sa dali dokopy,“ povedala členka VŠC Dukla Banská Bystrica.

Po stíhačke má istotu, že sa predstaví aj v pretekoch s hromadným štartom. V nich bude o olympijské kovy súťažiť len 30 najlepších svetových biatlonistiek. „Sú to preteky za odmeny. Aj keď to napokon nevypáli, som rada, že som bola na týchto zimných olympijských hrách a snažila sa urobiť maximum pre Slovensko.“

V bielej stope výborná, na strelnici to nešlo

Ivona Fialková
IvonIvona Fialková počas ZOH 2022.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Mladšia zo sestier Fialkových Ivona síce v Čang-ťia-kchou výborne bežala, ale zradila ju streľba. Na strelnici nevybielila sedem terčov a obsadila 36. priečku.

„Streľba nebola ideálna. Prvá bola centrovaná, ale potom reagovala na vietor a nepadali mi terče. Neviem, či som si nacvakala veľa a či málo. Streľba mi v tomto areáli akosi nejde a neviem to narýchlo napraviť,“ priznala sklamaná Ivona.

Mala pritom tretí najlepší bežecký čas. Ak by to jej išlo na strelnici, mohla sa pokojne dostať aj na úroveň o dva roky staršej sestry. Ani ju neodradili náročné poveternostné podmienky na trati. V porovnaní so šprintom sa posunula o šesť miest.

„Bežecká stránka je pre mňa povzbudivá. Ukazuje, že som v príprave nič nezanedbala a kvalitne som sa pripravila. Ani mne sa nebežalo dobre, ale ostatné pretekárky sa asi trápili viac ako ja,“ doplnila Ivona Fialková.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV