Športové aktuality
Bratislava
5 min. čítania

Anketa medzi slovenskými športovými osobnosťami: Koho by uprednostnili v ankete Športovec roka 2019? Dominujú Vlhová, Kuzminová a Sagan

Martin Horváth
Oslovení poprední slovenskí športovci favorizujú v ankete Športovec roka 2019 trio Petra Vlhová, Anastasia Kuzminová a Peter Sagan. Výsledky hlasovania členov Klubu športových redaktorov v tradičnej ankete sa dozvieme už vo štvrtok večer od 20:30 h v priamom prenose na Jednotke RTVS.
Foto
TASR/AP

Súčasným i bývalým olympionikom a topšportovcom, ktorí neprenikli do top 10 ankety Športovec roka 2019, sme dali možnosť vybrať vlastnú elitnú trojku. V ankete sme sa ich spýtali: Koho by ste vybrali z tohtoročnej elitnej desiatky do vašej top 3 a prečo?

MATEJ TÓTH, atlét (olympijský víťaz v chôdzi na 50 km na OH v Riu 2016, účastník OH 2004, 2008, 2012 a 2016, Športovec roka 2016): „Každoročne je anketa nabitá úspešnými športovcami. Preto to rozhodovanie nie je nikdy ľahké. Každý z top 10, ale aj tí, ktorí sa do nej nedostali, by si zaslúžili byť čo najvyššie. Je to však len anketa a pre nás športovcov sú dôležitejšie samotné výsledky a nimi vyvolané krásne emócie. Z môjho pohľadu tento rok vyčnievajú dve zimné dámy. Petra Vlhová a Nasťa Kuzminová. Rozhodnúť sa medzi nimi by však bolo veľmi náročné, našťastie, nemusím vyberať. Na treťom mieste mám rovnakú dilemu medzi Petrom Saganom a Jánom Volkom. Peter je tradične jeden z najlepších cyklistov sveta, získal rekordný zelený dres a je jednoznačne najväčšou slovenskou športovou osobnosťou vo svete. Keďže som atlét a ,Johnnymu´ sa v hale podarilo získať historický titul majstra Európy, dal by som predsa do top 3 jeho.”

FRANTIŠEK KUNZO, bývalý futbalista (olympijský víťaz v Moskve 1980): „Moji favoriti sú hokejista Zdeno Chára, biatlonistka Anastasia Kuzminová a futbalista Milan Škriniar. Zdeno Chára podáva dlhodobo výborné výkony. Anastasia Kuzminová bola majsterkou sveta. Milan Škriniar preukazuje stabilnú výkonnosť v reprezentácii aj v klube, v ktorom hráva.”

LADISLAV ŠKANTÁR, bývalý vodný slalomár (olympijský víťaz v C2 na OH v Riu 2016): Ja by som prvú trojku vybral nasledovne. Na prvé miesto by som zvolil Peťu Vlhovú, keďže získala na MS zlato, striebro a bronz. Druhá by skončila Nasťa Kuzminová, pričom zaznamenala zlato na MS. Trojicu by uzavrel Peťo Sagan, ktorý sa môže pýšiť ďalším zeleným dresom na Tour de France. Či to však takto bude, sa necháme prekvapiť.

DOMINIK HRBATÝ, bývalý tenista (účastník OH 2000, 2004, 2008, Športovec roka 2005): „V mojom prípade sú to Petra Vlhová, Filip Polášek a Anastasia Kuzminová. Petra Vlhová celú sezónu podáva najstabilnejšie výsledky zo slovenských vrcholových športovcoch. Filip Polášek predviedol asi jeden z najväčších kariérnych come-backov v histórii tenisu. Anastasia Kuzminová získala zlatú medailu na majstrovstvách sveta.”

RICHARD NAGY, plavec (účastník OH 2016): „Na prvé miesto by som dal Petru Vlhovú. Ďalej by to bol Maťo Beňuš a napokon by som zvolil Petra Sagana.”

LIBOR CHARFREITAG, bývalý atlét (účastník OH 2000, 2004 a 2008): Do top 3 volím nasledovných športovcov bez udania poradia - Petra Vlhová, Anastasia Kuzminová a Peter Sagan. Dievčatá vybojovali tituly majsteriek sveta a Sagan získal už siedmy zelený dres na Tour de France. Podľa môjho názoru sú toto tri najväčšie úspechy slovenského športu v roku 2019. Obrovská vďaka a úcta však patrí všetkým nominovaným za reprezentáciu Slovenska. Všetkým želám pevné zdravie, silný postoj a nastavenie mysle, i veľa športového šťastia v olympijskej sezóne 2020.”

JOZEF NINIS, sánkar (účastník OH 2006, 2010, 2014 a 2018): „V ankete hlasujem za Petru Vlhovú, Paulínu Fialkovú a Anastasiu Kuzminovú. Pýtate sa prečo? Odpoveď je, že sám sa venujem zimnému športu, a preto sú mi tieto dievčatá bližšie k srdcu. Avšak všetci v elitnej desiatke sú super.“

ALEXANDER SLAFKOVSKÝ, vodný slalomár (bojuje o účasť na OH 2020, je člen hliadky 3xC1, ktorá sa dostala do trojice najúspešnejších kolektívov 2019): „Do prvej trojky by som dal Petru Vlhovú, Anastasiu Kuzminovú a Petra Sagana. Petra získala titul majsterky sveta, rovnako sa to podarilo aj Anastasii. Petra by som zaradil do top 3 za zisk zeleného dresu na Tour de France a 5. miesto na majstrovstvách sveta.”

ADAM ŽAMPA, lyžiar (účastník OH 2014 a 2018): Za mňa by to boli Peter Sagan, Danka Barteková a Zdeno Chára.”

PETER GELLE, rýchlostný kanoista (účastník OH 2012 a 2016, vybojoval miestenku aj na OH 2020): „Na prvé miesto by som určite dal Petru Vlhovú. Jej výkony boli nielen úžasné, ale v našich podmienkach a možnostiach priam neskutočné. Mala výnimočný rok. Dúfajme, že sa jej to podarí zopakovať. Jednoznačne by mala byť víťazkou. Druhé miesto by som prisúdil Anastasii Kuzminovej, ktorá počas kariéry podávala skvelé výkony. Takisto zabojovala na MS a získala titul majsterky sveta, čím urobila krásnu bodku za kariérou. S tretím miestom som trocha na vážkach. Asi by som dal Petra Sagana, aj keď nemal takú žiarivú sezónu ako roky predtým. Avšak je neuveriteľné, s akým prehľadom dokáže získať zelený dres. Stále dokáže byť na popredných pozíciách, čo berie dych. Na tretie miesto sa mi však dostáva aj Paulína Fialková, ktorá predviedla excelentné výkony. Nikto to od nej nečakal. Bojovala s obrovským srdcom. Je úžasné, aké máme v športe silné a veľké ženské osobnosti. Dúfajme, že to bude motivačné pre ostatné mladé dievčatá či ženy. Aby pri športe vydržali a mali takéto fantastické výkony.”

JAKUB ŠIMOŇÁK, sánkar (účastník OH 2018): „Moja top 3 je nasledovná. Prvá by bola Danka Barteková za prínos nielen v športovej streľbe, ale aj celkovo v športe. Na druhom mieste by sa nachádzal Zdeno Chára za dlhodbé šírenie dobrého mena Slovenska v zámorí. A nasledoval by Ján Volko za oživenie slovenskej atletiky.”

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV