Šport a olympizmus
2 min. čítania

Anton Hamran nahradil odchádzajúceho dlhoročného predsedu Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenka Kríža

(TASR, pp)
Anton Hamran.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Novým predsedom Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) sa stal Anton Hamran. Nahradil dlhoročného šéfa slovenských stolných tenistov Zdenka Kríža, ktorý sa po 38 rokoch v najvyššej pozícii rozhodol nekandidovať.

Na piatkovej Celoslovenskej konferencii SSTZ v Bratislave Hamrana ako jediného kandidáta zvolilo v tajných voľbách 45 z 50 delegátov. Bývalý dlhoročný generálny sekretár zväzu získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu.

Hamran nahradil vo funkcii Zdenka Kríža, ktorý stál na čele stolného tenisu dlhých 38 rokov. Slovenský stolný tenis viedol v rokoch 1983 - 1986, potom „šéfoval“ československému v období 1986 - 1990 a následne stál opäť na čele SSTZ od roku 1990 až doteraz. Už pred konferenciou Kríž povedal, že nebude ďalej kandidovať na post predsedu.

„Svoju rolu zohrala určitá únava, keďže neustále je potrebné riešiť milión drobných problémov. Potom to boli dôvody tiež rodinné a zdravotné, keďže s pribúdajúcim vekom sa pridržujú rôzne komplikácie. Navyše, táto funkcia si vyžaduje nasadenie človeka obrazne 24 hodín denne, kedykoľvek musí byť k dispozícii. Aj preto rád odovzdám štafetu novému vedeniu. Samozrejme, ak bude záujem, som ochotný pomáhať naďalej, najmä v oblasti športovej diplomacie,“ uviedol od minulého roka sedemdesiatnik a v súvislosti so svojou osobou pridal aj jednu zaujímavosť: „Pôsobil som v tejto funkcii skutočne už dosť dlho, povedal by som, že ide o svetový unikát. Neviem, ako je to v iných športoch, ale v stolnom tenise nestál nikto na čele zväzu také dlhé obdobie. Zistil som, že jeden funkcionár z Hongkongu šéfoval tridsať rokov, ale nie v jednom kuse bez prerušenia.“

Zdenko Kríž naďalej zostáva viceprezidentom Slovenského olympijského a športového výboru. 

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV