SOŠV
Bratislava (SOŠV)
3 min. čítania

Anton Siekel predstavil nové projekty SOŠV, záujem vzbudil Olympijský odznak všestrannosti

Foto
Andrej Galica, SOŠV

Na štvrtkovom neformálnom stretnutí s novinármi prezident Slovenského olympijského a športového výboru hovoril o projektoch, ktoré s kolegami pripravuje tento rok. Anton Siekel priblížil rozbehnuté projekty, ktoré už majú za sebou niekoľko ročníkov, no prezentoval aj čerstvé novinky. 

Novým projektom, ktorý má prilákať viac detí k aktívnej pohybovej činnosti je Olympijský odznak všestrannosti. Koncept zameraný na testovanie mládeže vo veku 12 rokov (pilotný ročník). V popredí myšlienky sú okrem mládeže aj učitelia telesnej výchovy, ktorých má projekt zaktivizovať.

Testovanie sa skladá zo šiestich disciplín. Päť disciplín je prevzatých z európskej testovacej batérie Eurofit (člnkový beh, zhyby/výdrž v zhybe, vytrvalostný člnkový beh, ľah-sed, skok do diaľky znožmo z miesta) a jedna z Českého odznaku všestrannosti (hod medicinbalom vzad). Ambasádori projektu sú biatlonistka Anastasia Kuzminová a vodný slalomár Michal Martikán, ktorí k disciplínam natočia didaktické videá.

Súťažiť sa bude postupne v regionálnych, okresných a krajských kolách, celoslovenské finále sa uskutoční v júni. Garanti projektu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národné športové centrum a Slovenská asociácia športu na školách. SOŠV detaily projektu konzultoval aj s odbornými konzultantmi z vedeckej obce a z učiteľskej praxe. "Ide nám o to, aby sme sa dostali viac do škôl, kde by sme motivovali deti. Sme presvedčení, že toto je najlepšia cesta. Keď sa dostaneme k deťom v tomto veku, máme šancu, aby zostali pri športe, aby sme ich mohli podporovať aj v budúcnosti. Dieťa si utvára nielen športové, ale aj spoločenské predpoklady. Do budúcna to určite patrí medzi naše prioritné projekty, v spolupráci s obcami možno aj na takej úrovni ako v Českej republike," povedal Anton Siekel s tým, že v budúcnosti prichádza do úvahy aj spoločné československé finále. Pilotný ročník sa uskutoční už v rámci budúceho školského roka 2019/2020.

Na stretnutí sa prezentovalo aj prvé podujatie z projektu Športuj Slovensko, ktoré malo v Prešove veľký úspech. Koncept rodinného športového dňa na najväčšom športovisku na Slovensku spolu s úspešnými olympionikmi prilákal zhruba 4000 ľudí. Projekt pokračuje druhým podujatím v sobotu 1. júna na Štrbskom Plese. Ďalšími zastávkami budú Banská Bystrica 23. júna a Bratislava 21. septembra.

Prihlášok do projektu Ukáž sa každý rok značne pribúda.
Prihlášok do projektu Ukáž sa každý rok značne pribúda.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Prvý muž Slovenského olympijského a športového výboru zrekapituloval aj prvé tri ročníky projektu Ukáž sa, ktorého popularita každým rokom rastie. Informoval o tom, že v pripravovanom štvrtom pokračovaní sa úspešným jednotlivcom a kolektívom prerozdelí ešte vyššia suma ako v minulosti - 60 000 eur.

Tento rok pokračuje aj ďalší úspešný projekt zameraný na podporu mladých športovcov - Juniorský olympijský tím. V rámci neho SOŠV podporuje mladé slovenské talenty jeden rok sumou celkovo 50 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. Členovia tímu dosahujú aj vďaka tejto podpore úspechy nielen vo svojich vekových kategóriách, ale niektorí už aj medzi seniormi.

Na stretnutí boli prítomní i bývalí slovenskí reprezentanti Zdeno Cíger a Róbert Vittek.

Na záver stretnutia Anton Siekel načrtol aj svoju predstavu o podpore projektov zameraných na mládež, ktoré vedú slovenské športové osobnosti. Napríklad spoluprácu s akadémiami, ktoré zastrešujú Matej Tóth, Veronika Velez Zuzulová, Marián Gáborík, či Zdeno Cíger.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV