Šport a olympizmus
Video
Rozhovor
Bratislava
4 min. čítania

Asistent trénera Magoniho Matej Gemza na tému Vlhová a ZOH v Pekingu

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček

Pri príležitosti blížiaceho sa spustenia odpočítavania posledného roka do začiatku XXIV. zimných olympijských hier v čínskom Pekingu (4. februára) sme oslovili člena realizačného tímu našej elitnej zjazdárky Petry Vlhovej Mateja Gemzu, ktorý pôsobí ako asistent hlavného trénera Livia Magoniho. V rovnakej pozícii bol aj na ZOH 2018 v Pjongčangu. Témou rozhovoru bola Petra Vlhová a ZOH v Pekingu.

Do ZOH v Pekingu zostáva ešte rok, čo je dosť dlhý čas. Bola už vo vašom tíme reč o olympijských hrách, alebo to nechávate až po sezóne?

„Nechávame to až po sezóne, pretože ešte máme pred sebou majstrovstvá sveta a seriál Svetového pohára sa ešte neskončil. Takže zatiaľ sme sa nezastavili. Preto to v podstate ešte neriešime.“

V súčasnosti Peťa jazdí všetky individuálne disciplíny. Je predpoklad, že by aj v Pekingu jazdila všetko? Alebo to budete spoločne zvažovať až podľa toho, ako zvládne náročný program teraz na majstrovstvách sveta?

„Je veľký predpoklad, že v Pekingu pôjde všetko, ale zatiaľ to ešte zostáva otvorené. Program majstrovstiev sveta aj Svetového pohára je veľmi náročný a všetko záleží aj od budúcoročnej predolympijskej formy, ako na tom bude. Podľa toho rozhodneme, na čo sa zameriame.

Matej Gemza (vpravo) spolu s hlavným trénerom Petry Vlhovej Liviom Magonim, ktorému robí asistenta. V rovnakej zostave pôsobili už aj na ZOH 2018 v Pjongčangu.
Matej Gemza (vpravo) spolu s hlavným trénerom Petry Vlhovej Liviom Magonim, ktorému robí asistenta. V rovnakej zostave pôsobili už aj na ZOH 2018 v Pjongčangu.
Foto
TASR/Martin Baumann

Má na Peťu nejaký vplyv skutočnosť, že preteky v tejto sezóne nemajú atmosféru, na akú bola aj vďaka množstvu slovenských fanúšikov dlhodobo zvyknutá, alebo to berie úplne profesionálne?

„Podpora fanúšikov športovcovi stále dodá silu, takže určite to na jednej strane chýba. Ale na druhej strane Peťa je profesionálka a berie to tak, že sa musí prispôsobiť podmienkam. Ale zase tým, že niektoré veci v dôsledku pandémie odpadávajú z programu, ako je napríklad verejné žrebovanie štartových čísiel, môže pred pretekmi ušetriť hodinu času. Už to berie ako realitu a neprekáža jej to, že diváci tam nie sú.“

Lyžiarske súťaže v Japonsku alebo v Kórei bývajú vzhľadom na blízkosť mora poznačené premenlivým počasím. Peking ani stredisko zjazdárskych súťaží Jan-čching však nie sú pri mori. Máte nejaké poznatky o špecifických klimatických podmienkach v olympijskom regióne? Rozprávali ste sa s niekým, kto to tam trochu pozná?

„Snažíme sa získať nejaké informácie od trénerov alebo od pretekárov, ktorí tam už súťažili, alebo navštívili zjazdárske strediská v Číne. Ako sme počuli, nie sú tam také premenlivé podmienky, ale napriek tomu zimy v danom regióne býva doslova nekompromisne kruté – zimné a veterné. Takže očakávame, že to bude niečo podobné ako prvé dni na ZOH 2018 v Pjongčangu, kde bola extrémna zima. Podmienky budú pravdepodobne extrémne.“

Vníma Petrin tím ako veľký hendikep, že po zrušení predolympijskej generálky v dôsledku pandémie sa nebudete môcť v predstihu naživo zoznámiť s prostredím a s traťami olympijských súťaží?

„Áno, je to hendikep, ale na druhej strane - táto generálka odpadla nielen nám, ale všetkým pretekárkam, takže je to pre všetkých rovnaké. Možno práve to bude pre nás výhoda, pretože nikto na tých tratiach ešte v podstate nešiel, alebo len výnimočne niekto. Takže všetky pretekárky budú mať na štarte rovnaké podmienky, sily budú vyrovnané a každý musí ukázať, čo vie a ako sa dokáže rýchlo prispôsobiť danej situácii priamo v stredisku.“

Na ZOH v Pjongčangu Petra v slalome značne zaostala za očakávaniami, ani obrovský slalom jej nevyšiel. Naopak, príjemne prekvapila piatym miestomv superkombinácii. Čo považujete za hlavné poučenie v súvislosti s Petrou z predošlých ZOH v Pjongčangu smerom k Pekingu? Aká chyba sa tam už nesmie opakovať?

„Ťažko povedať. Ale vidíme, že Peťa dospela hlavne psychicky, čo znamená, že tlak zo strany verejnosti na jej výsledok nebude vnímať tak silno. A tým, že už nie je len slalomárka, ale dokáže veľmi dobre zajazdiť aj obrovský slalom, superkombináciu, super-G a v podstate aj zjazd, možno sama v sebe ten tlak rozloží na viac disciplín. Takže nebude pod tlakom len v slalome, ktorý jej v Pjongčangu nevyšiel podľa jej ani našich predstáv. Uvidíme...“

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV