Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Atlétka Gajanová kvôli presunutým olympijským hrám rozmýšľa nad odkladom vysokej školy

Gabriela Gajanová
Foto
TASR/Michal Svitok

Talentovaná atlétka Gabriela Gajanová mala jasný plán. Chcela sa kvalifikovať na olympijské hry do Tokia, úspešne zmaturovať a dostať sa na vysokú školu. Pandémia koronavírusu však všetko výrazne skomplikovala. Ako vníma odloženie olympiády, kedy sa podľa nej opäť začnú preteky a ako sa v týchto dňoch pripravuje?

Gabriela Gajanová je slovenská atlétka, ktorá sa preteká na 400 m a 800 m tratiach. Dvadsaťročná rodáčka z Bobrovca na Liptove sa vlani v júli predstavila ako desiata Slovenka v prestížnom seriáli Diamantová liga, kde na mítingu Athletissima v Lausanne finišovala tretia časom 2:01,27 min. Bronzovú medailu má z ME 2016 do 18 rokov a juniorských ME 2017. Z juniorského svetového šampionátu 2018 si odniesla 4. miesto. V roku 2019 sa predstavila aj v tíme Európy v historickom atletickom dueli Európa – USA, ktorý hostil bieloruský Minsk. Je tiež bývalá členka Juniorského olympijského tímu 2018.

Kde a v akej fáze prípravy vás zastihli prvé informácie o pandémii koronavírusu?

Koncom januára po odlete na Kanárske ostrovy, no v tom čase sme tomu nevenovali veľkú pozornosť. Boli sme tri týždne na sústredení a nejako sa nás to nedotýkalo. Situácia nebola vážna ani po našom príchode späť na Slovensko. Vážnejšie to začalo byť až v marci, keď nám v  Martine zatvorili školu a musela som sa odsťahovať z internátu.

Ako prebiehalo sústredenie na Kanárskych ostrovoch?

Sústredenie dopadlo výborne aj v porovnaní s minulými rokmi, odbehli sme oveľa viac, mali sme kondičného trénera, fyzioterapeutku, o všetko bolo postarané. Cítili sme sa super, bola som tam aj s Adriánom Paulínym, ktorý je, rovnako ako ja, bývalým členom Juniorského olympijského tímu a s Filipom Revajom, ktorý je členom JOT teraz. Veľmi dobre sa mi s nimi trénovalo. Odviedli sme naozaj dobrú robotu a máme za sebou kvalitné tréningy. Posunuli sme sa ďalej aj v porovnaní s minulými rokmi, odbehli sme aj viac kilometrov. Myslím, že sme na túto sezónu mali veľmi dobre našliapnuté.

„Všetko smerovalo k tomu, aby som si splnila limit do Tokia“

Zmenila pandémia vaše športové plány?

Doma som mala byť do písomných maturít, ktoré napokon zrušili. Potom sme mali v pláne ísť na sústredenie do Portugalska, no aj to bolo nakoniec zrušené. Plánovali sme aj sústredenie v Břeclavi, pretože v Martine nemáme 400 m ovál, ktorý potrebujem na prípravu. Otvárať sezónu sme mali v polovici mája v českej extralige, kde hosťujem v klube AK Olymp Brno. Všetko to smerovalo k tomu, aby som splnila limit na olympijské hry do Tokia.

Mohli by ste opísať, ako vyzerala vaša príprava v čase zatvorených športovísk a ako sa zmenila po postupnom uvoľňovaní opatrení? Kedy sa podľa vás začne pretekať?

Tým, že som bola doma, museli sme prepracovať s trénerom môj tréningový plán a prispôsobiť ho novým podmienkam. Vrátili sme sa do objemového obdobia, viac klusám, behám na tempo. Za trénerom chodievam aj do Martina, aby som odbehla niečo pod jeho dohľadom a doma posilňujem. Teraz po uvoľnení podmienok chodím do Martina častejšie. Počítame s tým, že v auguste by sa mohlo začať pretekať a prispôsobujeme tomu celý program.

Ako vnímate krok Svetovej atletiky, ktorá pre šírenie koronavírusu zastavila do decembra možnosť plniť olympijské limity na budúcoročné hry v Tokiu?

Chápem, že nechceli ublížiť atlétom, chceli poukázať na to, že nie každý má rovnakú možnosť plniť limity. Myslím si však, že veľa atlétov to odradilo a demotivovalo. Verím, že limit splním budúcu sezónu. Snažím sa hľadať pozitíva aj v tejto situácii. Chcem sa zlepšiť na kratších tratiach, čo mi môže o rok pomôcť aj na 800 m.

„Čo sa týka vysokej školy, budem sa musieť rozhodnúť inak. Možno si nechám aj rok pauzu a skúsim sa kvalitnejšie pripraviť na olympiádu.“

Tento rok ste mali maturovať a po olympijských hrách v Tokiu ste chceli začať študovať na vysokej škole. Ako sa zmenili vaše plány po odklade hier o rok?

Čo sa týka vysokej školy, budem sa musieť rozhodnúť inak. Možno si nechám aj rok pauzu a skúsim sa kvalitnejšie pripraviť na olympiádu. Budeme musieť hľadať s trénerom rôzne varianty. Zrušenie maturít mi dalo priestor sústrediť sa viac na šport, teraz mám čistú hlavu.

Čo by ste odkázali fanúšikom športu v tomto náročnom období?

Musíme byť zodpovední a prečkať toto obdobie v zdraví a pozitívnej nálade, aj keď to nie je jednoduché. Je potrebné vydržať a dúfať, že sa všetko vráti do starých koľají.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV