Športové aktuality
4 min. čítania

Atlétku Vodnyánszkú inšpirovala k športu mama: Videla som tú radosť, keď mala preteky

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Renáta Vodnyánszká sa od svojich dvanástich rokov venuje atletike - skoku do diaľky a behu na 60 m. Tvrdou drinou a pod vedením svojej matky, ktorá je bývalou reprezentantkou, smeruje krok za krokom k dosiahnutiu svojich cieľov. A k tomu jej pomohol aj finančný grant z projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Jej mama bola reprezentantka, skákala do diaľky aj do výšky. Malá Renáta s ňou chodila na sústredenia a čas trávila na atletickej dráhe. „Zapáčilo sa mi to, čo robí. Videla som na nej tú radosť, keď mala preteky a spokojnosť, keď vyhrala. To ma motivovalo, aby som so športom začala aj ja,“ hovorí 15-násobná majsterka Slovenska vo viacerých kategóriách.

Trénerka a matka v jednej osobe má plusy aj mínusy

A jej mama je nielen jej vzorom, ale Renátu aj trénuje. „Pravdupovediac je to niekedy náročné , lebo mama odo mňa vyžaduje viac  ako od ostatných. Na jednej strane je na mňa prísnejšia, očakáva 110%, ale má to aj svoje výhody. Cestuje so mnou na sústredenia, spoločne prežívame úspechy a snaží sa pre mňa urobiť maximum.“

„Podľa mňa je to najlepšia vec, ktorú si športovec môže priať. V dnešnej dobe nestačí byť iba talentovaný, talent musíme postupne aj rozvíjať. Bohužiaľ, bez finančnej podpory to nie je možné. Projekt Ukáž sa! motivuje mladých športovcov a posúva ich dopredu k ich cieľu.“

- Renáta Vodnyánszká o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Krok za krokom k vysnívanému cieľu

Svojou húževnatosťou a vytrvalosťou sa Vodnyánszká posúva stupienok po stupienku k vysnívanému cieľu - stať sa olympijskou víťazkou a úspešne reprezentovať Slovensko. Všetok svoj čas venuje tréningom a štúdiu na gymnáziu, kde dosahuje taktiež skvelé výsledky. „K dosiahnutiu úspešných výsledkov sú potrebné sústredenia, správna výživa, vitamíny, rehabilitácia a výstroj. Na sústredenia chodím do zahraničia dvakrát do roka, kde mám výborné podmienky na trénovanie. Ale na to sú potrebné financie. Mama ma vychováva sama, takže to mám trochu sťažené,“ dodáva rodáčka z Dunajskej Stredy.

Aj Renáta si všíma čoraz väčší nezáujem o šport zo strany tých najmenších. „Podľa môjho názoru bol v generácii našich rodičov oveľa väčší záujem o šport ako teraz. Príčinou môže byť to, že sa postupne vyvíja technika, deti sa radšej hrajú na počítačoch a na mobiloch.  Ale aj v našej generácii  sa nájdu športoví nadšenci,“ hovorí športovkyňa, ktorej osobný rekord v skoku do diaľky je 606 cm a v behu na 60 m 7,71 s.

Sociálne siete sú na šírenie športu ako stvorené

Súťažiaci mali v 5. ročníku grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! počas dvoch letných týždňov obohatiť svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami. Cieľom bolo prezentovať seba a svoj šport na sociálnych sieťach.   „Sociálne siete používam každý deň , hlavne Instagram. Rada sa podelím s mojimi sledovateľmi a priateľmi o môj deň. Podľa mňa je to vhodný nástroj na šírenie športu. Pomocou hashtagov aj cudzí ľudia môžu vidieť moje fotky, profil. Týmto spôsobom môžu spoznať mňa a môj šport.“

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Renáta Vodnyánszká získala 2 245 hlasov a finančný grant vo výške 1500 eur. „Grant použijem na sústredenia , na stravovacie doplnky, športovú  výstroj, športové doplnky, regeneráciu a regeneračný prístroj. Uvedené veci sú nevyhnutné k zlepšovaniu v našom športe,“ dodáva športovkyňa.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV