Šport a olympizmus
4 min. čítania

Bach chce pokračovať v službe, ktorú robí s veľkou láskou, Danka Barteková ešte rok členkou MOV

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa chce na budúci rok opäť uchádzať o svoju funkciu a ďalšie štyri roky pokračovať v doterajšej práci. Svoj zámer oznámil počas 136. zasadnutia MOV, ktoré sa vzhľadom na pandémiu koronavírusu konalo virtuálne. Počas rokovania zároveň potvrdili, že Danka Barteková zostane členkou komisie športovcov i MOV ešte jeden rok.

Bach je na čele Medzinárodného olympijského výboru od roku 2013, keď na zasadnutí v Buenos Aires nahradil Jacquesa Roggeho. Vo voľbách vtedy zdolal Richarda Carrióna z Portorika, Ng Ser Mianga zo Singapuru, Denisa Oswalda zo Švajčiarska a Sergeja Bubku z Ukrajiny. Na budúci rok mu vyprší úvodné osemročné funkčné obdobie a podľa pravidiel môže byť následne zvolený na štyri roky. Rozhodnutie 66-ročného Nemca pokračovať v začatej práci nebolo žiadnym prekvapením. „Ak vy, členovia MOV, budete chcieť, som pripravený absolvovať druhé obdobie vo funkcii člena MOV a pokračovať ďalšie štyri roky v službe Vám a olympijskému hnutiu. Robím ju s veľkou láskou,“ povedal Bach. Voľby prezidenta MOV sa uskutočnia na budúci rok počas jarného zasadnutia v Aténach, keďže členovia MOV súhlasili s dvoma budúcoročnými zasadnutiami a voľbami v gréckej metropole. Očakáva sa, že bývalý šermiar nebude mať tentoraz protikandidáta.

Olympijský víťaz z Montrealu 1976 počas svojho pôsobenia vo funkcii začal reformný proces pre voľby a usporiadanie OH s názvom Agenda 2020, ale čelil tiež viacerým krízam. K nim patril predovšetkým ruský dopingový škandál a manipulácia s dopingovými vzorkami v oficiálnych laboratóriách počas zimných olympijských hier v Soči 2014. Najnovšou jeho výzvou je aktuálna koronavírusová pandémia, ktorá viedla k bezprecedentnému odloženiu OH v Tokiu na rok 2021. „Sme športovci a snažíme sa o maximálne výkony. Ukázali sme to aj v predošlých mesiacoch. Nikto nevie, ako bude vyzerať svet v júli či auguste budúceho roka. Preto pripravujeme niekoľko scenárov. Bez našich partnerov v Japonsku, ktorí súhlasili a prispôsobili sa okolnostiam, môžeme pokračovať v našej misii,“ vyhlásil Bach.

O úspechu Agendy 2020, ktorej cieľom je usporiadať lacnejšie vrcholné podujatia, svedčí aj najnovší údaj. MOV už informoval, že proces kandidatúry na ZOH 2026 stál v priemere päť miliónov dolárov, teda o 30 miliónov menej, ako míňali kandidáti na usporiadanie ZOH 2022. „Projekty olympijských hier sú teraz oveľa dostupnejšie a cenovo menej náročné. Už dnes evidujeme aj vďaka Agende 2020 veľký záujem o budúce olympijské hry,“ vyhlásil počas 136. zasadnutia MOV Thomas Bach.

Austrálčan John Coates a Singapurčan Ng Ser Miang sa počas virtuálneho rokovania stali viceprezidentmi MOV. Nahradili doterajších zástupcov Thomasa Bacha Ugura ErdeneraJuana Antonia Samarancha ml., ktorým sa skončilo funkčné obdobie. Coates i Miang sú vplyvní ľudia vo svete olympizmu, Austrálčan už bol viceprezidentom v rokoch 2013 až 2017, Singapurčan v období 2009 až 2013. Vo výkonnom výbore budú hlasovať nasledujúce štyri roky aj Filipínka Mikaela Jaworská a Argentínčan Gerardo Werthein. Jaworská je prvá žena z Ázie, ktorá sa dostala do exekutívy MOV.

Jedno z hlasovaní sa týkalo aj Danky Bartekovej i jej kolegov z komisie športovcov MOV Kirsty Coventryovej, Tonyho Estangueta a Jamesa Tomkinsa. Ich mandát mal skončiť už v najbližších dňoch, ak by sa konali olympijské hry v Tokiu. MOV predĺžil ich funkčné obdobie o jeden rok do termínu odložených tokijských hier, na ktorých sa budú konať aj voľby nových členov komisie športovcov.

Počas virtuálneho rokovania zvolili za nových členov MOV prezidenta Svetovej atletiky Sebastiana Coea, bývalú chorvátsku prezidentku Kolindu Grabarovú-Kitarovičovú, saudskú princeznú Reemu Bandaar Al-Saudovú, členku exekutívy Kubánskeho olympijského výboru Mariu Colónovú a úradujúceho prezidenta Mongolského olympijského výboru Battušiga Batbolda. MOV má v súčasnosti 105 členov. Coe sa už viackrát pokúšal stať členom MOV, pre konflikt záujmov mu to však etická komisia doteraz neumožnila. Bývalý výborný britský bežec na stredných tratiach utlmil svoju činnosť v spoločnosti CSM, čo umožnilo tentoraz jeho voľbu. „Ďakujem za celý náš šport i federáciu. Teším sa, že budeme spolupracovať. Dnes je to potrebné oveľa viac ako inokedy, keď chceme, aby športová komunita prosperovala,“ zareagoval na zvolenie Coe.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV