Šport a olympizmus
Lausanne
5 min. čítania

Bach odmietol špekulácie okolo OH v Tokiu: Pracujeme na tom, ako sa uskutočnia

Prezident MOV Thomas Bach počas virtuálneho brífingu s médiami z celého sveta.
Foto
MOV

V stredu sa virtuálne konalo zasadnutie exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV), po ktorom prezident MOV Thomas Bach z Lausanne počas tlačového brífingu vyhlásil, že prípravy na olympijské hry v Tokiu (po preložení o jeden rok sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021) bežia a žiadny plán B neexistuje. Tým jasne reagoval na „šumy“, že v zákulisí (v japonskej vláde) sa už v dôsledku pandémie rozhodlo o zrušení hier.

Thomas Bach tým reagoval na mediálne šumy z minulého týždňa, že tohtoročné OH v Tokiu budú zrušené a presunuté až na rok 2032, ako aj na medializovanú údajnú ponuku presunu miesto ich konania na Floridu. „Nestrácame čas a energiu na špekulácie, ale plne sa sústredíme na otvárací ceremoniál 23. júla. Nešpekulujeme o tom, či sa hry konajú. Pracujeme na tom, ako sa uskutočnia. Organizácia olympijských hier je veľká výzva, ale my ten boj vybojujeme,“ vyhlásil a zopakoval záväzok MOV o realizácii „úspešných a bezpečných“ hier v Tokiu.

Nikto v krajinách 206 národných olympijských výborov v tejto chvíli nevie predpovedať, aká bude zdravotná situácia v lete, v čase olympijských a následných paraolympijských hier. Dokonca ani najvýznamnejší vedci v tejto oblasti to nevedia. To, prirodzene, vedie k mnohým špekuláciám. Ale všetky tieto špekulácie ubližujú športovcom v ich príprave. Oni už beztak musia prekonávať výzvy vo svojom každodennom tréningu a súťažení, a čelia obmedzeniam či už vo svojej krajine, alebo pokiaľ ide o cestovanie," povedal ďalej prezident MOV.

Thomas Bach na tlačovej besede povedal, že v posledných dňoch absolvoval konzultačné hovory so zástupcami medzinárodných športových federácií (MŠF) aj národných olympijských výborov (NOV) a dostal aj správy od zástupcov športovcov. Všetci poskytli záruky svojho záväzku voči Tokiu 2020.

„Všetkých 206 národných olympijských výborov, všetky medzinárodné federácie aj športovci stoja za týmito olympijskými hrami. Rovnaký záväzok vidíme na japonskej strane zo strany vlády, organizačného výboru i Japonského olympijského výboru,“ vyhlásil Bach.

Prezident MOV sa vyjadril aj na margo súčasnej pandémiovej situácie vo vzťahu k olympijským hrám. Uviedol, že MOV aj organizátori OH zvažujú viaceré opatrenia a rôzne scenáre, ale ešte je predčasné povedať, ktorý by bol najvhodnejší. Aktuálna verzia scenára (s označením „playbook“) bude zástupcom MŠF aj NOV prezentovaná v najbližších dňoch. Samozrejme, priebežne sa bude postupne aktualizovať podľa vývoja situácie.

„Musíme pripraviť opatrenia proti ochoreniu COVID-19 pre každý možný scenár. A v tomto sa spoliehame na rady všetkých možných orgánov. Je tu japonská vláda, zdravotnícke orgány, Svetová zdravotnícka organizácia; hovoríme s výrobcami vakcín – so všetkými odborníkmi. Z týchto konzultácií môžeme dospieť k záveru, že je príliš skoro povedať, ktoré z mnohých opatrení proti ochoreniu COVID budú najvhodnejšie, pokiaľ ide o čas hier. Musíme len požiadať o trpezlivosť a porozumenie – od športovcov, NOV, MŠF, japonského ľudu, organizačného výboru, všetkých. Takisto aj my musíme byť trpezliví a usilovní,“ uviedol prezident MOV.

Thomas Bach konštatoval, že z účinnosti protiopatrení, ktoré sa práve uplatňujú na športových podujatiach po celom svete, získavajú organizátori OH čoraz väčšiu dôveru, že olympijské hry sa dajú usporiadať tak, aby boli z epidemiologického hľadiska bezpečné. „Videli sme to počas zimnej sezóny. Medzinárodné federácie zorganizovali viac ako 7 000 podujatí so 175 000 testami na COVID a len 0,18 percenta bolo pozitívnych. Na žiadnej súťaži nevzniklo veľké ohnisko nákazy,“ uviedol.

K téme očkovania olympionikov proti ochoreniu COVID-19 uviedol, že očkovanie členov výprav je súčasťou protipandémiových opatrení v Tokiu. MOV očkovanie športovcom odporúča, ale nemali by sa pri tom predbiehať.

Podľa prezidenta MOV nedôjde k redukcii počtu športovcov, ani olympijských súťaží v Tokiu. „Nezničíme olympijský sen žiadneho športovca. Pracujeme na tom, aby sme mali všetkých športovcov v Tokiu na všetkých podujatiach. Musíme sa sústrediť na základné veci. To znamená na športoviská a férové i bezpečné súťaženie.“

Športový riaditeľ MOV Kit McConnell informoval, že na OH v Tokiu sa zatiaľ kvalifikovalo 61 percent športovcov. Ďalších 25 percent miesteniek sa rozdelí na zvyšných kvalifikačných podujatiach a zvyšných 14 percent na základe rebríčkov podľa príslušného kvalifikačného systému pre každý šport.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV