Športové aktuality
3 min. čítania

Slovensko opäť víťazom tímovej súťaže atlétov na EH 2015

Gabriel Bogdányi, www.atletika.sk
Ako člen exekutívy Európskych olympijských výborov na I. európskych hrách 2015 v Baku dekoroval František Chmelár medailistov zo súťaže miešaných tímov v atletike. Za slovenský tím si medailu ako jeho kapitán prevzal kladivár Marcel Lomnický.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V júni 2015 najskôr veľká radosť z triumfu v tímovej atletickej súťaži na premiérových Európskych hrách (EH) v Baku, o štyri mesiace neskôr sklamanie. Slovensko v dôsledku pozitívneho testu azerbajdžanského kladivára Dmitrija Maršina mesiac pred EH prišlo o zlato. Po siedmich rokoch sa poradie atletickej súťaže z Baku 2015 opäť menilo a Slovensko sa stalo jej víťazom.

Maršin dostal pred rokmi štvorročný dištanc (29. 6. 2015 – 28. 6. 2019) a zároveň mu zrušili všetky výsledky dosiahnuté od 29. 5. 2015 vrátane 3. miesta na EH v Baku. Po Maršinovej diskvalifikácii sa rakúsky kladivár Benjamin Siart posunul zo štvrtej priečky na tretiu a získal pre svoju krajinu bod navyše.

Počet slovenských bodov ostal nezmenený, keďže Marcel Lomnický súťaž kladivárov vyhral a Maršinovou diskvalifikáciou nijaké body navyše nezískal. Rakúsko po úprave poradia v súťaži kladivárov nazbieralo celkovo 459 bodov, o pol bodu viac ako Slovensko.

Diskvalifikácia Rakúšky Elisabeth Niedererovej

Po necelých siedmich rokoch sa však poradie v tímovej súťaži atlétov – zároveň bola III. ligou ME družstiev – opäť mení. Výkonný riaditeľ Európskej atletiky (EA) Christian Milz informoval prezidenta Slovenského atletického zväzu (SAZ) Petra Korčoka, že Slovensko sa napokon predsa len stáva víťazom súťaže v dôsledku dodatočnej diskvalifikácie Elisabeth Niedererovej z Rakúska.

Jednotka atletickej integrity (AIU) informovala, že atlétka porušila antidopingové pravidlá, dodatočne dostala štvorročný dištanc a zrušili jej všetky výsledky od 10. 5. 2015 vrátane 4. miesta v behu na 1500 m na EH v Baku. Rakúsko prišlo o 11 bodov a v konečnom hodnotení kleslo na druhú priečku za víťazné Slovensko, ktoré sa opäť posunulo na 1. miesto.

„Žiadame vás, aby ste trofej za druhé miesto čo najskôr odovzdali sekretariátu Európskej atletiky a my vám vrátime ocenenie za prvenstvo hneď, ako ju dostaneme od rakúskeho zväzu,“ napísal Christian Milz v liste adresovanom prezidentovi SAZ.

Druhá zmena poradia atlétov z Baku 2015

Slovensko a Rakúsko si tak vymenia ocenenia za dve najvyššie priečky v tímovej atletickej súťaži na EH v Baku už druhý raz…

„Na ovále a v sektoroch sme najskôr vyhrali, potom nás pre azerbajdžanský doping o pol bodu predstihli Rakúšania a menili sme si medaily. A teraz opäť… Sme znovu víťazi. Boj s dopingom prináša niekedy aj takéto zábavné, až komické situácie,” podotkol šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV