Športové aktuality
3 min. čítania

Baláž, Botek sú vicemajstri Európy v K2 na 1000 m, Slovensko obsadí túto disciplínu aj v Tokiu

Dvojkajak Samuel Baláž, Adam Botek potvrdil aj na ME v Poznani dobrú pripravenosť pred olympijskými hrami.
Foto
TASR/DUNA

Slovenský dvojkajak v zložení Samuel Baláž, Adam Botek získal na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike v Poznani striebornú medailu v K2 na olympijskej 1000 m trati. Vo finále finišoval druhý so stratou 1,774 s na nemecký tandem Max Hoff, Jacob Schopf. Pre Baláža s Botekom je to druhý cenný kov v Poznani, v sobotu boli členmi strieborného štvorkajaku na 500 m.

Slováci štartujúci v tretej dráhe mali skvelý štart a od úvodných metrov sa usadili na čele. V závere neodolali mohutnému finišu favorizovanej nemeckej posádky, no nechali za sebou lode Litvy, Ruska i Maďarska a potvrdili výbornú formu pred olympijskými hrami v Tokiu. V 1. kole Svetového pohára v Szegede obsadili vo finále K2 na kilometri bronzovú priečku.

„Zvolili sme našu klasickú taktiku. Vždy jazdíme takým štýlom, že to hneď od štartu napálime a snažíme sa ujsť ostatným lodiam. Dnes to stačilo na striebro, Nemci sú v závere silní a predbehli nás. Striebro je však super. Boli to posledné preteky pred olympiádou v Tokiu a určite nás to motivovalo. Utvrdili sme sa v tom, že sme v špičke v K2 aj v K4. V príprave urobíme maximum pre to, aby sme v Tokiu dosiahli čo najlepší výsledok,“ uviedol pre TASR „háčik“ slovenskej kádvojky Samuel Baláž.

Radosť z medailového umiestnenia neskrýval ani jeho kolega z lode. „Chceli sme ísť našu klasiku. Počas trate som to veľmi nevnímal, no videl som, že sme vpredu. Snažili sme sa vyhrať, napokon sme skončili druhí, čo je veľmi dobré. Úspešné výsledky v K2 nám pomáhajú aj v K4, motivuje nás to a navodí to dobrú atmosféru v celom tíme. Budeme sa teraz snažiť tvrdo trénovať a v Tokiu získať medailu,“ zdôraznil Adam Botek. 

Jazdu dvojkajaku vyzdvihol aj Filip Petrla, športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky. „Chalani podali nadštandardný výkon, išli vynikajúco a  bojovali o najvyššie méty. Nemci boli dnes lepší, no striebro v má obrovskú cenu. Aj v kontexte toho, že ich priorita je K4. Dokázali sa skvele pripraviť na finále K2 na kilometri, čo je veľký prísľub smerom k olympiáde. Dnes sa definitívne spečatilo, že túto disciplínu obsadíme aj v Tokiu. Samo s Adamom sú maximalisti, v každých pretekoch chcú vyhrať a ich myšlienky sa upierajú k zlatu, konkurencia je však silná. Musíme ich čo najlepšie pripraviť na vrchol sezóny.“

Na polovičnej 500 m trati obsadil dvojkajak v zložení Denis Myšák, Csaba Zalka obsadil vo finále šieste miesto. Za víťazným bieloruským tandemom Vladislav Litvinau, Dmitrij Natinčik zaostal o 1,574 s.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV