SOŠV
Reportáž
4 min. čítania

Banská Bystrica oslávila Olympijský deň vo veľkom štýle

Stanislav Krško
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Nejestvuje snáď lepší dátum na podujatie, ktorého úlohou je rozhýbať ľudí, ako 23. jún. Práve vtedy sa totiž na celom svete oslavuje Medzinárodný olympijský deň. V nedeľu park pod Múzeom SNP v Banskej Bystrici hostil podujatie Športuj Slovensko. Skvelý deň plný športu a zábavy bol určený pre celú rodinu a kto do Bystrice zavítal, určite neoľutoval.

Po Prešove a Štrbskom Plese projekt Slovenského olympijského a športového výboru zavítal aj do Banskej Bystrice. Akcia sa konala pod záštitou primátora mesta Jána Noska. Malí športovci sa mohli za symbolický poplatok zaregistrovať aj do súťažných disciplín. Športovci od 5 do 15 rokov sa pretekali v behu alebo na bicykli, resp. kolobežke, či odrážadle. Na víťazov čakali hodnotné ceny a každý malý športovec dostal medailu a špeciálne tričko Športuj Slovensko. Medaily rozdávali naši úspešní športovci, medzi ktorými nechýbali Anastasia Kuzminová, Róbert Vittek, Adam a Andreas Žampovci, Ivan Jakeš, Matej Beňuš, Klaudia Medlová, Alex Longová či Zuzana Stromková. V bystrickom parku sa zišlo viac než 2500 milovníkov športu!

Športuj Slovensko
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Športy každému podľa chuti

Na megaihrisku v parku pod Múzeom SNP si deti okrem súťažných disciplín mohli vyskúšať futbal, florbal, basketbal, volejbal, biatlon, atletiku či golf a bedminton. Mnohých malých športovcov zaujali tri golfové stanovištia Slovenskej golfovej asociácie. Ukázali im patovanie, ale aj posledný úder na golfovom greene, ktorým sa ukončuje jamka. Nemenej zaujímavým boli aj priestory banskobystrického klubu Dukla, ktoré ponúkli možnosť vyskúšať si biatlonovú streľbu, vzpieranie a lukostreľbu. „Je úplne super, že to vyšlo na Medzinárodný olympijský deň. Je to výborné na podporu olympizmu. Vidieť tu kopec malých detí. Vidieť, že všetci sa zabávajú. Počasie vyšlo tiež skvele, mne sa tu páči. Som rád, že som sem mohol zavítať,“ povedal lyžiar Adam Žampa, ktorý odovzdával medaily šikovným cyklistom.

Športuj Slovensko
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Medzi návštevníkmi podujatia sa objavil aj známy pretekár domáceho klubu Dukla Banská Bystrica a olympijský víťaz z Ria de Janerio Matej Tóth. „Určite som v prvom rade rád, že vznikla myšlienka ukázať deťom a rodinám športy a prilákať ich k tomu, aby sa hýbali. Teším sa, že to počasie, aj keď je naozaj na hrane, nezastavilo to množstvo ľudí, ktorí sem dnes prišli. Najlepšie, čo môže byť je však to, že tu vidíme ľudí ako sa tešia z pohybu,“ uviedol slovenský chodec.

Olympijské úspechy, na ktoré sa nedá zabudnúť

Počas celého dňa bola návštevníkom k dispozícii zaujímavá výstava, ktorá pripomínala všetky medailové úspechy slovenských športovcov z olympijských hier v ére našej samostatnosti. Prostredníctvom videozáznamov si mohli účastníci podujatia zaspomínať na pamätné medailové úspechy Michala Martikána, Anastastie Kuzminovej, Martiny Moravcovej či Radoslava Žideka.

Športuj Slovensko
Foto
SOŠV - Samuel Galica

„Som veľmi rada, že na Športuj Slovensko prichádzajú celé rodiny, ktoré sa aktívne zapájajú do programu. Nechýbajú ani naši kolegovia a ich deti, ktorí aj týmto spôsobom ukazujú širokej verejnosti svoju angažovanosť a zároveň podporu našej firemnej kultúry. Dlhodobo sa snažíme podporovať aktivity nabádajúce rodiny k zdravému životnému štýlu, športu a zdravej strave a budeme v nich pokračovať,“ vysvetľuje Denisa Pernicová, marketingová riaditeľka BILLA. Po oceňovaní tých najlepších z bežeckých a jazdeckých súťaží nechýbalo ani žrebovanie špeciálnej ceny – bicyklov pre celú rodinu od slovenského výrobcu CTM. Z výhry sa spolu s rodičmi tešil malý Lukáš. Do súťaže o bicykle bol automaticky zapojený každý malý športovec, ktorý súťažil aspoň v jednej súťažnej disciplíne. Celkovo sa disciplín zúčastnilo viac ako 430 detí. Podujatie ukončila autogramiáda športových hviezd, kde sa každý dočkal podpisu a tí šťastnejší aj fotografie so svojím obľúbeným športovcom.

Záverečné štvrté letné vydanie podujatia Športuj Slovensko sa uskutoční 21. septembra v Bratislave. Projekt Športuj Slovensko vznikol aj vďaka generálnemu partnerovi projektu BILLA.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV