Športové aktuality
3 min. čítania

Baránková po boku Kórejčaniek zvládla veľké teplo aj nasadzovaciu súťaž

Z Tokia Peter Pašuth
Denisa Baránková nemala pri olympijskej premiére trému a utvorila v kvalifikačnom kole nový slovenský juniorský rekord.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Lukostrelkyňa Denisa Baránková zasiahla ako prvá Slovenka do súťažných bojov na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu. Ešte pred otváracím ceremoniálom obsadila v nasadzovacom kole, na základe ktorej sa zostavuje pavúk lukostreleckej súťaže, v osobnom rekorde 655 bodov 12. priečku.

Najmladšia členka slovenskej výpravy sa debutu pod piatimi kruhmi nezľakla, aj keď oveľa dôležitejšie ako piatkové nasadzovacie boje bude vyraďovacia časť. Prvá polovica renkingového kola jej vyšla nad očakávanie. Po 36 vystrelených šípoch mala súčet 334 bodov a figurovala na 5. priečke.

Nové osobné maximum

Denisa Baránková, OH Tokio
Denisa Baránková.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Aj v druhej polovici sa udržala medzi najlepšími, i keď nástrel z prvej časti už nezopakovala. Výsledných 655 bodov je nielen jej osobným rekordom, ale aj novým slovenským juniorským rekordom. Za seniorským maximom Alexandry Longovej zaostala Baránková v Tokiu o tri body.

„Neuvedomujem si, čo sa v predošlých minútach stalo. Ja si podobné veci uvedomím obrazne povedané až po týždni. V prvej polovici som dosiahla asi najlepší výsledok v mojej kariére. V druhej som bojovala s hlavičkou, vetrom, únavou i teplom. Dokázala som to ustáť a vzišiel z toho nový slovenský juniorský rekord. Z výsledku mám však veľkú radosť. Som rada, že sa mi podarilo takto vstúpiť do olympijskej súťaže,“ tešila sa Baránková.

Devätnásťročná Bratislavčanka viackrát zopakovala, že sa jej strieľalo veľmi dobre a dosiahla dobré čísla. S prvou časťou súťaže je spokojná. Z olympijskej premiéry trému nemala. „Vnímala som to ako každú inú súťaž. Neustále som sa snažila udržať svoju bublinku. Bol to pre mňa skutočne príjemný zážitok a najmä nová skúsenosť,“ priznala po dvoch hodinách na páliacom tokijskom slnku.

Pre lukostrelkyne to bolo veľmi vyčerpávajúce predpoludnie. Baránková sa s náročnými podmienkami na rozdiel od Rusky Svetlany Gombojevovej dokázala vyrovnať. Ruská lukostrelkyňa po odstrieľaní poslednej šestice šípov skolabovala a z kvalifikačnej strelnice ju odnášali na nosidlách.

„Používala som chladiace veci, uteráky s ľadom i vestu. Snažila som sa schladiť, ako to išlo. Vedela som, čo ma čaká. Mala som možnosť nasimulovať si podmienky v komore v Národnom športovom centre. Prišla som dostatočne skoro, aj preto som to zvládala,“ hovorila Baránková.

Motiváciou boli aj Kórejčanky

Denisa Baránková, OH Tokio
Denisu Baránkovú motivovalo, že mohla strieľať vedľa reprezentantiek Kórejskej republiky.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Strieľala zo stavu číslo 63, po pravej i ľavej strane mala favoritky celej súťaže z Kórejskej republiky. Naľavo od nej strieľala svetová rekordérka Čche-jung Kangová, napravo zasa San Anová, ktorá so 680 bodmi utvorila olympijský rekord.

„Extrémne ma to motivovalo a hnalo ďalej, že som mala tieto Kórejčanky vedľa seba. Vnútorne som sa s nimi pretekala. Bolo to skvelé,“ tešila sa členka Národného športového centra.

V prvom kole vyraďovacej fázy nastúpi vo štvrtok 29. júla o 12.45 h miestneho času (5.45 SELČ) proti Estónke Reene Parnatovej, ktorá v kvalifikácii dosiahla 626 bodov. Baránková do súboja vstúpi ako favoritka. Už pred olympijskými hrami hovorila, že by chcela postúpiť aspoň do druhého kola. Po kvalifikácii je tento cieľ reálny.

„Estónku poznám, stretli sme sa na súťažiach. Viem, aké podáva výkony. Myslím si, že ju môžem zdolať a postúpiť do ďalšieho kola. Na olympijských hrách sú najlepšie svetové strelkyne, nikoho nemožno podceniť,“ dodala Baránková.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV