Športové aktuality
3 min. čítania

Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom získali bronz na ME v Mníchove

Barbora Balážová, Ľubomír Pištej sa dokážu v miešanej štvorhre presadiť aj na vrcholných podujatiach.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenskí stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom získali na majstrovstvách Európy v Mníchove bronzové medaily. Balážová s Pištejom cenným kovom nadviazali na vlaňajší kontinentálny šampionát vo Varšave, kde vybojovali striebro.

V pondelkovom semifinále prehrali Slováci s francúzskym párom Ťia-nan Jüan, Emmanuel Lebesson hladko 0:3 na sety (4, 6, 12). Francúzi ako tretí pár svetového rebríčka (najlepší z Európy) potvrdili v semifinále pozíciu favorita a od začiatku dominovali. Rýchlo sa ujali vedenia 4:0, neskôr zvýšili na 8:2 a expresne získali prvý set pre seba v pomere 11:4.

V druhom sa síce Balážová s Pištejom dostali do vedenia 3:2, no súperi otočili na 5:3 a náskok z rúk nepustili. Od stavu 7:6 získali štyri loptičky za sebou a vybojovali aj druhý set.

Najvyrovnanejšie bolo tretie dejstvo, v ňom mali Slováci mierne navrch až do stavu 8:7 zo svojho pohľadu. Koncovka už patrila Jüan s Lebessonom, ktorí skóre otočili a dostali sa k mečbalom. Slováci ešte bojovali, tri dokázali odvrátiť, no po štvrtom sa už Francúzi tešili z postupu do finále. Duel trval 25 minút.

Balážová s Pištejom, ako piaty nasadený pár, vyradili v nedeľu najprv v 1. kole portugalsko-dánske duo Ines Matosová, Martin Buch Andersen 3:2 a v osemfinále si poradili aj s nemeckým párom Sabine Winterová, Benedikt Duda 3:0. Vo štvrťfinále potom Slováci vyhrali nad španielskou dvojicou Maria Siao a Alvaro Robles 3:2 na sety a získali istotu bronzu.

V Mníchove sa postarali o štvrtú slovenskú stolnotenisovú medailu z vrcholného podujatia v kategórii dospelých. Štvrtýkrát je to cenný kov z miešanej štvorhry. V ére samostatnosti ako prví uspeli Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou, ktorí získali bronz na ME 1994 v britskom Birminghame.

Pištej s Balážovou majú na konte striebra z kontinentálnych šampionátov v roku 2013 v rumunskom Buzau a minuloročného z poľskej Varšavy (pôvodne mal byť v roku 2020).

„Sme radi za postup do semifinále a zisk bronzovej medaily. Semifinálový súper bol kvalitný, zdolal nás predtým trikrát a podarilo sa mu to aj tentoraz. Škoda, že sme nejakým spôsobom nedokázali vyhrať tretí set. Zažil som veľa zápasov, ktoré sa takto otočili. Čakajú na to hráči, tréneri aj diváci, no dnes k obratu neprišlo,“ uviedol reprezentačný tréner Jaromír Truksa v prvej reakcii pre TASR.

Pištej priznal, že Francúzi mali navrch a za stolom dominovali: „Boli jednoznačne lepší, hrali sme s nimi štvrtý zápas a zatiaľ sme získali iba set. Sú najlepší v Európe a vyhrali zaslúžene.“

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV