Športové aktuality
6 min. čítania

Barbora Mokošová dostala odmenu za päť náročných rokov, Paríž 2024 je stále aktuálny

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Barbora Mokošová počas kvalifikácie viacboja v Tokiu.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Po docvičení na poslednom náradí svojho viacboja, bradlách, s radosťou povyskočila a objala sa s trénerom Martinom Zvalom. Športová gymnastka bola so svojím vystúpením na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu veľmi spokojná. V čase, keď docvičila, ešte netušila, ako dopadne vo výsledkovej listine. Všetko naznačovalo tomu, že po redukcii výsledkov sa do finále nedostane. Výsledná známka 51,199 bodu, ktorá jej osobným rekordom a zároveň zlepšením sa o jeden bod od jarných majstrovstiev Európy, i čiastkové za kladinu (11,700), prostné (12,833), preskok (13,333) a bradlá (13,333) ju však napĺňali spokojnosťou. Mokošová v Tokiu cvičila v slede, ktorý pútal najväčšiu pozornosť. Vedľa nej cvičila hviezdna Američanka Simone Bilesová.

Ako hodnotíte svoje cvičenie v Tokiu?

S výsledkom i výkonom som spokojná. Neurobila som žiadnu veľkú chybu, bodové ohodnotenie je dobré. Uvidíme, na aké umiestnenie bude moje cvičenie stačiť. Čakajú nás ešte dva sledy, v ktorých sú dobré dievčatá. Nech to už dopadne akokoľvek, som maximálne spokojná. Do prípravy i samotnej súťaže som dala všetko. Najmä tvrdá drina v príprave sa vyplatila. Spokojný je aj môj tréner.

Najspokojnejšia bola s prostnými

 

Barbora Mokošová je s olympijským preskokom spokojná.
Barbora Mokošová je s olympijským preskokom spokojná.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Začínali ste na kladine, pokračovali na prostných, preskoku a končila na bradlách. Vyhovovala vám táto postupnosť, pri ktorej sa vám zvyšovali známky a postupovali ste vo výsledkovej listine?

„Ak sa mám priznať, lepšie sa mi začína viacboj na preskoku či na prostných. Kladina je totiž veľký vabank, stresujúce náradie. Gymnastka na nej zažíva adrenalín, treba byť na 100 percent presný. Aj na majstrovstvách Európy som začínala na kladine a nakoniec som tam zacvičila super. Povedala som si, že ak sa podobne naštartujem aj v Tokiu, bude to v poriadku aj na iných náradiach. Škoda, že mi na kladine rozhodcovia neuznali ešte jednu väzbu. Známka mohla byť o pol bodu vyššia. Za mňa aj tak spokojnosť.“

S ktorým cvičením ste najspokojnejšia?

Asi s prostnými, kde som mala úplne novú zostavu, ťažšiu ako predtým. Vyšla mi dobre, aj bodové ohodnotenie tomu zodpovedalo. Bradlá som mala tiež nové, podarili sa mi. Preskok mi doma počas tréningov odišiel, tu sme ho zasa naskákali a predviedla som jeden z tých mojich lepších skokov. A kladina bola štandardná, ale pre viac super.

Práve po docvičení na kladine ste sa ponáhľali rýchlo z pódia a preväzovali ste si obväz na nohe. Čo sa stalo?

Boli sme s trénerom dohodnutí, že to rýchlo spravím. Času nebolo nazvyš, bez obviazanej nohy by som nemohla skákať. Hneď som však dostala všetky informácie, ktoré mi dáva tréner aj inokedy. Ja som sa po kladine tešila, že som hlavne predviedla celú zostavu.

Ťažké preteky pre gymnastky

Ako sa cvičí na veľkej súťaži pred prázdnou halou?

Pre každú z nás to sú veľmi ťažké preteky. Aj keď boli bez divákov, atmosféra medzi nami bola skvelá. Dostala som sa do výbornej skupiny dievčat, maximálne sme sa podporovali. Boli to skutočne jedny z najlepších pretekov môjho života. Pre každú z nás bol posledný rok veľmi náročný. Mali sme málo pretekov, obmedzenia sa dotkli mnohých z nás, podmienky na prípravu neboli ideálne. Ja som sa napriek tomu stále snažila s trénerom nájsť cestu, aby sme nevypadli z telocvične. Mala som pred sebou olympijský cieľ. Som rada, že som sa kvalifikovala do Tokia, mohla reprezentovať naše Slovensko a ukázať svetu, že aj dievča zo Slovenska ovláda gymnastické prvky.

Ak by ste mali porovnať terajšiu olympijskú súťaž s tou spred piatich rokov, ktorá bola pre vás ťažšia?

Preteky v Riu boli pre mňa jednoduchšie, keďže už len účasťou na nich som si splnila veľký sen. Snažila sa tie preteky vtedy čo najviac užiť. V Tokiu som staršia, mala som na seba väčšie nároky a cítila už aj tlak z okolia. Podporuje ma a fandí mi veľa ľudí, nechcela som ich sklamať. Chcela som spraviť dobrý výsledok.

Barbora Mokošová bola spolu podľa oficiálneho informačného systému olympijských hier po Poľke Gabriele Sasnalovej (169 cm) druhou najvyššou gymnastkou v kvalifikácii viacboja. So 168 cm patrí už dlhodobo medzi najvyššie gymnastky vo svete, oproti oveľa nižším súperkám má pri niektorých cvičeniach menšiu nevýhodu. Hviezdna Američanka Simone Bilesová meria len 142 cm.

„Poviem jednu zaujímavosť. S Gabrielou sme rovnako vysoké a narodeniny oslavujeme v rovnaký deň, 10. marca. Ona je však staršia. Je to veľmi zlaté dievča,“ povedala o Sasnalovej.

Odmena za posledné roky

Ako sa pozeráte na obdobie od olympijských hier v Riu de Janeiro?

Posledných päť rokov bolo pre mňa veľmi náročných. Z top životnej formy som padla na úplné dno, potrhala som si šľachy v členku. Musela som absolvovať operáciu nohy, z ktorej som sa rok vykopávala. Potom som si pred jedinou šancou na kvalifikovanie sa do Tokia, pred majstrovstvami sveta v Stuttgarte, natrhla šľachu pod chodidlom v druhej nohe. Našťastie, zachránil ma pán doktor Delej. Boli to v Nemecku veľmi riskantné preteky. Bola som nakoniec veľmi šťastná, že sa podarili a kvalifikovala som sa. Po tom všetkom to bola zaslúžene vybojovaná miestenka.

Gymnastky po olympijských hrách často prehodnocujú svoje plány a rozmýšľajú o budúcnosti. Ako je to s vami, uvidíme vás v Paríži 2024?

Je to pre mňa aktuálna téma, máme teraz rok k dobru. Uvidím, ako sa rozhodnem. Teraz sa potrebujem predovšetkým dať zdravotne dokopy, oddýchnuť si. Mám za sebou náročnú sezónu. Od decembra, keď som získala na majstrovstvách Európy na bradlách bronz, som absolvovala veľa súťaží. Mali sme Svetové poháre i ďalšie majstrovstvá Európy. Nedá sa byť tak dlho v dobrej forme. Som rada, že som sa dobre pripravila na olympijské hry a dosiahla jedno z najlepších hodnotení v kariére. Opakujem, Paríž je aktuálny, ale momentálne je potrebné zvoľniť.

Spolu s vami boli na tréningoch i v olympijskom slede viacboja Američanky na čele so Simone Bilesovou. Stihli ste ich po očku sledovať?

Ony si idú svoje vlastné preteky, sú na inom leveli. Ja som sa sústredila najmä na seba, to bola priorita. Chcela som urobiť stopercentne svoju robotu. Nedá sa však pozerať len na svoju prácu. Vnímala som ich, cvičili skutočne dobre. Ale sú niekde inde ako my ostatné.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV